16 GB RAM 8 GB kullanılabilir sorunu

ozanimamzade

Hectopat
Merhabalar işlemci fanı değiştirdim PC'yi açtım baktım 16 GB RAM 8 GB kullanılabilir yazıyor. Sistem 16 GB RAM takılı olduğunu görüyor fakat 8 GB kullanılabilir olarak gözüküyor arkadaşlar. İşlemciyi çıkarıp baktıgımda pinlere birazcık termal macun bulaştığını gördüm. İşlemci ile RAM'ler arasındaki iletişimi kopartıyor olabilirler mi? Zira bu sorun yüzünden anakartımı değiştirdim fakat sorun hala devam ediyor. Eğer sorun işlemcidense işlemciyi bir şekilde temizlemeye çalışacağım olmazsa yeni işlemci alacağım. Sistemim şu şekilde.
ASRock B450M PRO4.
Zotac Gaming GTX1660SUPER.
Ryzen 5 2600X.
Apacher panther 16 GB 3000MHz (2x8)

RAM'lerin yerini ve slotları değiştirmeyi denedim. RAM'leri silmeyi denedim. 1-3'den 2-4 takmayı denedim. RAM'leri ayrı ayrı takmayı denedim ikisi de tek başına sistemi çalıştırdı. RAM'leri silmeyi de denedim. Yardımlarınızı bekliyorum.
Ayriyetten RAM'lerim 2133MHz'de çalışıyorlar. XMP açmaya çalıştığım taktirde PC 3 kere reboot atıp eski haline dönüyor.

Dosya Ekleri

• xdddd.png
    xdddd.png
    20,1 KB · Görüntüleme: 172
Evet olabilir. İşlemcinin pinlerini kontrol edin. Kırılmış veya yamulmuş pin var mı? Arasında hala macun olan işlemci pini varsa dikkatlice iğne ucuyla temizlemeye çalışın. Belleklerinizin de işaretli slotlarda takılı olduğundan emin olun.
Eki Görüntüle 520878

Öncelikle cevap ve ilgi için çok teşekkür ederim herhangi bir yamulma VA kırık yok fakat işlemcinin en dış tarafındaki bazı pinlerin kenarları, ve ortaya doğru bazılarının ucunda olmak üzere macun kalıntıları var. Bellekler işaretli yerlere takılı bu arada.
Önceden böyle bir problem var mıydı? İşlemci fanını çıkartıp yeniden tak. Çaprazlama yöntemiyle vidaları sık, önce aşırı sıkmadan bilgisayarı açıp kontrol et.

İşlemci fanını takana kadar yoktu tabii ki. Takıp PC'yi açınca sorunla karşılaştım. Şu an PC'de stok fan var aldığım fanı çıkartıp stok fanı taktım.

Bu yöntemleri dene dostum:
- RAM'lerin giriş yerini silgiyle sil.
- RAM'leri teker teker farklı slotlarda dene.
- Anakartın RAM slotlarına bak içine toz vs kaçmış mı diye.
- En son sürüm BIOS güncellemesini yap.
- İşlemcinin pinlerinde ki termal macunu iyice temizle. (İşlemcinin sadece bir pininin oturduğu yerde toz vardı diye kilitlenme yaşıyordum.) Her birinin temiz olduğundan emin ol.
- Soğutucuyu çıkarıp vidaları çapraz ve eşit şekilde sıkarak tekrar monte et.
Aynı sorunu bende yaşıyordum ancak bende RAM'lerin biri bozuktu, yinede bu konuda yazan şeyleri de deneyebilirsin:

Soğutucunuz doğrudan anakart/arka plakaya vidalarla mı bağlı yoksa #3 teki bağlantı aparatı takılı mı? Kısaca soğutucu modelinizi soruyorum.

İlk dediğim gibiyse işlemci fanı vidasını fazla sıktıysan olabiliyor bu. Yeni işlemci falan almaya kalkma sakın :D

Bir de buzzer tak bakalım anakarta, belki bir hata veriyordur.

AMD CPU kullanan cihazlarda bu sorun sık olmaya başladı. Özelliklede X olan modelinde. Daha önce aynı sorunu yaşayan arkadaş dediğim yöntem ile sorunu çözdü. Aynı yöntemi uygulayın. BİOS a girin, XMP'yi kapatın. Manuel bir şekilde RAM frekanslarını 3200 veya 3000 MHz'e çekip, DRAM Voltage kısmını 1.45V'da ayarlayın. Ayarları kaydedin bakın bakalım sorun çözüldü mü?

AMD CPU kullanan cihazlarda bu sorun sık olmaya başladı. Özelliklede X olan modelinde. Daha önce aynı sorunu yaşayan arkadaş dediğim yöntem ile sorunu çözdü. Aynı yöntemi uygulayın. BIOS'a girin, XMP'yi kapatın. manuel bir şekilde RAM frekanslarını 3200 veya 3000 MHz'e çekip, DRAM voltage kısmını 1.45V'da ayarlayın. Ayarları kaydedin bakın bakalım sorun çözüldü mü?

Yardım etmeye çalıştığınız için teşekkür ederim fakat sorun çözülmedi son çare olarak işlemcimide değiştirme fikrindeyim fakat sorun tekrar çözülmez ise yıkılırım. RAM'lerim hem Single olarak çalıştığı hem de 2133MHz'de çalıştığı için RAM'den devasa bir darboğaz yiyorum 300-400FPS almam gereken CS:GO'da 160FPS alıyorum canıma tak etti iyice ne yapıcagımı şaşırmış durumdayım kafayı yiyeceğim.
AMD CPU kullanan cihazlarda bu sorun sık olmaya başladı. Özelliklede X olan modelinde. Daha önce aynı sorunu yaşayan arkadaş dediğim yöntem ile sorunu çözdü. Aynı yöntemi uygulayın. BIOS'a girin, XMP'yi kapatın. manuel bir şekilde RAM frekanslarını 3200 veya 3000 MHz'e çekip, DRAM voltage kısmını 1.45V'da ayarlayın. Ayarları kaydedin bakın bakalım sorun çözüldü mü?

PC 3 defa reboot atıp aynı ayarlara dönüyor bu arada.

BIOS default yapıp denediniz mi?

Deneyeceğim hemen. Bir fark olur mu bilmiyorum ama BIOS son sürüm değil bu arada. Bir dipnot eklemek istiyorum önceki anakartımda frekans ve voltaj ayaları ile oynarken 8 GB'den 16 GB'ye çekmeyi başarmıştım fakat mavi ekran verip tekrar aynı hale dönmüştü. Sanırım bu tamamen işlemci veya BIOS ile alakalı bir durum anlamadım cidden.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı