15 yaşında okuldan ayrılmak mantıklı mı?

Hayat maalesef göründüğü kadar kolay değil. Sanayide çalışıp işi öğrenip güzel paralar kazanabilirsin ama iş göründüğü kadar kolay değil buna emin ol. Kışın soğuğunda çalışacaksın, yazın güneşin altında bir yerlerin terleyerek çalışacaksın, patronun sana köpek muamelesi çekecek...
Bunun yanında sosyal çevren kalmayacak
Yaşıtların kafede otururken sen sanayide çalışacaksın, elin yüzün pas olacak
Bu risklerin farkındayım ve hala istiyorum diyorsan babanla konuş, tanıdığı bir usta varsa her cumartesi gidip orada çalış, oranın ortamını gör. Ondan sonra karar ver
Ama bana kalırsa eğer ki kalifiye bir işçi olabilirsen örneğin güzel bir üniversitede bilgisayar mühendisliği kazanabilirim dersen hiç bunları düşünme ama yok benim puanım belli yerim belli dersen de meslek lisesine geçiş yap
 
Eskiden memur adama kız vermezlerdi ev geçindiremez diye. Benim babam çiftçi idi sınavsız öğretmenliğe gitmemiş zamanında çünkü memurluğa göre iyi kazanıyorlarmış. Gün geçti devren döndü 2000 yıllarda memurluk revaçta oldu. Torpiller vs herkes maaş garantili memurluğun peşinde koşar oldu.

Daha sonra enflasyon vs. orta direğin beli kırıldı. (memurluk her zaman orta direk Ti bu ülkede). Son 4-5 yıldır serbest çalışan kendi işini yapanlar kazanıyor parayı. Sanayi esnafının Allah eline düşürmesin tuttuğunu öpmeden bırakmıyor. Stoklu çalışanlar enflasyon ile katladı parayı.

Yani maaşa talim çalışan işçi ve memur (özel sektör yönetici) kesimi ayvayı yiyor 3-5 senedir?

Devrin ne getireceği bilinmez. Şahsen benim oğlan 3 yaşında okuması için zorlamayacağım. Lise şart ama üniversite falan kendi isteğine bırakacağım.

34 yaşında bir Mali müşavir olarak en büyük pişmanlığım 5 yılımı üniversite için harcamak.

Bence sanayi yerine herhangi bir fabrikada çalışmak daha iyi olabilir. Sanayide adamı ezerler.

İşçilik köleliktir, buna orta düzey yöneticilikte dahil. Ne aç kalırsın ne zengin olursun. Hayatı ucu ucuna yaşamaya yeter. Sanayi işçiliği meslek sahibi olmak demektir. Düşük sermaye ile kendi işini kurma imkanı sağlar.
 
Kendimden örnek vereyim, 9. sınıfı Anadolu lisesinde okuduktan sonra 10. sınıfta MESEM'e geçtim ve iş olarak da CNC tornayı seçtim, 1.5 senedir de aynı dükkanda çalışıyorum. Hem iş öğreniyorum hem para kazanıyorum hem de bir yandan liseyi okuyorum. Bazıları sanayide köpek muamelesi görürsün falan yazmışlar ama artık o eski sanayi yok, ustalar çırak kaçmasın diye elinden geleni yapıyorlar. Okul mevzusuna gelecek olursak 9-10-11. sınıfta asgari ücretin %30'unu alıyosun devlet tarafından (iş yerinin verdiğinden ayrı olarak) 12. sınıfta ise asgari ücretin yarısı. Mezun olunca lise diploması, kalfalık belgesi, ustalık belgesi, usta öğretici belgesi, iş yeri açma belgesi alıyorsun.
Yine de karar senin, eğer yapabileceğine inanıyorsan geçebilirsin.
 

Geri
Yukarı