15 yaş AVM'de part-time çalışmak mümkün mü?

485936

Hectopat
Merhabalar bugün AVM'de buble tea satan bir kahve yeri var küçük orada çalışmayı planlıyorum. Orada bir adam vardı ona 16 yaş alım var mı diye sordu sonra maalesef dedi ama ismimi ve yaşımı aldı seni arayacağız dedi yani muhtemelen olabilir fakat 15 yaş dedim. Herhalde çok sorun etmez. Sizce zor olur mu yada günlük ortalama kaç TL ödeme yapılır?

Merhaba bugün AVM'de buble tea satan bir kahve yeri var küçük orada çalışmayı planlıyorum. Orada bir adam vardı ona 16 yaş alım var mı diye sordu sonra maalesef dedi ama ismimi ve yaşımı aldı seni arayacağız dedi yani muhtemelen olabilir fakat 15 yaş dedim. Herhalde çok sorun etmez. Sizce zor olur mu ya da günlük ortalama kaç TL ödeme yapılır?

16-18 yasında yemek yerleri alıyor diye biliyorum oralara başvuru yapabilirsin McDonald's Burger King gibi.

16 sınır hocam böyle yerlerde. Maalesef çok alacağını sanmıyorum.

Madde 1 —Bu Yönetmeliğin amacı, çocuk ve genç işçilerin sağlık ve güvenliklerini, fiziksel, zihinsel, ahlaki ve sosyal gelişmelerini veya öğrenimlerini tehlikeye atmadan çalışma şekillerinin esaslarını belirlemek ve ekonomik istismarlarını önlemektir.

Kapsam

Madde 2 —
Bu Yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanununun 71 inci maddesi gereğince, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, 14 yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3 —
Bu Yönetmelik, 10/6/2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanununun 71 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 —
Bu Yönetmelikte geçen;

Bakanlık : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

Müfettiş : Baş iş müfettişi, iş müfettişi ve yetkili iş müfettişi yardımcılarını,

Genç işçi : 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi,

Çocuk işçi : 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi,

Hafif iş : Yapısı ve niteliği itibariyle ve yerine getirilmesi sırasındaki özel koşullara göre;

a) Çocukların gelişmelerine veya sağlık ve güvenliklerine zararlı etki ihtimali olmayan,

b) Okula devamını, mesleki eğitimini veya yetkili merciler tarafından onaylanmış eğitim programına katılımını ve bu tür faaliyetlerden yararlanmasını engellemeyen işleri,

(Mülga tanım:RG-21/2/2013-28566)

ifade eder
15 yaşını tamamlamış isen (yani 16 yaşındaysan) genç işçi oluyorsun. Ama doldurmadığın için çocuk işçi sayılıyorsun.
Ek-1

Çocuk İşçilerin Çalıştırılabilecekleri Hafif İşler

1. Düşme ve yaralanma tehlikesi olabilecek şekilde çalışmayı gerektirecek olanlar hariç meyve, sebze, çiçek toplama işleri,

2. Kümes hayvanları besiciliğinde yardımcı işler ve ipek böcekçiliği işleri,

3. Esnaf ve sanatkarların yanında satış işleri,

4. Büro hizmetlerine yardımcı işler,

5. Gazete, dergi ya da yazılı matbuatın dağıtımı ve satımı işleri (yük taşıma ve istifleme hariç),

6. Fırın, pastane, manav, büfe ve içkisiz lokantalarda komi ve satış elemanı olarak yapılan işler,

7. Satış eşyalarına etiket yapıştırma ve elle paketleme işleri,

8. Kütüphane, fuar, panayır ve sergi yerlerinde yardımcı işler (yük taşıma ve istifleme hariç),

9. Spor tesislerinde yardımcı işler,

10. Çiçek satışı, düzenlenmesi işleri.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı