14 yaşında Red Bull içmek sakıncalı mı?

40 yaşında biri için de zararlı, 14 yaşında biri için de. Daha büyüme çağındasın ve ileride bu alışkanlıklarının kötü etkilerini görebilirsin. Bu yaşlarda vücudunun besin değeri bakımından yüksek değerli ürünler tüketmelisin. Yani günlük şeker ihtiyacını bir karpuzdan veya mandalinadan almak yerine böyle paket ürünlerden almak bir hata. Amacın hayatta kalmaksa önüne gelen her şeyi tüketebilirsin. Çok küçük yaşlardan beri sigara vb. ürünleri kullanan insanlar da 50-60'larında hala hayatta olabilirler ama sağlıklı bir hayat yaşadıklarını söylemek mümkün değil. Kıyas bakımından sigarayla eş değer zararda olduğunu düşünmüyorum ama ayda 1-2 içeceğin enerji içeceği, gazlı içecekler seni ileride perişan etmez. İleride de keşke içmeseydim diye aklına bile gelmez. Ama bu ve benzeri paketli gıdaları çok tüketmemen daha iyi.

Bu tarz bir ürünü kullandığında enerji içeceğiyle sınırla kalmaz farklı türden besin değeri bakımından değersiz bir sürü paketli gıdayı da tüketmek konusunda bir sakınca da görmez ve bu ürünleri çok sık tüketirsen ileride hayat kaliteni çok ciddi şekilde düşürecek kilo problemleri yaşayabilirsin. Daha farklı diyabet gibi hastalıklar da olabilir tabii ki. Bunu bir doktordan dinlemen daha uygun olur. Hiçbir doktor da sana "hiçbir sakınca yoktur, gönül rahatlığıyla içebilirsin" şeklinde bir açıklama yapmaz. Bu tip, özellikle gazlı içeceklerin bir bağımlılık oluşturduğunu da bilmen gerekir. Her konuda ölçülü olmakta fayda var.

Bu konuda bilinçsiz bir ailede yetişen çok yakın bir arkadaşım şu anda kola bağımlısı. 5 kişilik ailesi günlük minimum 5 litre kola tüketiyorlar. Bir ara çevresine o kadar sağlıksız olmadığını, suyun tadını bile sevemediğini ve su yerine sıvı ihtiyacını zaten koladan karşıladığını falan söylüyordu. Ama şu anda çok ciddi kilo problemleri, bağışıklık sistemi zayıflığı ve karaciğer yağlanması problemleriyle uğraşıyor. Yirmilerinin ortasında bu sorun varken, tüketmeye devam ederse ilerdeki halini düşünemiyorum.

Bu içecekler ucuz da değil. Buna ayıracağın parayı kendi hoşuna giden ve faydana olabilecek çeşitli alışkanlıklara ayır.

Bu videoyu izleyebilirsin.
 

Geri
Yukarı