18 yaş altı sigortanın emeklilikte faydası var mıdır?

Merhaba, 17 yaşında sigorta başlangıcı yapılmasının erken emekliliğe bir faydası var mıdır?
1990 yılında yaşasaydık olurdu ama önümüzdeki yıllarda emekli olmak oldukça zorlaşacak. EYT sağolsun 43 yaşındaki adamlar bile emekli olduğu için sana bana sıra gelmez artık kolay kolay. 65'ten önce emekli olamazsın.

Prim günü olarak faydası var diye biliyorum yani gün sayısı olarak.

Hayır aksine zararı var. Emekli olmak için ihtiyacınız olan gün sayısından fazla prim gününüz olduğunda ve bu primler en düşükten yatırıldıysa bağlanan maaşınız daha düşük oluyor. Sistemimiz gereği prim ödemeye devam ettikçe maaşın artmıyor, ödenen primlerin yüksekliğine göre belirleniyor bağlanan maaş. Arada birkaç tane bile düşükten ödenen primin varsa ortalamayı aşağı çektiği için bir anda maaşını aşağı çekiyor. Erken yaşta düşükten ödenen prim gün sayın olacağına hiç olmasın daha iyi senin için. Ortalama 25 yaşında çalışmaya başlayıp sigortalı olsan yaklaşık 40'lı yaşların sonunda prim günün dolmuş olacak. Prim gün sayından önce yatırılan bedele dikkat et. Düşükten ödenilen birkaç aylık prim senin emekli maaşını tahmin edemeyeceğin kadar çok aşağı yönde etkiliyor ne yazık ki.

Emekli olurken 18'den itirbaren sayılıyor diye biliyorum 18'den önceki sigrota zaten çocuk işçi çalıştırmak demektir staj harici.

Hayır 15 yaşın üstünde ki herkes resmi sigortalı olarak çalışabilir. Sadece 15 yaş altı çalışamaz. Onunda bazı istisnaları olmakla birlikte, 15 yaş altı çocuk işçi sayılıyor. Sadece 15-18 yaş arasının çalışabileceği iş alanları daha kısıtlı. Ağır ve tehlikeli işler olarak sınıflandırılan işlerde 18 yaş altı kişiler çalışamaz ve toplam çalışma saatlerinde bazı kısıtlamalar var diye biliyorum.

Arkadaşım 17 yaşında 1 ay çalıştı, e-Devlet'te gözüküyor. Ancak emeklilik yaşı olarak 60 yazıyor. Bu durumu nasıl değerlendirebiliriz?

1 Mayıs 2008 sonrası sigortalı olan erkeklerin emeklilik yaşı 60, kadınların 58 olarak belirlenmiştir. Yasada bir değişiklik yapılmadığı sürece kaç yaşında ya da kaç yılında sigortalı olduğunuz çok önemli değil, sadece sigorta başlangıcınızın bu tarihten önce mi sonra mı olduğu önemli. Tabii daha düşük prim gün sayısıyla erkekler 65, kadınlar 63 yaşında emekli olabiliyor ama zaten o yaşa kadar prim sayısı neredeyse 2 kez falan doluyor, çalışmak zorunda olan normal insanların.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı