18 yaş altı sokağa çıkma

Tavsiyeleriniz için öncelikle teşekkürler. Bodybuilding boyu kısaltmaz, üstüne uzatır. Bacak antremanında büyüme hormonu tavan yaptığı ve iyi antremanlarla postür düzeldiği için üstüne uzamayı bile destekleyebilir. Gidip sabah akşam lol oynayıp abur cuburla besleniceğime böyle bir yol tercih ediyorum. Bu yaşlarda yüzme, basketbol gibi sporlar belki daha etkili olabilir ama kararım bu yönde. Bodybuilding şu yönde kısaltabilir yanlış ağırlık seçimi, hareketi yanlış yapmayla beraber postürümde kalıcı hasarlar oluşturabilirim bu yönde önlemlerimi alıp gayet iyi formda yapıyorum zaten teşekkürler. :)
10 senedir falan BB yapıyorum, yukarıda gördüğün gibi ben de engel olmaz dedim. Fakat boydan eklemlerine baskı yapacak hareketlerden kaçın. Nedir mesela deadlift, mesela squat bunlar ciddi ciddi boyunun uzamasına etki eder. Onun dışında sırt kasları, göğüs, kol kasları, omuz kasları karın kasları. Makinede bacak kasları bunları çalışman boyunun uzamasına etki etmez.

Demek Naim Süleymanoğlu erken yaşta o kadar ağırlık kaldırdığı için o boyda kaldı 😀 . Şaka bir yana tamamen genetik ve büyüme çağında beslenme şeklin rol oynuyor. Ama büyük büyük çoğunluğu genetik. 15 yaş erken filen de değil. Sana en büyük avantajı erken yaşta düzgün bir postür kazanman olabilir. Olabilir diyorum tam tersi kötü bir postüre de neden olabilirsin. Bu kısmı senin antrenmanlarına bağlı.
Seninle tartışılmayacağı Naim Süleymanoğlu örneğinden belli. Adamın fiziği buna elverişli olduğu için bu yolu seçti. Boyu kısa olanların haltere , boyu uzun olanların ise baskete yönelmesi gibi birşey bu. Lütfen böyle bilmediğiniz konularda ağızdan ağıza geçen dedikodular ile insanları yanıltmayın.

Seninle tartışılmayacağı Naim Süleymanoğlu örneğinden belli. Adamın fiziği buna elverişli olduğu için bu yolu seçti. Boyu kısa olanların haltere , boyu uzun olanların ise baskete yönelmesi gibi birşey bu. Lütfen böyle bilmediğiniz konularda ağızdan ağıza geçen dedikodular ile insanları yanıltmayın.
O yorumdan anladığın ne? Ya da ağırlık kaldırmak boy kısaltır mı diyorsun? Alt sıkletlerden bahsediyorsan evet kısalar. Yaptığın genelleme alakasız. 56 KG 62 KG sıkletlerinden bahsediyorsun. Daha üst sıkletlerde 1.65-1.70 lerin altında adam az. Ve bu 2 sıkletin üstünde 6 sıklet daha var.

O yorumdan anladığın ne? Ya da ağırlık kaldırmak boy kısaltır mı diyorsun? Alt sıkletlerden bahsediyorsan evet kısalar. Yaptığın genelleme alakasız. 56 KG 62 KG sıkletlerinden bahsediyorsun. Daha üst sıkletlerde 1.65-1.70 lerin altında adam az. Ve bu 2 sıkletin üstünde 6 sıklet daha var.
Yaptığım genelleme mantıksız değil. İnsanlar yeteneklerinin bulunduğu bulvarlarda daha yoğun bulunuyor. Fiziksel kabiliyetlerine göre seçimlerini yapıyorlar. Kısa boylu birisinin halterle uğraşması çok daha mantıklıdır. Tabi ki uzun boylu birisi halter yapamaz demiyorum ama yaparsa dezavantajlı olur. Anlatmak istediğim şey 1.70 boyunda ve 1.55 boyunda iki sporcu düşünün. İkisinin de 56 kiloda yarıştığını düşünün. 1.70 boyundaki arkadaşımızın 1.55 boyundaki sporcuya göre elde edebileceği kas kütlesi daha azdır. Çünkü organları ve kemikleri diğer sporcuya göre daha fazla ağırlık sunuyordur. Bu yüzden kısa boylular halterde çok daha avantajlıdırlar. Body Building sporunda da aynı kurallar geçerli. James Lewis , Lee Priest , Danny Padilla , Franco Columbu , Shawn Ray gibi efsanelerin boyları ortalama olarak 160-175 civarındadır. Çünkü aynı kilolarda uzun birisi daha az kas kütlesine sahip olacaktır. Bu yüzden bilgi veriyorsanız araştırın. Yada eğer bilginizden emin değilseniz karşı tarafa kesin olarak konuşmayın.

Yaptığım genelleme mantıksız değil. İnsanlar yeteneklerinin bulunduğu bulvarlarda daha yoğun bulunuyor. Fiziksel kabiliyetlerine göre seçimlerini yapıyorlar. Kısa boylu birisinin halterle uğraşması çok daha mantıklıdır. Tabi ki uzun boylu birisi halter yapamaz demiyorum ama yaparsa dezavantajlı olur. Anlatmak istediğim şey 1.70 boyunda ve 1.55 boyunda iki sporcu düşünün. İkisinin de 56 kiloda yarıştığını düşünün. 1.70 boyundaki arkadaşımızın 1.55 boyundaki sporcuya göre elde edebileceği kas kütlesi daha azdır. Çünkü organları ve kemikleri diğer sporcuya göre daha fazla ağırlık sunuyordur. Bu yüzden kısa boylular halterde çok daha avantajlıdırlar. Body Building sporunda da aynı kurallar geçerli. James Lewis , Lee Priest , Danny Padilla , Franco Columbu , Shawn Ray gibi efsanelerin boyları ortalama olarak 160-175 civarındadır. Çünkü aynı kilolarda uzun birisi daha az kas kütlesine sahip olacaktır. Bu yüzden bilgi veriyorsanız araştırın. Yada eğer bilginizden emin değilseniz karşı tarafa kesin olarak konuşmayın.
Bak kas kütlesi ayrı bir şey dolgunluk ayrı bir şey. Normal şartlarda altında iki insan arasında uzun boylu bir kişi daha fazla kas kütlesine ulaşabilir. Ancak kısa boylu bir kişi kadar dolgun gözükmez. Ki kas kütlesi boy ile olduğu kadar kişinin genetik yapısına bağlıdır. Senin dediğin durum ancak şu şekilde olur. Müsabaka da sıklet var ise gerçekleşir. Misal 52 kg sıkletinde tabi ki boyu kısa olan kişinin kas kütlesinin fazla olması gayet normal bir durum çünkü uzun kişinin kemik ağırlığı daha fazla. Ama bu gene de uzun boylu kişiden güçlü olacağını göstermez. Güç sadece kas kütlesine bakmaz çünkü. Ayrıca örnek verdiğin kişiler Olypia ve kütle sınırı yok. Ayrıca bodybuilding standartları gün geçtikçe değişiyor. Kim o zamanın şartlarında estetikse o kazanır. Ronnie,Arnold,Dorian Yates misal. En kısaları Dorian Yates 1.80 e yakın olması lazım. Diğerleri 1.80 ve üstü zaten. Gidip olimpik haltercilerin boylarına bakabilirsin zor değil. 69 kg ve üstü sıkletlerde 1.70 den aşağı adam yok. 69 kg sıkleti altında da 2 sıklet var zaten. Diğer 6 sıkletteki adamların boylarına baktığın zaman halterciler kısa diye bir genelleme yapamazsın. Çok iyi bir halterci örneği mi istiyorsun. Dmitri Klokov 1.83 boyunda Rus Aygırı. Ayrıca boyun en büyük avantajı kas kütlesi değil hareket aralığının kısa olmasıdır. Klasik Deadlift ve Sumo Deadlift arasında ki farka bakarsan anlarsın.
Sumo da ROM az olduğu için daha ağır kaldırmana imkan sunar.Anlayacağın o işler sadece kas kütlesi ile olmuyor. Öyle olsaydı çoğu vücut geliştiricinin powerlifterlardan daha fazla liftleri olurdu. Şimdi benim sana sorduğum soruyu cevapla. Ağırlık kaldırmak boyu mu kısaltır ? Ve ilk okuduğun yorumdan ne anladın sen ?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı