16 GB RAM Tek Modül ve Çift Modül Farkı

SvenNoderT

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
16GB aynı iki RAM tek modül olan 400 TL, çift modül olan 550-600 TL. Aralarında fark olur mu?Tek modül alsam oyun performansına olumsuz etkisi olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakartınızın çift kanal bellek desteği varsa 2x8 kit ram almanızı tavsiye ederim. Kit ram olması çok önemli. Kusursuz bellek deneyimi için tüm bellek zamanlama değerleri aynı olmalı. Ramlerin bellek kontrolcüsü farklı olduğu zaman bile işler değişebiliyor.

Anakartında kaç adet RAM slotu olduğuna bağlı. Eğer 4 adet RAM slotu varsa 2x8 al. Eğer 2 adet RAM slotu varsa tek 16GB al. Bir işi 1 adam mı daha iyi yapar 2 adam birlikte mi daha iyi yapar ? Bunun gibi düşünebilirsin.

Bir sorun olmaz, sen oyun oynarken aradaki performans farkını hissetmezsin, 1FPS bile fark etmeyecektir. Ama biz bilgisayarcılar parçaların ne kadar gücü varsa sonuna kadar yararlanmak isteriz o yüzden 2x8 öneririz. Dual-channel çalışır ve daha uyumlu, daha performanslı olur. Anca benchmark'Da falan anlarsın farkını ama yine de "Sinekten yağını çıkaracaksın."

Peki 4 ram slotu olan bir anakarta 16 gb'lık tek modül ram takılabilir mi?
Tabii ki takılabilir fakat eğer bütçen izin veriyorsa dual kit şeklinde alman belleklerinin daha koordineli çalışmasını sağlar. Ahım şahım bir performans farkı olmasa da genelde yan pencereden 2 RAM daha şık gözükür. :D

Arkadaşlar konuyu çok sonradan gördüm ama şöyle bir video var bi izleyin:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoda tamamen aynı şartlarda hem tek modül 8 GB RAM ile, hemde çift modül 2x4 GB RAM ile testler yapılmış, benim gördüğüm kadarıyla çift modülde yapılan testlerde FPS de ciddi farklar var, fakat aynı zamanda çift modülde yapılan testlerde GPU kullanımı daha fazla. Acaba çift modül olması GPU'nun daha fazla kullanılmasını mı sağlıyor?

Bu konuda benim pek bilgim yok, videoyu bi izleyinde, yorumlarınızı merak ediyorum doğrusu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı