16GB RAM'in kullanılabilir miktarı 8GB oldu

Diff

Femtopat
Daha fazla  
İşlemci
AMD Ryzen 5 2600
Bundan 2 hafta önce termal macun değişimi yaptım hiçbir problem yoktu 1-2 gün önce bir anda RAM 16 GB iken bir anda kullanılabilir 7.95 yazıyor her şeyi denedim olmadı her şeyi yaptım slotların yerini değiştirdim RAM'leri kontrol ettim.
MSConfig'den üst limiti kaldırma (hiçbir şeye yaramadı)
-Format, Windows güncelleme.
-Ekran kartı Driver'lerini güncelledim.

Dosya Ekleri

• ram.png
    ram.png
    2,4 KB · Görüntüleme: 75
  • ramm.png
    ramm.png
    33,6 KB · Görüntüleme: 64
Bundan 2 hafta önce termal macun değişimi yaptım hiçbir problem yoktu 1-2 gün önce bir anda RAM 16 GB iken bir anda kullanılabilir 7.95 yazıyor her şeyi denedim olmadı her şeyi yaptım slotların yerini değiştirdim RAM'leri kontrol ettim.

Hocam RAM slottan hafifte olsa belki oynamıştır çıkar tak yapabilirsin belki slotta bir sorun vardır hangi RAM çalışıyor ise yerlerini değiştirebilirsin.

Hocam RAM slottan hafifte olsa belki oynamıştır çıkar tak yapabilirsin belki slotta bir sorun vardır hangi RAM çalışıyor ise yerlerini değiştirebilirsin.
çıkar tak yaptım yerlerini değiştirdim olmadı

Eger denemediyseniz su sekilde deneyin. Bellekleri tek tek takip sistemi calistirin. Sistem iki RAM'de de basarili calisacak olursa daha sonra ikisini de ayni anda takip tekrar deneyin.
reis denedim hepsini normalde böyle bir sorun yoktu termal macun değiştirince oldu

8 GB Donanıma ayrılmış gözüküyor BIOS ayarlarından herhangi bir değişiklik yaptınız mı?

Benzer konu açılmış belki yardımcı olur.
8 GB Donanıma ayrılmış gözüküyor BIOS ayarlarından herhangi bir değişiklik yaptınız mı?

Donanıma 8 GB ayrılmış, kalanını kullanıyorsun.

1 - MSConfig'de Boot > Advanced options (gelişmiş?) > sağ üstte Maximum Memory'yi kaldırdın ve işe yaramadı?

2 - BIOS'da Memory Map Feature diye bir seçenek var mı, varsa Enable olarak seçili mi? Seçili değilse seç.
Oraya bakmışken varsa şunları da düzenle:
Render Standby - Enabled
iGPU - Auto
Multimonitor - Disabled

Bu ikisinde de çalışmıyorsa, RAM'leri tek tek aynı ve farklı slotlarda denemen gerekecek.

Unutmuşum, RAM'leri takarken 1/2 şeklinde değil 1/3 veya 2/4 şeklinde sıralaman gerekiyor.

1 - MSConfig'de Boot > Advanced options (gelişmiş?) > sağ üstte Maximum Memory'yi kaldırdın ve işe yaramadı?

2 - BIOS'da Memory Map Feature diye bir seçenek var mı, varsa Enable olarak seçili mi? Seçili değilse seç.
Render Standby - Enabled
iGPU - Auto
Multimonitor - Disabled

Bu ikisinde de çalışmıyorsa, RAM'leri tek tek aynı ve farklı slotlarda denemen gerekecek.

Unutmuşum, RAM'leri takarken 1/2 şeklinde değil 1/3 veya 2/4 şeklinde sıralaman gerekiyor.

Hepsini yaptım reis reis bir de benim PC de 2 tane RAM yuvası var ama hiçbir işe yaramadı

Benzer konu açılmış belki yardımcı olur.

hayır hiçbir şey yapmadım bıostan

Render Standby - Enabled
iGPU - Auto
Multimonitor - Disabled

Nasıl yapacağım reis bir de bilmiyorum bir discordan iletişime geçebilir miyiz?

Bak Ryzen konu başlığında çözüm olarak şunu yazmış arkadaş:

Benzer bir sorunu yasadim. Ayni sekilde donanima 8 GB ayrilmis gorunuyordu. Ve internetteki tum ama tum bu sorunu alanlar termal macun degisiminden sonra bu oldu diye basliyorlardi cumlelerine. İnternette İngilizce Türkçe bulabildigim tum kaynaklardan yaptığım haftalik araştirma sonucu BIOS guncelleme, RAM tak cikar kombinasyonlar vs yaptiginizda cozum bulamiyorsaniz yapmaniz gereken tek şey islemciyi çıkarıp guzel en az 15 20 dk dikkat ile temizlemek ama uyduruktan degil. Toplu igne ile ve buyutec yardimi ile pinlerin arasina bulasmis kurumus termal macunu ileri geri yaparak yumusatiyoruz. Her araliktan ve en dıştan geciceksiniz birkackere. Sonra ben yumusak firca kullandim diş fircasi ile 5 dakika pinleri zorlamicak sekilde aralarini temizliyorsunuz. İslemcinin hiçbir yerinde en ufak grilik birakmicak sekilde kenarlarini da siliyorsunuz. En onemli kisim termal macunu sadece ufak bir nokta seklinde suruyorsunuz. (PC acilacak kdr. Sonra tekrar açar artırırsınız.) Yuzde 90 sorun cozulmus olur.

BIOS guncellemesiyle bile cozulmeyen konular hep cevapsiz kalmis. Boyle bir çözümü deneyip onaylayan birkaç kişi var. Ben bu islemi yaptığımda termal macunu fazla surdugumu gozlemlemistim ve taşmalar olduğu için oluyor bence. Çözüme ulaşırsan cevap yaz umarım sorununu bu çözer.
Edit. Bu çözümün genelde denenmemiş olması insanların ellerinde termal macun olmadıgı için sogutucuyu sökmek istemediklerinden dolayıdır muhtemelen.

Termal macun ile başlıyor senin konun da - yalnız PSU'nu yazmamışsın henüz, onu da bir yaz. Gerçi OC yapmadım diyorsun ve daha önce olmuyordu... o yüzden gene bu kalın harflerle yazılanı dikkatlice uygulayabilirsin bence.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı