175 bin TL sistem toplama önerisi

Bütçe
175 bin TL civarı

Wlixe

Megapat
Sosyal Tayfı
Hepinize selamlar arkadaşlar, yaklaşık 175 bin TL gibi bir bütçeyle 4K oyun oynama amaçlı sistem topluyorum. Bu konuyu açmadan önce Nebi Akgün hocamın kanalındaki detaylı rehberler aracılığıyla etraflıca bir ekipman araştırması yaptım ve bir sistem meydana getirdim fakat sizlerin de fikirlerini önemsiyor ve almak istiyorum.

Sistem:

Ekran Kartı: RTX 5080 SUPER (Sızıntılara göre Super modelinde 24 GB VRAM olacağı söyleniyor, bekleyeceğim.)
-
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
Anakart: ASUS ROG Strix B850-A
RAM: Patriot Viper Xtreme 5 2x16
SSD: Crucial P5 Plus 500 GB (Mevcut sistemimde kullandığım SSD, şimdilik ek bir şey almayacağım.)
HDD: Western Digital Blue WD20EZBX 2TB (Mevcut sistemimde kullandığım HDD, başka ek depolama birimi düşünmüyorum)
İşlemci Soğutucu: Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB (Mevcut sistemimde kullandığım kule tipi soğutucu, yeteceğini biliyorum fakat yine de sıvı soğutmaya geçeceğim ilerleyen zamanda.)
Kasa:
Phanteks Eclipse G360A (Mevcut sistemimde kullandığım kasa, geçici olarak kullanacağım.)
PSU: NZXT C1200 Gold PA-2G2BB
Monitör: Dell Alienware AW3225QF 32'' 4K 240Hz QD-OLED

Topladığım sistem bu şekilde. Tekrardan belirteyim, bu sistemi bilgisine güvendiğim Nebi Akgün hocamın öneri ve rehberleri doğrultusunda topladım. Yani acemice toplanmış bir sistem değil. Buna göre yorum ve önerilerinizi yaparsanız sevinirim, teşekkürler.

NOT: Yeşil renkli olanlar şu anda halihazırda kullandığım ve şimdilik satın almayacağım bileşenler.

Bu bütçe olunca birazcık daha fanteziye kaçılabilir. Depolama için yorum yapmayacağım tamamen tercih. Anakart içinde uçurum fark olmasa bile X870 alınabilir fiyat farkına bakınca, fantezi ürünü dediğim gibi sadece, STRIX B850 de gayet yeterli olur zaten.

PSU için ise aynı fiyata Platinum FPS daha mantıklı olur:

Sıvı soğutucu öneriyorum. Geçici olacak kasa 360mm desteği sunuyor. Direkt şu demem ama 9800x3D aman aman serin çalışmıyor ve sistemin göze hitabı için beyaz bir 360mm hoş olur.

RAM olarak ileride sistem beyaz isteniyorsa bu daha mantıklı olur:

9000 serisi için 7200MHz çok stabil çalışmıyordu, önerilen 6000MHz idi bundan dolayı tercih bu olabilir yüksek frekans problemi hala varsa.

Aslında ben de X870 istiyordum fakat Nebi hocanın da önerisini dikkate alarak ''kaliteli bir B850 almak'' daha mantıklı geldi çünkü X870 anakartların fiyatları malum. RTX 5080 Super'in fiyatı da belli olmadığından kesenin ağzını tam açamıyorum maalesef.
Ama Eylül'de tanıdık biri Almanya'ya gidecek, sağ olsun arayıp istediğim birkaç şeyi getirebileceğini söyledi. Eğer o iş olursa X870 ve X870E aldırmayı düşünüyorum.
Üreticisi CWT olduğu için aklım biraz NZXT'ye kaymıştı fakat sadece 600-700 TL'lik bir farkla Platinium PSU almak gerçekten daha mantıklı, FSP de zaten iyi bir üretici. Bu PSU önerilerde de vardı hatırladığım kadarıyla. NZXT'nin yerini bunla değiştiriyorum.
Sıvı soğutucu öneriyorum. Geçici olacak kasa 360mm desteği sunuyor. Direkt şu demem ama 9800x3D aman aman serin çalışmıyor ve sistemin göze hitabı için beyaz bir 360mm hoş olur.
Soğutma olarak Phantom Spirit'e güveniyorum fakat 360mm bir sıvı soğutma kesinlikle alacağım eğer para suyunu çekmezse. Bu kadar para harcayıp bir sıvı soğutma almamak da şu sisteme ayıp olur zaten.
Epey güzeller ama RAM için ayırdığım bütçeyi aşıyorlar maalesef. Aslında normalde önerilen RAM F/P ürün olan normal Patriot Viper Venom 16 GB modüllerdi fakat ''biraz da cafcaflı olsun, o kadar para harcıyoruz sonuçta'' deyip Xtreme 5 RGB modüllere geçtim. Normal modüllerin ikisi 4000 küsür TL yapıyorken bu RAM'lere 2 katı fazla fiyat vermek biraz koyar şayet ikisi de SK Hynix bellekler kullanıyor.

Yalnız ararken şunu buldum, hangi belleklere sahip olduğu girilmemiş fakat Hynix'tir diye düşünüyorum. Patriot, Viper serisinde bugüne kadar Hynix'ten hiç şaşmamış çünkü.

Dediğim gibi STRIX B850 oldukça yeterli, eğer imkan olursa STRIX X870 almak fiyat farkına göre mantıksız olmaz, amaç fanteziye yakınlaşmak için.

Attığın RAM alınabilir beyaz tema sistem olacak ise.

Dediğim gibi STRIX B850 oldukça yeterli, eğer imkan olursa STRIX X870 almak fiyat farkına göre mantıksız olmaz, amaç fanteziye yakınlaşmak için.
Yurt dışına gidecek olan tanıdık ile haberleşeceğim bu konuda, fiyatlara göre STRIX X870 gibi bir anakart olabilir. Gönül isterdi ki X870E-E olsun fakat yurt dışında bile fiyatlar vergi iadesine rağmen Euro'dan TL'ye vurunca çok pahalı oluyor.
Attığın RAM alınabilir beyaz tema sistem olacak ise.
Aklımda illa beyaz tema sistem olacak diye bir düşünce yok, olsa güzel olur tabii ama işin maliyet kısmı biraz can sıkabiliyor bu konuda. O yüzden çekimserim.

Ayrıca RAM'i Almanya'ya gidecek olan tanıdığa da aldırabilirim, belki o şekilde daha güzel fiyata denk getirilebilir bir şeyler. Aklında başka RAM var mı böyle?

Aklımda başka model yok şu an. Güzel senin attığın modeller. Frekans işine bir net bakarsın yukarıda yazdığım o zaman daha F/P ürün çıkabilir belki.

Aklımda başka model yok şu an. Güzel senin attığın modeller. Frekans işine bir net bakarsın yukarıda yazdığım o zaman daha F/P ürün çıkabilir belki.
6000, 6600 ve 7600+ dışındaki frekanslarda stabilizasyon sorunları vardı diye hatırlıyorum. Bir bakacağım tekrardan. Teşekkür ettim çok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…