144Hz vs 60Hz

Kendi tecrübemden bahsediyorum, uyarıyı yapayım da bazı okuma anlamadan sınıfta kalan moderatör arkadaşlar yanlış bilgilendirme olarak cezalandırmasın: 144 Hz monitörde 144 altına indiğinde FPS değeri akıcılıkta biraz azalma oluyordu fakat 120 altına indiğinde ciddi anlamda rahatsız ediyordu oyunu oynamak.

Evet, doğru anladınız. Cümlemin başında "farkı yok" diye belirtmem sorunuzun cevabıydı.

Düşey senkronizasyon olayında bir farklılık yaratmıyor mu? Mesela 60 Hz monitörde 65 FPS alırsak ekranda yırtılmalar oluyor ancak 144 Hz monitörde bu olmuyor. Bu da bir fark değil mi?

Hayır yoktur. 60 FPS hepsinde 60 FPS’tir. Asıl olay 61 FPS ve üzerinde başlıyor zaten. 144 Hz olan monitör burada sıkıntısız çalışır ve mesela atıyorum yırtılma gibi bir sorun yaşamaz görüntüde.

Yani sabit FPS almanın mümkün olmadığını ve FPS limitlemenin olmadığı oyunları hesaba kattığımızda 144 Hz monitörle 60 FPS civarı oynamak ile 144 Hz monitörde 60 FPS civarı oynamak aynı şey değil sonucuna varabiliriz. Yani konu sahibi arkadaşa da bunun aynı şey olmadığını söylersek yanlış bilgilendirmemiş oluruz. Eksik veya yüzeysel bilgi verildiği için konu sahibinin aklında yanlış bir algı oluşturuluyor diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Yani sabit FPS almanın mümkün olmadığını ve FPS limitlemenin olmadığı oyunları hesaba kattığımızda 144 Hz monitörle 60 FPS civarı oynamak ile 144 Hz monitörde 60 FPS civarı oynamak aynı şey değil sonucuna varabiliriz. Yani konu sahibi arkadaşa da bunun aynı şey olmadığını söylersek yanlış bilgilendirmemiş oluruz. Eksik veya yüzeysel bilgi verildiği için konu sahibinin aklında yanlış bir algı oluşturuluyor diye düşünüyorum.
Hayır hayır tamamen karıstırdınız. 60 FPS sabit diyelim hiç artmıyor. 144 Hz monitör ile 60 Hz monitör burada aynı görüntüyü verir. Fakat daha yüksek FPS’e çıkıldığında 144 Hz monitör başarılı bir şekilde çalışmaya devam ederken 60 Hz monitörde akıcılık kaybolabilir veya görüntüde yırtılmalar yaşanabilir. Çünkü ekran kare hızı oyundaki kare hızından düşük kalmaya başlar.

Hayır hayır tamamen karıstırdınız. 60 FPS sabit diyelim hiç artmıyor. 144 Hz monitör ile 60 Hz monitör burada aynı görüntüyü verir. Fakat daha yüksek FPS’e çıkıldığında 144 Hz monitör başarılı bir şekilde çalışmaya devam ederken 60 Hz monitörde akıcılık kaybolabilir veya görüntüde yırtılmalar yaşanabilir. Çünkü ekran kare hızı oyundaki kare hızından düşük kalmaya başlar.
Aynı şeyi söylüyoruz aslında. 60 FPS değerinin üstüne çıkılmadığında biliyorum yırtılma olmayacağını ki bu sebeple 60 FPS civarı diye belirttim. Yani bu FPS değeri limitlenmediğinde sabit kalamayacağı için bazı yerlerde 65-70 bazı yerlerde 55-60 olabilir ki 60 FPS değerinin üstüne çıktığı yerde ekranda yırtılmalar gözlenecek. Aslında demek istediğim şu teknikte 60 FPS değerinde yırtılma gözlenmez ama bu FPS limitlenmediğinde veya V-Sync - Freesync - G-Sync kullanılmadığında sabitlenemeyeceği için elbet üzerine çıkacak, bu sebeple de yırtılmalar olacak. Bunu böyle düşündüğümüzde pratikte 60 FPS değeri 144 Hz ve 60 Hz monitörler için aynı kapıya çıkmıyor. Ayrıca Freesync veya G-Sync kullanılmadığı durumlarda V-Sync veya FPS Limitleyici açmanın doğal halinden daha kötü sonuçlar verdiğini düşünüyorum. Özellikle FPS limitlemek benim sistemimde aşırı derecede Stuttering yapıyordu.

144 Hz monitörle 60 FPS civarı oynamak ile 144 Hz monitörde 60 FPS civarı oynamak aynı şey değil sonucuna varabiliriz.
Şu kısımda iki monitörü de aynı yazmışsınız sanırım orada bir karışıklık olmuş. Onun yanlış anlaşılmaması için yazdım ben de:) Yoksa geri kalan her şey doğru aynen:)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı