14 yıllık laptopa eGPU takılabilir mi?

Menemen54

Picopat
Makaleler
3
Daha fazla  
Bu laptop neredeyse 14 yıllık. İçinde i7-2630QM işlemci var. ChatGPT'ye sorduğumda, bu cihaza GTX 970 veya RX 580 takılabileceğini ve buna uygun bir PCI Express (adını unuttum) girişi bulunduğunu söyledi. Ancak ben pek emin olamadım; sonuç olarak 2. nesil bir işlemciden bahsediyoruz. Ayrıca bununla birlikte ne tip bir kablo kullanmam gerektiğini ya da ekstra PSU benzeri bir şey alıp almamam gerektiğini de pek bilmiyorum.

Sistemin diğer özellikleri:

Anakart: N53sn.
İşlemci: i72630WM 2.00 GHz.
Bellek: 8 GB DDR3.
Harici ekran kartı: GT550M 2 GB.
Ekran: 1080p 60Hz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu laptop neredeyse 14 yıllık. İçinde i7-2630QM işlemci var. ChatGPT'ye sorduğumda, bu cihaza GTX 970 veya RX 580 takılabileceğini ve buna uygun bir PCI Express (adını unuttum) girişi bulunduğunu söyledi. Ancak ben pek emin olamadım; sonuç olarak 2. nesil bir işlemciden bahsediyoruz. Ayrıca bununla birlikte ne tip bir kablo kullanmam gerektiğini ya da ekstra PSU benzeri bir şey alıp almamam gerektiğini de pek bilmiyorum.

Sistemin diğer özellikleri:

Anakart: N53sn.
İşlemci: i72630WM 2.00 GHz.
Bellek: 8 GB DDR3.
Harici ekran kartı: GT550M 2 GB.
Ekran: 1080p 60Hz.

İşlemcinin desteklediği GPU'ya bak
Sonra ekran kartı seç
Ayrıca adını unuttuğunuz şey riser
Ya Wi-Fi kartını çıkarır oraya riser kablosunu takarsınız böylelikle sadece Ethernet yani kabloyla internet alırsınız ya da USB ile bağlarsınız.
USB olanı önermiyorum direkt Wi-Fi kartını sökün oraya takın
2 3 bin lira bile harcamadan halledersiniz.

İşlemcinin desteklediği GPU'ya bak
Sonra ekran kartı seç
Ayrıca adını unuttuğunuz şey riser
Ya Wi-Fi kartını çıkarır oraya riser kablosunu takarsınız böylelikle sadece Ethernet yani kabloyla internet alırsınız ya da USB ile bağlarsınız.
USB olanı önermiyorum direkt Wi-Fi kartını sökün oraya takın
Vallahi internette işlemcimle uyumlu olabilecek ekran kartları hakkında pek bir bilgi bulamadım ama ChatGPT’nin dediğine göre şunlar takılabiliyormuş:

NVIDIA GTX 1050 Ti / GTX 1060 (3GB veya 6GB)

AMD RX 570 / RX 580

NVIDIA GTX 1650 / GTX 1660 Ti

NVIDIA RTX 2060 (minimum darboğazla çalışabilir)

Ayrıca şunu da söyledi:

ASUS N53SM, mPCIe veya ExpressCard slotu sayesinde eGPU sistemiyle çalıştırılabilir. Ancak biraz uğraş gerektirir. Thunderbolt girişi olmadığı için klasik harici GPU kutuları çalışmaz.

Gerekli olanlar: a. EXP GDC Beast v8.5 veya v9.0 (mPCIe için)
b. Harici güç kaynağı (PSU)
c. Harici monitör

Laptop ekranına görüntü almak çok zordur (iGPU olmaması nedeniyle). Bu yüzden harici HDMI/DVI monitör bağlaman şarttır.

Burada neden laptopun kendi ekranını kullanamıyoruz, vallahi ben de tam anlayamadım.
Ayrıca kurulum aşamasında, sizin de dediğiniz gibi, Wi-Fi kartını çıkarıp onun yerine mPCIe adaptörünü takmam gerektiği söyleniyor. Bu iş biraz karmaşık ve maliyetli geldi açıkçası."

Kontrol ettim, Express Card girişi yok. Mecburen mPCIe yuvasına EXP GDC eGPU dock takmam gerekliymiş. Biraz daha zahmetli ve maliyetli oluyor böylede. Ayrıca Intel HD Graphics 3000 devre dışı olduğu için hariic bir monitrde gerekiyormuş gürntü vermesi için. Daha basti bir yntem var mı bilemiyorum.

Mini pcle'nin bant genişliği bayağı düşük olduğundan harita yüklenmelerinde fps düşme sorunu çok oluyor. Dahili ekranını kullanamıyorsun. Kullansan bile fps düşük oluyor. İşlemci zamanına göre iyi ama bant genişliği sorunu olduğundan 2025'te bu laptoba masraf yapmaya değmeyeceğini düşünüyorum. M2 NGFF wifi slotun olsa düşünülebilirdi. Zamanında bu İşlemciye E-GPU yapan çokmuş.

Tüm deneyenlere buradan bakabilrsin.

Mini pcle'nin bant genişliği bayağı düşük olduğundan harita yüklenmelerinde fps düşme sorunu çok oluyor. Dahili ekranını kullanamıyorsun. Kullansan bile fps düşük oluyor. İşlemci zamanına göre iyi ama bant genişliği sorunu olduğundan 2025'te bu laptoba masraf yapmaya değmeyeceğini düşünüyorum. M2 NGFF wifi slotun olsa düşünülebilirdi. Zamanında bu İşlemciye E-GPU yapan çokmuş.

Tüm deneyenlere buradan bakabilrsin.
Ben de bu kadar eski bir laptopla uğraşmak istemezdim, ancak ailem bana üniversiteye gidene kadar yeni bir bilgisayar almayacak. Bu yüzden yaklaşık 4 yıldır bu laptopla idare etmeye çalışıyorum. Fakat artık oyunları 10 FPS gibi düşük değerlerde oynamaktan gına geldi. 4-5 bin lira masraf yaparak 60 FPS alabilsem daha iyi olur diye düşündüm, bu yüzden bu laptopla uğraşmak istedim.

Ancak iş biraz karmaşık ve bazı sorunlarla karşılaşma ihtimali var. GT 550M artık beni idare edemiyor. İşlemci %20 civarında çalışsa bile ekran kartı %100 yükte çalışıyor. Bu da ekran kartının hep 95 derecelerde çalışmasına (işlemci de 95) sebep oluyor. Bu sıcaklıklar nedeniyle kendini korumaya alıyor ve FPS düşüyor.

Bu bilgisayarı yazın elden geçireceğim, termal macunu da değiştireceğim. Hazır eli değmişken GTX 1050 Ti gibi bir ekran kartı da takmak isterim. Yazın birkaç bilgisayarcıyla da bu durumu konuşmayı düşünüyorum. Bu iş için 4-5 bin lira gözden çıkarılabilir bir değer gibi geliyor çünkü artık 4-5 bin liraya APU sistem bile bulmak çok zor.

Ben de bu kadar eski bir laptopla uğraşmak istemezdim, ancak ailem bana üniversiteye gidene kadar yeni bir bilgisayar almayacak. Bu yüzden yaklaşık 4 yıldır bu laptopla idare etmeye çalışıyorum. Fakat artık oyunları 10 FPS gibi düşük değerlerde oynamaktan gına geldi. 4-5 bin lira masraf yaparak 60 FPS alabilsem daha iyi olur diye düşündüm, bu yüzden bu laptopla uğraşmak istedim.

Ancak iş biraz karmaşık ve bazı sorunlarla karşılaşma ihtimali var. GT 550M artık beni idare edemiyor. İşlemci %20 civarında çalışsa bile ekran kartı %100 yükte çalışıyor. Bu da ekran kartının hep 95 derecelerde çalışmasına (işlemci de 95) sebep oluyor. Bu sıcaklıklar nedeniyle kendini korumaya alıyor ve FPS düşüyor.

Bu bilgisayarı yazın elden geçireceğim, termal macunu da değiştireceğim. Hazır eli değmişken GTX 1050 Ti gibi bir ekran kartı da takmak isterim. Yazın birkaç bilgisayarcıyla da bu durumu konuşmayı düşünüyorum. Bu iş için 4-5 bin lira gözden çıkarılabilir bir değer gibi geliyor çünkü artık 4-5 bin liraya APU sistem bile bulmak çok zor.

Eskli laptoplarda White list diye bir şey var. bunda da olabilir. O modele E-GPU yapan var mı diye bir araştır. White list yoksa o zaman riserla takarsın. Termal macunlarını mümkün olduğunca çabuk yenile 95-100 derecede kullanmaya devam edersen daha fazla yaşamaz o anakart.
Bu işlemci GTX 1660 Super'le 1080p Ultra grafiklerde 60-80 FPS alıyormuş. Çoğu oyunu oynarsın. En düşük GTX 1060 6 GB almaya çalış. GTX 1050 Ti düşük kalır. Çoğu oyunu oynayamazsın.

Son düzenleme:
Vallahi internette işlemcimle uyumlu olabilecek ekran kartları hakkında pek bir bilgi bulamadım ama ChatGPT'nin dediğine göre şunlar takılabiliyormuş:

NVIDIA GTX 1050 Ti / GTX 1060 (3GB veya 6 GB)

AMD RX 570 / RX 580.

NVIDIA GTX 1650 / GTX 1660 Ti.

NVIDIA RTX 2060 (minimum darboğazla çalışabilir)

Ayrıca şunu da söyledi:

ASUS N53sm, mpcıe veya ExpressCard slotu sayesinde eGPU sistemiyle çalıştırılabilir. Ancak biraz uğraş gerektirir. Thunderbolt girişi olmadığı için klasik harici GPU kutuları çalışmaz.

Gerekli olanlar: A. Exp gdc Beast v8.5 veya v9.0 (mpcıe için)
B. Harici güç kaynağı (PSU)
C. Harici monitör.

Laptop ekranına görüntü almak çok zordur (iGPU olmaması nedeniyle). Bu yüzden harici HDMI/DVI monitör bağlaman şarttır.

Burada neden laptopun kendi ekranını kullanamıyoruz, vallahi ben de tam anlayamadım.
Ayrıca kurulum aşamasında, sizin de dediğiniz gibi, Wi-Fi kartını çıkarıp onun yerine mpcıe adaptörünü takmam gerektiği söyleniyor. Bu iş biraz karmaşık ve maliyetli geldi açıkçası."

Sisteminde görüntüyü veren Intel'dir
Sen hangi ekran kartını alacaksan onun driverini önceden indir.
Ekran kartını bağlamadan önce de kendi içinde ki NVIDIA ekran kartını sil.
Sonra cihaza bağla
Sonra PC aç
Sonra driveri kur.
Eski cihazı Aygıt Yöneticisi ekran bağdaştırıcılardan silmen lazım yoksa olmaz.

İşlemcinin desteklediği GPU'ya bak.
Sonra ekran kartı seç.
Ayrıca adını unuttuğunuz şey riser.
USB olanı önermiyorum direkt Wi-Fi kartını sökün oraya takın.

Merhaba laptopa riser ile USB üzerinden ekran kartı takmak istiyorum. Çıkışına da monitör bağlamak istiyorum. Laptopun kendi ekranını kullanmayacağım. Bu mümkün mü var mı böyle bir şey?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı