15.000 TL RTX 2070 Sistem Yükseltme Önerisi

Rechy

Megapat
Daha fazla  
Herkese merhaba, mevcut sistemimle Counter-Strike 2, Cyberpunk 2077, Read Dead Redemption 2 gibi oyunlarda düşük FPS almaya başladığım için sistemimi yükseltmeyi düşünüyorum. Uzun süredir teknolojiyi ve fiyatları takip etmiyorum, bu yüzden nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. Aklımda ilk etapta sadece işlemci, anakart ve RAM'leri değiştirmek var. Ekran kartını uzun vade içerisinde değiştirebilirim. Bütçe konusuna gelirsek aslında henüz bir bütçe ayırmadım ama bu 3 parça için maksimum 15.000 TL seviyesini geçmezse sevinirim. Şu an ortalama 100-140 FPS aldığım Counter Strike 2'de kayıpsız +400 FPS almayı ve DDR5 sisteme geçmeyi amaçladığımı da belirtmek isterim.

Sahip olduğum donanım;

Anakart: MSI B450 Gaming Plus Max
İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
Ekran Kartı: MSI RTX 2070 Armor
RAM: Corsair Vengeance 2x8 3000 Mhz
PSU: Corsair RM750 80+ Gold 750 Watt Full Modüler
M.2 SSD: Corsair MP510 480 GB
SSD: Kingston HyperX Furry 240 GB
HDD: Seagate Barracuda 1 TB
Kasa: Zalman R1
İşlemci Soğutucu: ID Cooling SE234 - ARGB Hava soğutucu

Son düzenleme:
Soğutucu, HDD vs. gibi sistemde fazladan olan bazı parçaları çıkarıp 14-15K civarına sistemi satın, elinizdeki bütçe ile birleştirince bu tarz bir sistem alınabilir.
Sistemi satmayı düşünmüştüm ama beni uğraştırıp kolay satılmayacağını düşündüğüm için sistemi yükseltmeye karar verdim, öneriniz için teşekkür ederim.

İşlemcinizi ve ekran kartınızı satabilirsiniz.

İşlemcinizi ve ekran kartınızı satabilirsiniz.
Konu içeriğinde de belirttiğim üzere ekran kartını uzun vade içerisinde ihtiyaç halinde almayı düşünüyorum. O vakte kadar sistemi anakart, işlemci ve ram bazında DDR5'e yükseltmeyi amaçlıyorum. Bu mantıkla şuan tekrar DDR4 işlemci almak ne kadar mantıklı olur? Yeni ekipmanları almak için eskileri satmak gibi bir ihtiyacım yok.

Anakart için daha ucuz seçenekler de var fakat bu kartın vrm performansı iyi. Asus b650m-r de tercih edebilirsiniz, birçok hazır sistemde kullanılıyor ama vrm performansından biraz şüpheliyim. Yine de 7500f ile bir sorun çıkaracağına pek ihtimal vermiyorum.

Asrock olanı tercih ederseniz ve 15k'yi biraz bile aşamıyorsanız 16 gb 6000mhz cl30 tek stick bir ram alıp sonra ikincisini de alabilirsiniz.

Anakart için daha ucuz seçenekler de var fakat bu kartın vrm performansı iyi. Asus b650m-r de tercih edebilirsiniz, birçok hazır sistemde kullanılıyor ama vrm performansından biraz şüpheliyim. Yine de 7500f ile bir sorun çıkaracağına pek ihtimal vermiyorum.

Asrock olanı tercih ederseniz ve 15k'yi biraz bile aşamıyorsanız 16 gb 6000mhz cl30 tek stick bir ram alıp sonra ikincisini de alabilirsiniz.
Merhaba, önerileriniz için teşekkür ederim. Aslında bu konuyu açalı çok uzun bir zaman oldu fakat yeteri kadar bilgilendirici bir tavsiye gelmediği için herhangi bir yükseltme yapmamıştım. Gördüğüm kadarıyla artık anakart fiyatları işlemci fiyatlarından bile daha pahalı bir hale gemiş. Fakat anladığım kadarıyla B650 serisi altında ki anakartlar birçok dezavantaja sahip.

7500F'in en yaygın kullanılan F/P bir işlemci olduğunu görüyorum, sizce uzun bir süre bahsi geçen oyunlarda beni idare eder mi?

Bunların haricinde Lexar markasını ilk defa duyuyorum, sizce kaliteli bir firma mı? Yoksa bütçe biraz daha esnetilip Corsair, Kingston gibi RAM'ler mi tercih etmeliyim?

Son olarak bu sistemin RTX 2070 Armor modeliyle en azından belirli bir süre idare edeceğini düşünüyor musunuz?

Rica ederim. Evet idare eder, özellikle 2k veya 4k'da. Çözünürlük arttıkça işlemciler arası fark git gide azalır. Mevcut ekran kartın ile zaten herhangi bir sorun yaşamaz. 7900 xt-xtx, 4070S, 4070 ti Super, 4080S gibi kartları 2k'da rahatlıkla besleyebilir, 4k'da ise bir sorun yaşama ihtimaliniz yok. 1080p'de oynarsanız illa ki bottleneck olur ama bu kötü bir şey değil, zaten oldukça yüksek fps alıyor olursunuz.

Anakartlar dediğiniz gibi bizde absürd fiyatlanıyor, bütçe dostu olması gereken düzgün anakartlar 7-8k bandındayken, vrm'i, heatsink'i işlemci throttle edecek anakartlar ise 4-5k bandında maalesef. Benim size ilettiğim anakartı ben 4.8k'ya almıştım, oldukça güzel bir anakart. Bir sürü depolama, ram slotuna, usb portuna, argb fan konektörlere vs. ihtiyaç duymuyorsanız hiçbir eksisi yok, vrm'i oldukça iyi, heatsink'i sorunsuz. Yüksek güç talep eden işlemcileri bile throttle etmiyor.

Lexar markasını ben kullanmadım fakat uygun fiyatlı 6000 mhz cl30 kit bulmak çok kolay değil, nedense stoklarda azalma gözlemledim ve fiyatlar biraz yüksek geldi bana. Corsair, kingston vs. tabi ki tercih edilesi fakat zaten içerisindeki die'ları üreten firmalar aynı, 3 firma var. Ram'de marka kaynaklı sorun çıkma ihtimali düşük diğer parçalara göre bu yüzden. Yine de içim rahat etsin derseniz gskill, corsair, kingston gibi markalara yönelebilirsiniz. PC parçaları arasında performanstan feragat etmeden ram'den kısabilirsiniz, bu yüzden bulabildiğim en uygun fiyatlı kiti paylaştım.

RTX 2070 belli bir süre tabi ki idare edecektir ama triple a oyunları ultra 2k'da oynamanız zor. Ekran kartını satıp 7800 xt veya 4070 super alabilirsiniz hemen olmasa da. Daha önce de dediğim gibi yüksek çözünürlükte GPU bound olursunuz, işlemcinizin önemi oldukça azalır.

Rica ederim. Evet idare eder, özellikle 2k veya 4k'da. Çözünürlük arttıkça işlemciler arası fark git gide azalır. Mevcut ekran kartın ile zaten herhangi bir sorun yaşamaz. 7900 xt-xtx, 4070S, 4070 ti Super, 4080S gibi kartları 2k'da rahatlıkla besleyebilir, 4k'da ise bir sorun yaşama ihtimaliniz yok. 1080p'de oynarsanız illa ki bottleneck olur ama bu kötü bir şey değil, zaten oldukça yüksek fps alıyor olursunuz.

Anakartlar dediğiniz gibi bizde absürd fiyatlanıyor, bütçe dostu olması gereken düzgün anakartlar 7-8k bandındayken, vrm'i, heatsink'i işlemci throttle edecek anakartlar ise 4-5k bandında maalesef. Benim size ilettiğim anakartı ben 4.8k'ya almıştım, oldukça güzel bir anakart. Bir sürü depolama, ram slotuna, usb portuna, argb fan konektörlere vs. ihtiyaç duymuyorsanız hiçbir eksisi yok, vrm'i oldukça iyi, heatsink'i sorunsuz. Yüksek güç talep eden işlemcileri bile throttle etmiyor.

Lexar markasını ben kullanmadım fakat uygun fiyatlı 6000 mhz cl30 kit bulmak çok kolay değil, nedense stoklarda azalma gözlemledim ve fiyatlar biraz yüksek geldi bana. Corsair, kingston vs. tabi ki tercih edilesi fakat zaten içerisindeki die'ları üreten firmalar aynı, 3 firma var. Ram'de marka kaynaklı sorun çıkma ihtimali düşük diğer parçalara göre bu yüzden. Yine de içim rahat etsin derseniz gskill, corsair, kingston gibi markalara yönelebilirsiniz. PC parçaları arasında performanstan feragat etmeden ram'den kısabilirsiniz, bu yüzden bulabildiğim en uygun fiyatlı kiti paylaştım.

RTX 2070 belli bir süre tabi ki idare edecektir ama triple a oyunları ultra 2k'da oynamanız zor. Ekran kartını satıp 7800 xt veya 4070 super alabilirsiniz hemen olmasa da. Daha önce de dediğim gibi yüksek çözünürlükte GPU bound olursunuz, işlemcinizin önemi oldukça azalır.
Vakit ayırıp oldukça bilgilendirici bir anlatım yaptığınız için tekrar teşekkür ederim. Genel olarak 2K ve 4K çözünürlük kullanmıyorum, yalnızca 1080P kullanıyorum. Oynadığım oyunlar ise genellikle FPS türü oyunlar oluyor. Tahminen en çok sıkıntı yaşayacağımı düşündüğüm iki oyun var. Birisi Cyberpunk ve diğeri Rust. Counter Strike 2 ve Valorant gibi oyunlarda performans sorunu yaşamayacağımı düşündüğüm için onları saymıyorum bile. Yeni donanımlardan temennim Rust gibi bir oyunda en azından +100 fps alabilmek ve FPS kayıpları yaşamamak.

Anakart hususunda ise genel olarak 3 adet dahili depolama kullanıyorum. Belki hemen şimdi değil ama bu parçaları aldıktan bir kaç ay sonra bir adet daha M2.SSD alıp D sürücüsü yapmayı düşünüyorum. Ve HDD'yi ya da onun yerine belki alırsam SSD varsayarsak 3 dahili depolama ouyor. USB Portu olarakta neredeyse tüm ekipmanlarım artık wireless ve bu yüzden USB portlarında ekipmanların donklarını kullanıyorum. Bu bağlamda bu anakart benim için uygun olmayabilir diye düşünüyorum ve masraftan kaçamayacağımızı anladığım için bu hususta bütçeyi esnetebilirim.

Açıkçası bilmediğim marka olduğu için içime sinmiyor, hayatım boyunca sırf ucuz olduğu için hakkında yeteri kadar kullanıcı deneyimi ve marka bilinirliği olmayan ürünler kullanmadım. Sizce bu RAM kiti uygun olmaz mı? Fiyatı oldukça ucuz görünüyor ama 8x2.

Aslında bütçe sınırım yok ama tüketim bağımlısı olmak istemiyorum ve ihtiyaçlarımdan fazlasını almak istemiyorum, çünkü bu işin sonu yok. Ryzen 7 9800X3D alıp toplam 30.000 - 35.000 TL'ye sadece İşlemci, Anakart ve RAM almayı düşünüyordum. Fakat oyun performans testlerinde çok ciddi farklar göremedim çünkü 1080P oyun oynuyorum. Esnek bütçe halini 17.000 - 18.000 ve eğer gerçekten çok değer diyorsanız 20.000 TL olarak düşünebiliriz. İhtiyaçlarımı daha iyi anlatabildiğimi varsayarsak sizden yeni bir öneride bulunmanızı istesem yardımcı olur musunuz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı