16 GB RAM'in 7.95 GB Kullanılabilir Olması

Infexible

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar. Bugün Vatan Bilgisayar'dan 8 GB'lık bir RAM'im vardı sistemimde fakat bir 8 GB'lık daha takviye yapmak amacıyla sistemimde olan RAM modelinin tıpkısının aynısını aldım ve taktırdım sistemime. Fakat eve gelip bilgisayarı açtığımda Windows 16 GB RAM'i görüyor fakat 7.95 GB'ın kullanılabilir olduğuna dair yazı karşıma çıktı. Bir türlü çözüme kavuşturamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

Sistemim:
GTX 1050 Ti
Ryzen 3 1200
Gskill 8+8 GB 2400 MHz Ripjaws
Windows 10-64 bit

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    19,3 KB · Görüntüleme: 465
Biosa girip XMP'yi profil 2 yaptım ve PC açıldığında Windows ve BIOS 16 GB şeklinde okudu belleğimi, fakat bir sıkıntı daha oldu. Sabah biraz bilgisayarda takıldıktan sonra kapattım ve dışarı çıktım, eve gelip tekrar açtığımda Windows ve BIOS tekrardan belleğimi 8 GB şeklinde algıladı. Ayrıca XMP hala düzelttiğim şekilde profil 2 görünüyordu BIOS'tan, sonra çıkış yapıp bilgisayarı tekrar açtım ve Windows RAM'leri tekrar 16 GB şeklinde algıladı. Anlayamıyorum neden böyle oluyor. Tam da sorunum düzeldi zannetmişken hayal kırıklığına uğradım. Şimdi her bilgisayarı açtığımda BIOS'a girip kontrol mü etmem gerekecek?
Her seferinde bios’a girip profil seçmen gerekmez.kaydettiğinden eminsen başka bi sorun var demektir.anakartın nedir?

Her seferinde bios’a girip profil seçmen gerekmez.kaydettiğinden eminsen başka bi sorun var demektir.anakartın nedir?
Biraz geç cevapladım kusura bakmayın . Anakartım MSI A320m pro-vh modeli yaklaşık 1 haftadır her bilgisayarı açtığımda 7.95 olarak görüyor ve bende yeniden başlatıp biosa giriyorum profil 2 görünüyor ama 8 gb ram ve 2133 mhz okunmuş biçimde oluyor ben de F10'a basıp save/change yaptığımda ve bilgisayar tekrar açıldığında 16 gb ram okunmuş oluyor ama sürekli yapıyorum bunu.

Yeni bileşen takıldığı zaman çoğu kişi yapmaz ama bileşen takıldıktan sonra BIOS sıfırlamak gerekir. Sistem tüm bileşenleri birbirine uyumlu şekilde baştan BIOS'a tanımlasın. Bu tür hatalar çoğunlukla sonradan takılan bileşenin diğer bileşenlere uyumlu şekilde tanımlayamadığı için oluyor. Sıfırdan tanımlama her zaman daha iyidir.(Kişisel görüştür. Katılan da olur katılmayan da.)

BIOS'u sıfırlayın. Sonrasında RAM profilini hangisini istiyorsanız onu yapın.
BIOS ayarlarında "Memory Remap, Memory Remapping, Memory Remap Feature" ayarlarından herhangi biri varsa onu "Enable" yapın. Bunun dışında "No-Execute Memory Protect" ayarı varsa onu da "Disable" olarak ayarlayın.

Yeni bileşen takıldığı zaman çoğu kişi yapmaz ama bileşen takıldıktan sonra BIOS sıfırlamak gerekir. Sistem tüm bileşenleri birbirine uyumlu şekilde baştan BIOS'a tanımlasın. Bu tür hatalar çoğunlukla sonradan takılan bileşenin diğer bileşenlere uyumlu şekilde tanımlayamadığı için oluyor. Sıfırdan tanımlama her zaman daha iyidir.(Kişisel görüştür. Katılan da olur katılmayan da.)

BIOS'u sıfırlayın. Sonrasında RAM profilini hangisini istiyorsanız onu yapın.
BIOS ayarlarında "Memory Remap, Memory Remapping, Memory Remap Feature" ayarlarından herhangi biri varsa onu "Enable" yapın. Bunun dışında "No-Execute Memory Protect" ayarı varsa onu da "Disable" olarak ayarlayın.
Öncelikle yanıtın için çok sağol . BIOS güncellemesi yapmam gerekiyor yani yazdığından anladığım kadarıyla değil mi?

Arkadaşım, bende de aynı sorun vardı. Formattan sonra makine 16 GB RAM'in 7.95 kullanılabilir dedi. Sorunu şöyle çözdüm: MSI 990XA anakartımın BIOS'una girdim ve Utilites kısmından BIOS Boot Function'ı enable yaptım ve sorun halloldu fakat açılırken hata veriyordu. Tekrar BIOS'a girip Disable yaptım, Saveleyip çıktım. Her şey tamam, düzeldi.

Merhaba konuyu hortlatıyorum ama belki aynı sorunu yaşayan arkadaşlar vardır diye yazmak istedim. Aynı sorun CPU termal macununu yeniledikten sonra benim de başıma gelmişti RAM'lerin yerini değiştirdim BIOS sıfırladım ama yine aynı sorun devam ediyordu bunun üstüne CPU fanının vidalarını gevşettim, BIOS pilini çıkartıp taktım, RAM slotlarına hava tuttum. Toplarken CPU vidalarını tekrar sıktım sistemi açtığımda F1 ile devam edip BIOS'tan XMP'yi açtım, masaüstüne gelince sorunun çözüldüğünü gördüm.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı