16 GB MacBook yeterli mi?

mimario

Kilopat
Makaleler
1
Merhaba. Tabii ki ucu çok açık bir konu ama kullanıcı deneyimlerini merak ettim. Mimarım. Aktif olarak masaüstü ve yüksek özellikli bir laptopum var. Fakat taşınabilir, hem sunum, hem de temel işlerimde kullanabilmek amacıyla pt üzerinden MacBook Pro 14" aldım.

Açıkçası çok fazla kullanmayacağım için bütçeyi düşük tutayım dedim ve öğrenci indirimiyle beraber 60bin TL'ye gelen 10 CPU 10 GPU olan baz modeli tercih ettim. 16 GB RAM ve 512 GB SSD ile geliyor. 24 GB RAM'e çıktığım zaman 20 bin TL'lik bir fark oluşuyordu ve öyle bir bütçe ayırmak istemedim.

Konuya dönecek olursak AutoCAD ve Adobe uygulamalarını kullanıyorum. Sizce 16 GB RAM yeterli mi Mac için? Birkaç sene önce M1 işlemcili MacBook Air almıştım ve 8 GB RAM inanılmaz düşük kalmıştı. Birkaç gün kullanıp elden çıkarmıştım cihazı.

Bu şekilde kullanan var ise yorum yapabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Tabii ki ucu çok açık bir konu ama kullanıcı deneyimlerini merak ettim. Mimarım. Aktif olarak masaüstü ve yüksek özellikli bir laptopum var. Fakat taşınabilir, hem sunum, hem de temel işlerimde kullanabilmek amacıyla pt üzerinden MacBook Pro 14" aldım.

Açıkçası çok fazla kullanmayacağım için bütçeyi düşük tutayım dedim ve öğrenci indirimiyle beraber 60bin TL'ye gelen 10 CPU 10 GPU olan baz modeli tercih ettim. 16 GB RAM ve 512 GB SSD ile geliyor. 24 GB RAM'e çıktığım zaman 20 bin TL'lik bir fark oluşuyordu ve öyle bir bütçe ayırmak istemedim.

Konuya dönecek olursak AutoCAD ve Adobe uygulamalarını kullanıyorum. Sizce 16 GB RAM yeterli mi Mac için? Birkaç sene önce M1 işlemcili MacBook Air almıştım ve 8 GB RAM inanılmaz düşük kalmıştı. Birkaç gün kullanıp elden çıkarmıştım cihazı.

16 ve üzeri yeterli olur hocam yüksek ihtimal. Yetecegini dusunuyorum.

Yeterli olur belli bir seviyede. 20 bin TL çok etkilemezse ancak M4 Pro çok daha güçlü olacaktır.
Şüphesiz daha üst seviye cihazlar daha iyi olacaktır ama masaüstüm oldukça üst seviye. Tüm çizim ve render işlerimi sorunsuz halledebiliyorum. Ayrıca 13. nesil i9 işlemcili, RTX 4090 ekran kartlı Windows laptopum var bir tane de. Bu cihazı mobilite için edineceğim. Tabi burda da beni yarı yolda koysun istemiyorum. Yeri gelecek çizime müdahalede bulunacağım, grafik öğelerini ya da videoları düzenleyeceğim. Derdim o olduğu için olabileceğin en düşüğünü alayım istedim. Ülkemiz şartlarında yine çok pahalı bana göre ama o kadar süre şarjı giden ve performans sunan muadili pek yok.

Şüphesiz daha üst seviye cihazlar daha iyi olacaktır ama masaüstüm oldukça üst seviye. Tüm çizim ve render işlerimi sorunsuz halledebiliyorum. Ayrıca 13. nesil i9 işlemcili, RTX 4090 ekran kartlı Windows laptopum var bir tane de. Bu cihazı mobilite için edineceğim. Tabii burada da beni yarı yolda koysun istemiyorum. Yeri gelecek çizime müdahalede bulunacağım, grafik öğelerini ya da videoları düzenleyeceğim. Derdim o olduğu için olabileceğin en düşüğünü alayım istedim. Ülkemiz şartlarında yine çok pahalı bana göre ama o kadar süre şarjı giden ve performans sunan muadili pek yok.

Muadil ürünler var hocam özellikle MSI Prestige 16 AI serisi cok daha iyi bir ürün bana gore ama fiyatı yüksek kalıyor Mac'in yanında.

Mac 60000 TL bütçe için en mantıklı seçenek.

Belki asus expertbook tercih edilebilir ama grafik birimi mac kadar iyi degil. Avantaji ekran olur. UHD+ oled ekran var.

Son düzenleme:

İnşaat mühendisiyim 8 GB MacBook Pro ile şantiyede AutoCAD üzerinde mimari dosyaları izliyorum. Sen daha iyi anlarsın 50 MB'lık mimari dosyayı rahat bir şekilde 8 GB ile bile açıyorum. Ama çizim yapmak için 16 lazım ve fazlasıyla yeter, 8 GB ile kullanımımdan sonra söylüyorum.

İnşaat mühendisiyim 8 GB MacBook Pro ile şantiyede AutoCAD üzerinde mimari dosyaları izliyorum. Sen daha iyi anlarsın 50 MB'lık mimari dosyayı rahat bir şekilde 8 GB ile bile açıyorum. Ama çizim yapmak için 16 lazım ve fazlasıyla yeter, 8 GB ile kullanımımdan sonra söylüyorum.
Mimarım. Sadece Autocad değil modelleme de yapıyorum. Açıkçası henüz 1 hafta oldu Mac kullanmaya başlayalı. Modelleme yaparken poligon sayıları milyonlara çıkmaya başlayınca göreceğim sorun olup olmadığını. Şimdilik stabil çalışıyor.

Modelleme işin içine girerse 16+ lazım. Sadece projeyi açmaya 8 GB yetiyor. :)

AutoCAD LT yi 8 GB RAM ile kullanıyorum. 8 GB RAM 2D olarak AutoCAD'i rahatlıkla kullanmana olanak sağlıyor. Ben inşaat mühendisiyim mimari projeler üzerinde küçük düzenlemeler yapmak ve projeye bakmak için kullanıyorum. 8 GB RAM ile hiç sıkıntı yaşamadım şu an proje büyüklükleri ortalama 35-50 MB arası.

Son düzenleme:
Mimarım. Sadece AutoCAD değil modelleme de yapıyorum. Açıkçası henüz 1 hafta oldu Mac kullanmaya başlayalı. Modelleme yaparken Poligon sayıları milyonlara çıkmaya başlayınca göreceğim sorun olup olmadığını. Şimdilik stabil çalışıyor.

Merhaba, üzerinden biraz zaman geçmiş deneyimleriniz nelerdir? 16 GB RAM sizin için yeterli oldu mu?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı