Geçenlerde makineye biraz daha müdahale ettim. Yaptığım işlem şu şekilde:
1. aşama: Önce RAM modüllerinden B2 yuvasındakini çıkardım ve bilgisayarı çalıştırdım. Sorunsuz bir şekilde açıldı ve olması gerektiği gibi 8 GB RAM hem BIOS hem de Windows altında görünüyordu.
2. aşama: Sonrasında söktüğüm RAM modülünü aynı yerine takıp diğer RAM modülünü (a2 yuvasındakini) söktüm ve beklemediğim bir şekilde sistem açılmadı ve hiç boot etmedi. Hatta anakartın logosu bile gelmedi. Kullandığım ekran kartı 50 derece altında fanlarını kapatıyor, normalde sistem açılana kadar fanları dönüyor ve istem açılınca kapanıyor. Bu sefer de fanlar hiç durmadı ve hiçbir şekilde makineyle iletişim kuramadım.
3. aşama: Bu olaydan sonra RAM modülünün arızalı olduğunu düşünürek 1. aşamada sorunsuz çalışan RAM modülünü (normalde A2 yuvasında bulunan) söküp B2 yuvasına taktım. Garip bir şekilde sistem yine 2. aşamadaki tepkiyi verdi.
4. aşama: İnternette yaptığım araştırmalar doğrultusunda Dual channel RAM kullanımı için aynı renkteki yuvalara takılması gerektiğini öğrendim. Bu bilgi doğrultusunda RAM modüllerimi A1 ve B1 yuvalarına taktım. Sonuç olarak sistemde bir değişim olmadı. Hala 16 GB ve 8 GB kullanılabilir olarak görünüyor.
Not: RAM modüllerimi silgi ile sildim ve RAM yuvalarımı kontrol ettim herhangi bir şekilde bozuk pin vs. görmedim.
Anakartımın fotosu:
Eki Görüntüle 1595498
Hangi pinler hocam?