16-pin ekran kartı nasıl PSU'ya bağlanır?

jannapref

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Psikolog
Selamlar arkadaşlar. İlk kez bir sistem diziyorum. Sistemde şu an her şey mevcut yalnızca ekran kartım yok, onu da sipariş ettim ve bugün elime ulaşıyor. Yalnız bu konularda acemi olduğum için anlayamadığım birkaç husus var, bunlarda sizden yardım isteyeceğim:
1- PSU'dan çıkan PCI-e kablosunun ekran kartına bağlanacak olan ucu, 2, 2, 6, 6 şeklinde. Bunları böyle olduğu gibi 16-pinlik ekran kartına mı takıyorum?
2- PSU'dan çıkan aynı PCI-e kablosunun güç kaynağına takılan ucunda bir bozukluk var gibi, 8 yuvası var, 7 tanesinin içi metal bir plaka ile kaplı fakat bir tanesinin içi boş, belki de normaldir ve benim haberim yoktur.
3- Ekran kartının kutusunun içinden çoklayıcı gibi bir şey çıkıyor, üç başlıklı. Bunu kullanmaya gerek olacak mı?

Fotoğrafları size tek tek ileteyim.

Dosya Ekleri

• ekrankarti.png
    ekrankarti.png
    421,9 KB · Görüntüleme: 170
  • GPU.jpeg
    GPU.jpeg
    73,3 KB · Görüntüleme: 173
  • PSU.jpeg
    PSU.jpeg
    60,3 KB · Görüntüleme: 146
  • msikablo.png
    msikablo.png
    165 KB · Görüntüleme: 136
Güç kaynağını söylersen öğrenebiliriz 12VHPWR var mı yok mu. 6+2 leri birleştirip takman gerekiyor.
Yazmışsın görmedim, senin güç kaynağında görselini eklediğim şekilde kablo çıkıyor olması lazım onu kullanabilirsin.
Kutunun içinde şöyle bir şey buldum, attığınız görsele en çok benzeyen bu. 12VHPWR girişi gibi en alttaki. Fakat üstündeki iki adet Type4 yazan nedir, ikisi de PSU'ya mı bağlanır falan bilmiyorum tabi.

PSU üzerinde üstteki PCIe/CPU slotlarımın ikisi de dolu ve anakartın (MSI B650 Gaming Plus WiFi) sol üstüne takılmış durumda. Aşağıdaki PCIe/CPU slotları şu an boş.

Dosya Ekleri

• 12.jpeg
    12.jpeg
    72 KB · Görüntüleme: 56
  • guckaynagi.jpg
    guckaynagi.jpg
    23,8 KB · Görüntüleme: 48
Kutunun içinde şöyle bir şey buldum, attığınız görsele en çok benzeyen bu. 12VHPWR girişi gibi en alttaki. Fakat üstündeki iki adet type4 yazan nedir, ikisi de PSU'ya mı bağlanır falan bilmiyorum tabii.

PSU üzerinde üstteki PCIe/CPU slotlarımın ikisi de dolu ve anakartın (MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi) sol üstüne takılmış durumda. Aşağıdaki PCIe/CPU slotları şu an boş.

Bu doğru kablo. Type4 yazan kısımları PSU'da pcle/CPU kısmına takacaksınız diğer ucunu ise( 16 pin dediğiniz yani 12VHPWR ) ekran kartına takacaksınız.

Bu doğru kablo. Type4 yazan kısımları PSU'da pcle/CPU kısmına takacaksınız diğer ucunu ise( 16 pin dediğiniz yani 12VHPWR ) ekran kartına takacaksınız.

Tamamdır hocam anlaştık çok sağ olun ya süper oldu. Tamamen merakımdan bir şey daha soracağım, öğrenmeye çalışıyorum 😅 Bu Type4'ün birisini PCIe'ye takacağım tamam ama diğerini neden CPU'ya takıyorum ki? Burada nasıl bir mantık, işleyiş var? Yani ekran kartının çalışması için CPU bölümüne neden kablo bağlanır?

Tamamdır hocam anlaştık çok sağ olun ya süper oldu. Tamamen merakımdan bir şey daha soracağım, öğrenmeye çalışıyorum 😅 bu type4'ün birisini PCI-e'ye takacağım tamam ama diğerini neden CPU'ya takıyorum ki? Burada nasıl bir mantık, işleyiş var? Yani ekran kartının çalışması için CPU bölümüne neden kablo bağlanır?

Hocam orayı CPU ve PCI-e olarak değil de CPU veya PCI-e olarak düşünün. 2sininde çıkışları aynı sadece taktığın kabloya göre ekran kartına veya CPU besleme kablosu olarak kullanabiliyorsun. Genelde hepsinin 12 volt çıkış kanalı bir oluyor. Biraz karışık bir anlatım oldu ama kısaca aralarında fark yok.

Hocam orayı CPU ve PCI-e olarak değil de CPU veya PCI-e olarak düşünün. 2sininde çıkışları aynı sadece taktığın kabloya göre ekran kartına veya CPU besleme kablosu olarak kullanabiliyorsun. Genelde hepsinin 12 volt çıkış kanalı bir oluyor. Biraz karışık bir anlatım oldu ama kısaca aralarında fark yok.
Çok iyi anladım ben. Şöyle ki, PSU'daki o bölüm hem GPU'ya hem de CPU'ya güç vermek üzere var. Senin orayı CPU için mi yoksa GPU için mi kullanacağın, çıkışı ekran kartına veya anakarta takmana kalmış diye anladım. Her halükarda sen o PSU üzerindeki PCIe ve CPU bölmesine kablo takmalısın, ister CPU için kullan ister GPU için.
Peki neden iki tane takılıyor mesela, bir tane bağladığın zaman yeterli güç mü sağlanmıyor? Neyse bunu çok kurcalamayacağım 😂

Çok iyi anladım ben. Şöyle ki, PSU'daki o bölüm hem GPU'ya hem de CPU'ya güç vermek üzere var. Senin orayı CPU için mi yoksa GPU için mi kullanacağın, çıkışı ekran kartına veya anakarta takmana kalmış diye anladım. Her halükarda sen o PSU üzerindeki PCI-e ve CPU bölmesine kablo takmalısın, ister CPU için kullan ister GPU için.
Peki neden iki tane takılıyor mesela, bir tane bağladığın zaman yeterli güç mü sağlanmıyor? Neyse bunu çok kurcalamayacağım 😂

Doğru anlamışsınız. 12phwr kablosu için ikisini takmak şart diye biliyorum çünkü ikisini takmaz isen enerjisiz pin kalıyor ve bundan dolayi çalışmaz. Çok teknik bilgi veremiyorum çünkü işin uzmanı değilim ama genel mantık bu.

Doğru anlamışsınız. 12phwr kablosu için ikisini takmak şart diye biliyorum çünkü ikisini takmaz isen enerjisiz pin kalıyor ve bundan dolayi çalışmaz. Çok teknik bilgi veremiyorum çünkü işin uzmanı değilim ama genel mantık bu.
Çok teşekkür ederim bilgiler için.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı