16 yıl sonra VDSL altyapı geldi

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Sakarya'nın Sapanca ilçesinde oturuyorum. Yaklaşık 16 yıl önce (2006 yılında) bulunduğum mahalleye ADSL gelmişti. Ondan önce Dial-Up internet vardı. Ben ise Dial-Up interneti hiçbir zaman kullanmadım. Çünkü ben 2003 yılında doğdum ve Dial-Up hala kullanıldığı sırada ben çok küçüktüm. 2006 yılından beri de Türk Telekom bulunduğum mahalledeki internet altyapısı konusunda hiçbir adım atmadı.

En son 31 Ocak 2022'de aldığım hat değerleri görüntüsü ise şu şekilde;
adsl hat değerleri 31 ocak 2022.png

Fakat o bekleyişim 2 gün önce son buldu. İlk olarak Ocak 2022'de bulunduğum mahallede yer alan ve benim evimi de besleyen eski saha dolabının yanına Tip 7 dolap dikildi. 11 Şubat 2022'de ise eski saha dolabındaki tüm portlar Tip 7 dolaba aktarıldı. Bu esnada 8 saat internetsiz kaldım.

8 saatin sonunda ise nihayet internet geldi ve ADSL hat değerlerimde büyük bir iyileşme oldu;
adsl hat değerleri 11 şubat 2022.png

Özellikle de esas önemli değer olan hat zayıflaması (Signal attenuation) değerinde büyük bir düşüş oldu. Eskiden bu değer 23.9 dB idi. Şimdi ise gördüğünüz gibi 6.1 dB oldu.

Henüz VDSL'e geçemiyorum çünkü Netspeed'de 24 Ocak'ta paket değişikliği yaptığım için 1 aylık bekleme süresi verdiler. O süre de 24 Şubat'ta bitecek. 24 Şubat'ta nihayet VDSL'e geçeceğim. Düşündüğüm paket ise 75 Mbps'e kadar indirme ve 8 Mbps'e kadar yükleme hızı sunan Speed Pro 75 paketi.

Fakat Tip 7 dolabın aktif olmasıyla ADSL hat değerlerinin bile iyileşmesi beni sevindirdi. Eskiden 2 saatte indirebildiğim bir dosyayı artık sadece 1 saatte indirebiliyorum. VDSL'e geçtiğimde ise durum çok daha iyi olacak. :)

Özetle Türkiye'de eğer internet altyapınız kötü ise ve iyileştirilmesini istiyorsanız uzun yıllar boyunca beklemeniz gerekiyor. Ayrıca Türk Telekom zaten geçen yıl Sakarya'nın tüm ilçelerinde ağır bir altyapı çalışması yapma planı çıkarmıştı. O yüzden bu yıl VDSL'e kavuşabildim. Eğer plana alınmasaydı o zaman belki de hala ADSL kullanıyor olurdum.

Bu arada bu süreçte hiçbir şekilde Türk Telekom müdürlüğüne gidip bir dilekçe vermedim. Yani VDSL altyapı tamamen Türk Telekom'un Sakarya'daki tüm illeri altyapı yenileme planına almasıyla yapıldı. Yine de ADSL'in gelmesi ile VDSL'in gelmesi arasında tam 16 yıl var.

Her neyse, 24 Şubat'ta paket değişikliği yapıp VDSL'e geçiş yapacağım. :)

Merhaba arkadaşlar. Sakarya'nın sapanca ilçesinde oturuyorum. Yaklaşık 16 yıl önce (2006 yılında) bulunduğum mahalleye ADSL gelmişti. Ondan önce dial-up internet vardı. Ben ise dial-up interneti hiçbir zaman kullanmadım. Çünkü ben 2003 yılında doğdum ve dial-up hala kullanıldığı sırada ben çok küçüktüm. 2006 yılından beri de Türk Telekom bulunduğum mahalledeki internet altyapısı konusunda hiçbir adım atmadı.

Eki Görüntüle 1303659

Fakat o bekleyişim 2 gün önce son buldu. İlk olarak ocak 2022'de bulunduğum mahallede yer alan ve benim evimi de besleyen eski saha dolabının yanına tip 7 dolap dikildi. 11 şubat 2022'de ise eski saha dolabındaki tüm portlar tip 7 dolaba aktarıldı. Bu esnada 8 saat internetsiz kaldım.

8 saatin sonunda ise nihayet internet geldi ve ADSL hat değerlerimde büyük bir iyileşme oldu;
Eki Görüntüle 1303658

Özellikle de esas önemli değer olan hat zayıflaması (Signal attenuation) değerinde büyük bir düşüş oldu. Eskiden bu değer 23.9 dB idi. Şimdi ise gördüğünüz gibi 6.1 dB oldu.

Henüz VDSL'e geçemiyorum çünkü Netspeed'de 24 Ocak'ta paket değişikliği yaptığım için 1 aylık bekleme süresi verdiler. O süre de 24 şubat'ta bitecek. 24 şubat'ta nihayet VDSL'e geçeceğim. Düşündüğüm paket ise 75 Mbps'e kadar indirme ve 8 Mbps'e kadar yükleme hızı sunan Speed Pro 75 paketi.

Fakat tip 7 dolabın aktif olmasıyla ADSL hat değerlerinin bile iyileşmesi beni sevindirdi. Eskiden 2 saatte indirebildiğim bir dosyayı artık sadece 1 saatte indirebiliyorum. VDSL'e geçtiğimde ise durum çok daha iyi olacak. :)

Özetle Türkiye'de eğer internet altyapınız kötü ise ve iyileştirilmesini istiyorsanız uzun yıllar boyunca beklemeniz gerekiyor. Ayrıca Türk Telekom zaten geçen yıl Sakarya'nın tüm ilçelerinde ağır bir altyapı çalışması yapma planı çıkarmıştı. O yüzden bu yıl VDSL'e kavuşabildim. Eğer plana alınmasaydı o zaman belki de hala ADSL kullanıyor olurdum.

Bu arada bu süreçte hiçbir şekilde Türk Telekom müdürlüğüne gidip bir dilekçe vermedim. Yani VDSL altyapı tamamen Türk Telekom'un Sakarya'daki tüm illeri altyapı yenileme planına almasıyla yapıldı. Yine de ADSL'in gelmesi ile VDSL'in gelmesi arasında tam 16 yıl var.

Her neyse, 24 şubat'ta paket değişikliği yapıp VDSL'e geçiş yapacağım. :)

Hayırlı olsun.

Merhaba arkadaşlar. Sakarya'nın sapanca ilçesinde oturuyorum. Yaklaşık 16 yıl önce (2006 yılında) bulunduğum mahalleye ADSL gelmişti. Ondan önce dial-up internet vardı. Ben ise dial-up interneti hiçbir zaman kullanmadım. Çünkü ben 2003 yılında doğdum ve dial-up hala kullanıldığı sırada ben çok küçüktüm. 2006 yılından beri de Türk Telekom bulunduğum mahalledeki internet altyapısı konusunda hiçbir adım atmadı.

Eki Görüntüle 1303659

Fakat o bekleyişim 2 gün önce son buldu. İlk olarak ocak 2022'de bulunduğum mahallede yer alan ve benim evimi de besleyen eski saha dolabının yanına tip 7 dolap dikildi. 11 şubat 2022'de ise eski saha dolabındaki tüm portlar tip 7 dolaba aktarıldı. Bu esnada 8 saat internetsiz kaldım.

Eki Görüntüle 1303658

Henüz VDSL'e geçemiyorum çünkü Netspeed'de 24 Ocak'ta paket değişikliği yaptığım için 1 aylık bekleme süresi verdiler. O süre de 24 şubat'ta bitecek. 24 şubat'ta nihayet VDSL'e geçeceğim. Düşündüğüm paket ise 75 Mbps'e kadar indirme ve 8 Mbps'e kadar yükleme hızı sunan Speed Pro 75 paketi.

Fakat tip 7 dolabın aktif olmasıyla ADSL hat değerlerinin bile iyileşmesi beni sevindirdi. Eskiden 2 saatte indirebildiğim bir dosyayı artık sadece 1 saatte indirebiliyorum. VDSL'e geçtiğimde ise durum çok daha iyi olacak. :)

Her neyse, 24 şubat'ta paket değişikliği yapıp VDSL'e geçiş yapacağım. :)

Umarım tüm Türkiye'ye VDSL gelir.

Niye VDSL hocam Fiber varken?
Fiber çekmek çok daha maliyetli. Özellikle de çok fazla bina varsa ve bina başına daire sayısı da az ise (1-4 daire) daire başına maliyeti çok daha fazla oluyor. O yüzden firmalar genellikle çok daireli binaların olmadığı yerlere fiber çekmeye girişmek istemiyor. Yerine ise çok daha ucuz maliyetli VDSL altyapı çekiliyor ve aboneler yine ADSL'e göre çok daha hızlı internet kullanabilir hale geliyor.

Fiber çekmek çok daha maliyetli. Özellikle de çok fazla bina varsa ve bina başına daire sayısı da az ise (1-4 daire) daire başına maliyeti çok daha fazla oluyor. O yüzden firmalar genellikle çok daireli binaların olmadığı yerlere fiber çekmeye girişmek istemiyor. Yerine ise çok daha ucuz maliyetli VDSL altyapı çekiliyor ve aboneler yine ADSL'e göre çok daha hızlı internet kullanabilir hale geliyor.
Hocam ne maliyeti, akıl almaz kâr yapıyor hepsi, isteseler yeri göğü fiber yaparlar. Sonuna kadar sömürü düzeninden vazgeçmek işlerine gelmiyor. Çağ dışı xDSL teknolojisi geldiğine sevindiriyorlar. Bir kere FTTH hattan VDSL'e geçtim denemek için, rezaletti. Büyük konfor farkı var. Umarım yakın zamanda daireye kadar fiber konforunu tadarsınız.

Hocam ne maliyeti, akıl almaz kâr yapıyor hepsi, isteseler yeri göğü fiber yaparlar. Sonuna kadar sömürü düzeninden vazgeçmek işlerine gelmiyor. Çağ dışı xDSL teknolojisi geldiğine sevindiriyorlar. Bir kere FTTH hattan VDSL'e geçtim denemek için, rezaletti. Büyük konfor farkı var. Umarım yakın zamanda daireye kadar fiber konforunu tadarsınız.
Bu arada benim oturduğum ev 2 daireli müstakil ev. Normalde daha önceden müstakil evlere fiber çekilmediğinin yazıldığını görmüştüm. Fakat bu sefer gerçekten müstakil eve fiber gelebilir diye düşünüyorum. Çünkü Türk Telekom, Sakarya'nın her yerinde büyük bir çalışma yapıyor. Tip 7 dolaba aktarım yapan elemanlar bana ileride daireye kadar fiber de çekileceğini söylemişti. İkinci neden ise bulunduğum yerde 6 veya daha fazla daireye sahip hiçbir bina yok. Binalar genelde en fazla 4 daireye sahip. Ayrıca tek daireli müstakil evler de çok az sayıda var. Yani eğer az daireli binalara fiber çekme maliyetine katlanacaklarsa muhtemelen müstakil evlere de fiber çekerler diye düşünüyorum.

Şimdilik VDSL'e geçiş bile benim için çok iyi olacak. Eğer fiber de gelirse tadından yenmez. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı