16GB RAM 0 GB gözüküyor

ethem seherr

Hectopat
Katılım
26 Eylül 2019
Mesajlar
71
Herkese iyi günler dilerim tuhaf bir şekilde yaklaşık 1.5 yıldır kullandığım Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2x8 GB) DDR4 3200MHz CL16 model RAM'im.
Hiçbir şekilde fiziksel ve yazılımsal müdahale olmadan arızalandı 2 hafta önce BIOS güncellemeye girdiğimde fark ettimki RAM'lerden biri 0 GB gözüküyor.
İlk başta hata olduğunu düşünüp BIOS sıfırladım ama düzelmedi ardından BIOS yükselttim durumu değişmedi, şaşırtıcı bir şekilde bilgisayarı açtığımda 14 GB olarak ( 2 GB VRAM) çalışmaya devam ettiğini gördüm ardından stres testi başlattım maalesef RAM'i stres testine dahil ettiğimde sistem kilitleniyor ama oyunlara girip Full RAM'i kullandığımda bir hata almıyorum birkaç yazılım üzerinden RAM slotlarına baktığımda ise sadece slot 2 aktif RAM'e sahip olarak gözüküyor internette böyle bir arza bulamadım.

Hangi RAM'in arzalı olduğunu anlamak için RAM'leri söktüm farklı slotlara tekrar taktım bu sırada sistem bozuk RAM'i 0 GB olarak görmeye devam ederken aktif RAM 14 GB'dan 8 GB düştü bu kafamı daha da karıştırdı yani bozuk RAM çalışmayı kesti asıl tuhaf olan sağlam RAM'i slot 1'e takınca görüntü gelmiyor sadece slot 2 de çalışıyor ama bozuk RAM'i tek takınca hem 1. hem 2. slotta 0 GB olarak gözüküp 8 GB olarak çalışıyor.

BIOS sıfırayıp tekrar sağlam RAM'i slot 2'ye bozuk olduğunu düşündüğümü slot 1'e taktığımda sistem 14 GB olarak çalışmaya devam ediyor ama BIOS'ta vs RAM'lerden slot 1 yuvasındaki RAM 0 GB olarak gözüküyor sistemi söküp yeniden topladım temizledim vs ama durum aynı.

RAM'lerimden birisinin arızalı olduğunu düşünüyorum ama emin olamıyorum anakartta beni şüphelendiriyor bu arzadan nasıl emin olabilirim ve sormak istediğim RAM arzalı olduğu halde nasıl bu şekilde çalışabiliyor. Umarım düzgün anlatabilmişimdir yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ederim herkese iyi sosyaller.

Ek olarak.
Bu hafta içi başka bir bilgisayara RAM'leri takıp test edeceğim aynı hatayı alacak mıyım diye sonucu burada sizlerede bildireceğim.
 

Dosya Ekleri

  • ram (1).jpg
    ram (1).jpg
    306,2 KB · Görüntüleme: 37
  • ram (2).jpg
    ram (2).jpg
    21,1 KB · Görüntüleme: 37
  • ram (3).jpg
    ram (3).jpg
    13,6 KB · Görüntüleme: 28
  • ram (4).jpg
    ram (4).jpg
    36 KB · Görüntüleme: 24
  • ram (5).jpg
    ram (5).jpg
    42,4 KB · Görüntüleme: 23
  • ram (6).jpg
    ram (6).jpg
    31,4 KB · Görüntüleme: 25
  • ram (7).jpg
    ram (7).jpg
    10 KB · Görüntüleme: 32

Dosya Ekleri

  • IMG_20221204_085754.jpg
    IMG_20221204_085754.jpg
    232 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20221204_085820.jpg
    IMG_20221204_085820.jpg
    80,6 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
Testten geçmiş gözüküyor. Vallahi ilk defa karsilastigim bir durum ilginçmiş. Şimdi tek tek gidelim, ilk mesajda "sağlam RAM'i slot 1'e takınca görüntü gelmiyor sadece slot 2 de çalışıyor" demiştin. Slot 2'ye saglam dediginiz RAM'i taktiginda RAM gözüküyorsa ve hata çıkmazsa slot 2 ve RAM de bir sorun yok. Bunu kesinleştirmek için slot 2'ye saglam RAM'i takıp mamtest i çalistirabilirsin. Hata çıkmazsa, RAM ve slot 2 kusursuz çalışıyor, eğer aynı RAM slot 1 de farklı sonuç veriyorsa slotta sorun var diye düşünüyorum. Ek olarak, RAM lerin ikisini de farkli bir bilgisayarda deneme şansınız varsa, o bilgisayarin slotlarında RAM ler gözüküyorsa, sizin anakartın slotunda sorun olabilir.
 
Son düzenleme:
Testten geçmiş gözüküyor. Vallahi ilk defa karsilastigim bir durum ilginçmiş. Şimdi tek tek gidelim, ilk mesajda "sağlam RAM'i slot 1'e takınca görüntü gelmiyor sadece slot 2 de çalışıyor" demiştin. Slot 2'ye saglam dediginiz RAM'i taktiginda RAM gözüküyorsa ve hata çıkmazsa slot 2 ve RAM de bir sorun yok. Bunu kesinleştirmek için slot 2'ye saglam RAM'i takıp mamtest i çalistirabilirsin. Hata çıkmazsa, RAM ve slot 2 kusursuz çalışıyor, eğer aynı RAM slot 1 de farklı sonuç veriyorsa slotta sorun var diye düşünüyorum. Ek olarak, RAM'lerin ikisini de farkli bir bilgisayarda deneme şansınız varsa, o bilgisayarin slotlarında RAM'ler gözüküyorsa, sizin anakartın slotunda sorun olabilir.

Şu an bilgisayara ihtiyacım var hata yaşamayı göze alamıyorum o yüzden bu hafta içi başka bir PC'de RAM'lerimi deneyeceğim ve sağlam olan başka RAM'lerle de kendi bilgisayarımı test edip dediğinizi deneyeceğim tavsiyeniz için teşekkür ederim ve sormak istediğim başka bir şeyde şu eğer sorun RAM'de vaya anakartta çıkarsa garanti kapsamına girer mi?
 
2020 yilinda aldigim HP Pavilion laptopum vardi. Garanti bitimine 2 ay kala RAM arızasından dolayı mavi ekran yedi. Servise RAM arızasından olduğunu soylemedim kendileri iyice baksın diye. Önce sorun anakartta deyip anakart değiştirdiler. Düzelmeyince RAM'i değiştirdiler ve sorun çözüldü. Kullanıcı kaynakli olmayan donanimsal arıza demişlerdi. Bu yüzden ikisini de garanti kapsamında ücretsiz değiştirdiler. Size de aynı tarifeyi uygularlar diye düşünüyorum.
 
2020 yilinda aldigim HP Pavilion laptopum vardi. Garanti bitimine 2 ay kala RAM arızasından dolayı mavi ekran yedi. Servise RAM arızasından olduğunu soylemedim kendileri iyice baksın diye. Önce sorun anakartta deyip anakart değiştirdiler. Düzelmeyince RAM'i değiştirdiler ve sorun çözüldü. Kullanıcı kaynakli olmayan donanimsal arıza demişlerdi. Bu yüzden ikisini de garanti kapsamında ücretsiz değiştirdiler. Size de aynı tarifeyi uygularlar diye düşünüyorum.

Yardımlarınız için teşekkür ederim hocam eğer sorunun sebebini veya çözümünü bulursam buraya yazacağım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı