14 yaşında boy uzatmak mümkün müdür?

136356

Yoctopat
Daha fazla  
Merhaba 14 yaşındayım Mart'ta 15 olacağım boyum 164-165 civarlarında yaşıtlarımın hepsi benden uzun. Dövüş sporları ile ilgileniyorum, boyumun uzaması için yüzmeye başlamayı düşünüyorum. Evimize yakın bir yerde kapalı yüzme kursu var. Sizce başlayayım mı? Boy uzatmak için neler önerirsiniz? Annem 165 babam da 170-175 civarlarında.

Hocam uyku düzenine dikkat edin fazla kilonuz varsa güzel bir beslenme ile kilo verin barfikse asılın basketbol oynayabilirsiniz.

Hocam uyku düzenine dikkat edin fazla kilonuz varsa güzel bir beslenme ile kilo verin barfikse asılın basketbol oynayabilirsiniz.
Bazen 11de bazen 9 da uyuyorum sabit bir saat yok, 50 kiloyum. Evde barfiks demiri var. Marketten süt alıp içsem sürekli bir faydasını görür müyüm ?

14 yaşında 165 falandım şu an 16'yım 180 boyundayım uzayacaksın merak etme.

14 yaşında 165 falandım şu an 16'yım 180 boyundayım uzayacaksın merak etme.
Hocam ip atlar gibi zıplayıp her gün süt içsem barfiks demirine asılsam ve yüzsem etki eder mi

En geç 22-23:00 gibi uykuya dalmış olman gerek, büyüme hormonları bu saatlerde artmaya başlar. 02-04:00 arasında zirveye çıkar. Bu esnalarda derin uykuda olman katkı sağlayacaktır. En az 8 saat uyku da şart, aşağısı bu yaşlarda çok sağlıklı değil zira.

Vitamin ve hormon değerlerine baktır. D vitamini kemik gelişiminde önem arz eder mesela. Hormon tarafında ise bir bozukluk varsa gelişimin baltalanabilir. Çocuk endokrinoloji bölümüne muayene olmakta fayda var.

Kilon bir tık az gibi geldi bana. Yağ oranın nasıl bilmiyorum ama spor ile kas kazanmayı düşünebilirsin. Spor yaptığın esnada zaten doğal olarak sağlıklı besleneceğinden boy uzamana da katkı sağlayacaktır.

Süt ürünleri tüketebilirsin. Yeterli kalsiyumu almaya özen göster. Günlük protein ihtiyacını karşılayacak şekilde beslen. Fakat mucizevi sonuçlar da bekleme. Bu işte genetik %80 ise çevresel faktörler %20'dir. Ana amaç potansiyel genetiği en verimli şekilde kullanmak, fazlası değil.

Ayrıca baba boyunu net belirt. "170-175 civarlarında" fazla geniş bir aralık. Tam boy belirtirsen genetik sınırını az çok tahmin edebiliriz.

Hocam babam 175 boyu var. Ben sürekli spor yaptığım için kilo alamıyorum. İnsternetten vitamin vesaire satın alsam olur mu?

Hocam babam 175 boyu var. Ben sürekli spor yaptığım için kilo alamıyorum. İnsternetten vitamin vesaire satın alsam olur mu?

Kan vermeden neye göre vitamin alacaksın dostum? Öyle şey olmaz. Çocuk hastalıkları veya endokrine git, ardından hormonlara ve vitaminlere bakılmasını iste. 7-8 tüp kan alacaklardır ama hepsine bakılmış olur, ona göre de ilgili ilaçlar reçete edilir.

Kilo alamıyor olabilirsin ama kas kazanıyor musun yaptığın spor ile? Kazanmıyorsan gym düşün. Yüksek testosteron da dolaylı olarak büyüme hormonunu etkileyebilir çünkü.

Anne baba boyuna göre tahmini olarak 176-177 gibi bir boy bekleyebiliriz. 7, 5cm sapma payı vardır, bu durumda da 169 - 184 arası bir boy bekleriz. Ama üst sınıra yaklaşmak zordur, bunu bilmelisin.

Ayrıca yaşın daha erken, son birkaç ay içerisinde ciddi bir boy atmadıysan 1-2 sene içerisinde (hatta belki birkaç ay) +170 gayet mümkün. Belirttiğim etkenlere dikkat edersen bu süreci daha verimli geçirirsin, genetik sınırına yaklaşmaya çalışmış olursun. Üstte belirttiğim gibi bu işin büyük kısmı genetik, bunu unutma. Biz dışarıdan sadece doğru koşulu/ortamı sağlayabiliriz ki vücut doğru yönde ilerleyebilsin.

Hocam IP atlar gibi zıplayıp her gün süt içsem barfiks demirine asılsam ve yüzsem etki eder mi?

Zıplamayı bilmiyorumda tam illaki etki eder bacaklar çalıştığı Çin barkis çubuğuna asılmak omurgayı düzleştirip boyunu 2 cm falan uzun gösterir yüzmeyse kesinlikle etki eder kaslar çalışcağı için.

Hepinize teşekkür ederim dediklerinizin hepsini dikkate alacağım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…