16 GB RAM'de kullanılabilir 8 GB oldu

Bay

Kilopat
Katılım
20 Temmuz 2016
Mesajlar
669
Çözümler
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Anakart
Asus B450 Plus Tuf Gaming
İşlemci
Ryzen 7 2700x
Merhaba, neredeyse 4 yıldır kullanmakta olduğum bilgisayarımda RAM sorunu yaşamaya başladım. Aslında sorun birkaç aydır var ancak bilgisayardan uzakta okuduğum için kurcalama fırsatım olmamıştı. Memtest86 programı ile test yaptım. İlginç bir şekilde program sadece 8 GB RAM üzerinde test uyguladı ve hiçbir sorun çıkmadı. Daha da ilginç olanı ise her 2 RAM modülünü görüyor ve özelliklerini okuyabiliyor olması. Windows'ta bir problem olabileceği şüphesi ile format da attım sonuç aynı. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Olay herhalde sadece 8 liğin gözükmesi diye naladım soketlerde sıkıntı veya oynama veya yaızlımsal problem olabilir format attığınızhalde düzelmediyse el müdahalesi ile düzelmelidir teknik servise yollayın
 
Olay herhalde sadece 8 liğin gözükmesi diye naladım soketlerde sıkıntı veya oynama veya yaızlımsal problem olabilir format attığınızhalde düzelmediyse el müdahalesi ile düzelmelidir teknik servise yollayın
Bu sabah RAM'lere ve işlemciye müdahele ettim. Ayrı ayrı ve slotlarını değiştirerek test ettim bilgisayar tek başına olduğu sürece RAM'leri görüyor ve okuyor. Ancak 2 modülü aynı anda takınca BIOS üzerinde 2 tane ram modülünün görülmesine rağmen toplam miktar 8GB olarak okunuyor. İşlemciyi ise söküp yamulan herhangi bir pini olup olmadığına baktım. Soketin içine baktım ama bir problem göremedim.
 
hocam cihazınızı teknik desteğe yollamanızı tavsiye ederim ama sorun soketler tam oturuyor ise bile yazılımsaldır cihazı teknik destek görsün çözemezlerse tekrar bakalım
 
Geçenlerde makineye biraz daha müdahale ettim. Yaptığım işlem şu şekilde:

1. Aşama: Önce RAM modüllerinden B2 yuvasındakini çıkardım ve bilgisayarı çalıştırdım. Sorunsuz bir şekilde açıldı ve olması gerektiği gibi 8 GB RAM hem BIOS hem de Windows altında görünüyordu.

2. Aşama: Sonrasında söktüğüm RAM modülünü aynı yerine takıp diğer RAM modülünü (A2 yuvasındakini) söktüm ve beklemediğim bir şekilde sistem açılmadı ve hiç boot etmedi. Hatta anakartın logosu bile gelmedi. Kullandığım ekran kartı 50 derece altında fanlarını kapatıyor, normalde sistem açılana kadar fanları dönüyor ve istem açılınca kapanıyor. Bu sefer de fanlar hiç durmadı ve hiçbir şekilde makineyle iletişim kuramadım.

3. Aşama: Bu olaydan sonra RAM modülünün arızalı olduğunu düşünürek 1. aşamada sorunsuz çalışan RAM modülünü (Normalde A2 yuvasında bulunan) söküp B2 yuvasına taktım. Garip bir şekilde sistem yine 2. aşamadaki tepkiyi verdi.

4. Aşama: İnternette yaptığım araştırmalar doğrultusunda Dual Channel RAM kullanımı için aynı renkteki yuvalara takılması gerektiğini öğrendim. Bu bilgi doğrultusunda RAM modüllerimi A1 ve B1 yuvalarına taktım. Sonuç olarak sistemde bir değişim olmadı. Hala 16 GB ve 8 GB kullanılabilir olarak görünüyor.

Not: RAM modüllerimi silgi ile sildim ve RAM yuvalarımı kontrol ettim herhangi bir şekilde bozuk pin vs. görmedim.

Anakartımın Fotosu:

1670360726401.png


Pinlerin bazıları bozuk galiba.

Hangi pinler hocam?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Geçenlerde makineye biraz daha müdahale ettim. Yaptığım işlem şu şekilde:

1. aşama: Önce RAM modüllerinden B2 yuvasındakini çıkardım ve bilgisayarı çalıştırdım. Sorunsuz bir şekilde açıldı ve olması gerektiği gibi 8 GB RAM hem BIOS hem de Windows altında görünüyordu.

2. aşama: Sonrasında söktüğüm RAM modülünü aynı yerine takıp diğer RAM modülünü (a2 yuvasındakini) söktüm ve beklemediğim bir şekilde sistem açılmadı ve hiç boot etmedi. Hatta anakartın logosu bile gelmedi. Kullandığım ekran kartı 50 derece altında fanlarını kapatıyor, normalde sistem açılana kadar fanları dönüyor ve istem açılınca kapanıyor. Bu sefer de fanlar hiç durmadı ve hiçbir şekilde makineyle iletişim kuramadım.

3. aşama: Bu olaydan sonra RAM modülünün arızalı olduğunu düşünürek 1. aşamada sorunsuz çalışan RAM modülünü (normalde A2 yuvasında bulunan) söküp B2 yuvasına taktım. Garip bir şekilde sistem yine 2. aşamadaki tepkiyi verdi.

4. aşama: İnternette yaptığım araştırmalar doğrultusunda Dual channel RAM kullanımı için aynı renkteki yuvalara takılması gerektiğini öğrendim. Bu bilgi doğrultusunda RAM modüllerimi A1 ve B1 yuvalarına taktım. Sonuç olarak sistemde bir değişim olmadı. Hala 16 GB ve 8 GB kullanılabilir olarak görünüyor.

Not: RAM modüllerimi silgi ile sildim ve RAM yuvalarımı kontrol ettim herhangi bir şekilde bozuk pin vs. görmedim.

Anakartımın fotosu:

Eki Görüntüle 1595498

Hangi pinler hocam?

Fiziksel bir hata yok ise teknik servise gönderiniz.
 
Fiziksel bir hata yok ise teknik servise gönderiniz.
Bugün anakartın BIOS sürümünün çok eski olduğunu fark edip BIOS güncellemesi yaptım. Güncelleme sonrasında ekrana görüntü gelmedi ve sistem tamamen erişilemez hale geldi. Bunun üzerine elimde fazladan bulunan Msi X570-A Pro model anakarta sistemi aktardım. RAM konusunda bir sıkıntım olmadı sadece XMP açarak 2400 MHz değerine ayarladım.

Şuan ki sorun ise sistemi kapattıktan sonra açarken VGA lambası yanıyor ve ekrana görüntü gelmiyor. Bunu önlemek için sistemi kapattıktan sonra fişi çekip sistemdeki bütün elektriğin boşalmasını beklemem gerekiyor. Sonra fişe takıp ancak açabiliyorum.

Teknik servise gönderemiyorum çünkü garantisi bitti.
 

Geri
Yukarı