16 Bit PC oyun geliştirmek için programlama dili öneriniz?

C'den başka seçenek var mı? 16 Bit dediğiniz şey gerçekten atariler gibi 16 Bit ise C harici seçenek yok. (C++'da kullanılır.)

Pi Zero kullanıyorum hahah :D
(paraya kıyarsam kitler var color maximite gibi)
Ama eski PC lerdede çalıştırmak istiyorum.

Büyük ihtimal C derleyicisi falan vardır. O yüzden C kullanabilirsin. 6502 işlemciler için bile C derleyicisi var.

Basic dili nasıl olur?

Basic dili nasıl olur?
Şimdi sen ne için oyun yazacaksın? 6502 bilgisayarlardan örnek vereceğim yine, genelde Assembly ile yazılıyor oyun ve uygulamalar çünkü adresleyebildiği limit belli. Birkaç kilobyte'a sığdırmak gerekiyor.

16 bit dediğin Sega Master System ise onda da C kullanıyorlar genelde, biraz da Assembly lazım olabiliyor.

Genelde retro sistemlerde C ve Assembly kullanılıyor. Donanımın güçsüz olduğu için algoritmalarının iyi olması gerekli ki akıcı oynayabil. Eski makinelerde bellek korumasına dair hiçbir şey yok diyebilirim. O yüzden kullandığın pointer'lar hususunda dikkatli ol. Bit manipulation tekniğini sıkça kullanmaya özen göster, bilmemkaç cycle'da yapılacak işi birkaç cycle ile halledebilirsin böylece.

16 bit bir kişisel bilgisayarda DOS kurulu olur. MSDOS Gw Basic ile birlikte gelir. FreeDos son sürümleri FreeBasic ile birlikte gelir. Free Pascal'ın da DOS sürümü var diye biliyorum. Ve C derleyicileri arasında OpenWatcom var DOS destekleyen. Bir de CC386 DOS için de derleyebiyor sanırım.

Şimdi sen ne için oyun yazacaksın? 6502 bilgisayarlardan örnek vereceğim yine, genelde Assembly ile yazılıyor oyun ve uygulamalar çünkü adresleyebildiği limit belli. Birkaç Kilobyte'a sığdırmak gerekiyor.

16 Bit dediğin Sega Master System ise onda da C kullanıyorlar genelde, biraz da Assembly lazım olabiliyor.

Genelde retro sistemlerde C ve Assembly kullanılıyor. Donanımın güçsüz olduğu için algoritmalarının iyi olması gerekli ki akıcı oynayabil. Eski makinelerde bellek korumasına dair hiçbir şey yok diyebilirim. O yüzden kullandığın Pointer'lar hususunda dikkatli ol. Bit manipulation tekniğini sıkça kullanmaya özen göster, bilmemkaç Cycle'da yapılacak işi birkaç cycle ile halledebilirsin böylece.

Super NES için oyun yazmak istiyorum.

Retro Game mechanics explained.
Morphcat Games.

Diye bir YouTube kanalları (ve benzerleri) var bayağı güzel şeyler anlatmışlar.

Basic daha verimli bir dil değil mi?

Super NES için oyun yazmak istiyorum.

Retro Game mechanics explained.
Morphcat Games.

Diye bir YouTube kanalları (ve benzerleri) var bayağı güzel şeyler anlatmışlar.

Basic daha verimli bir dil değil mi?
SNES için Assembly kullandı geliştiriciler. Dediğim gibi, kartuş boyutu küçüktü işlemcinin adresleme limitinden dolayı. Nintendo 64 ile birlikte geliştiriciler yavaştan C'ye adapte olmaya başladılar. BASIC ile çok verimsiz olacaktır çünkü interpreter'ı da kartuşun içinde tutmak gerek. Ve her ne kadar emülatör için geliştirmek istiyor olsan da, emülatörler de işlemciyi taklit etmek zorunda olduğu için bu sınırlamaya takılıyor.

Eğer bilgisayarlar hakkında bilgi birikimine sahipsen bu işlemcinin Assembly'si basit. Basit bir mimariye sahip çünkü bu işlemciler.

Bu bilgileri nereden bildiğimi sorabilirsin, NES emülatörü ile uğraşıyordum fakat OpenGL -veya SFML- bilmediğimden dolayı bir süre bırakma kararı aldım. 6502 mimarisi ve NES'in iç yapısı hakkında çok şey öğrendim. SNES de aynı mantıkta çalışıyor NES ile, işlemcisi 6502 halefi olan 65816'dır. Bu işlemci ilk gücü gördüğü zaman 6502 modunda çalışıyor hatta.

Ricoh versiyonunun kullanılma sebebi ise Ricoh'larda dahili ses ünitesinin de olması. Ekstradan para harcamak istememişler. Hatta NES zamanında Sega bunun avantajını kullandı ve Yamaha ses çipi koydu Master System'a.

Her neyse, geyik muhabbeti bir kenara bırakayım. Bu yola giriyorsan zaten bilgisayar bilimleri konusunda bir yol aldığını iddia ediyorsundur. 65816 Assembly öğrenmeye başlayabilirsin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı