18 yaş altı tek başına hastaneye gidebilir mi?

17 yaşımdayken Hacettepe'de çocuk Hematoloji'de itp tedavisi gördüm, kontrollere tek başıma gidiyordum. Hatta bunun haricinde de defalarca diş tedavisi vs için sürekli tek başıma gittim bir sorunla da karşılaşmadım. Tıbbi ve riskli bir müdahale gerekmedikçe veli şartı istenmez, tıbbi müdahalenin aciliyeti var ise yine veli şartı aranmaz. 18 yaş altındaki birey zihinsel bir algı sorunu yaşamıyor ise genel olarak velisi olmadan gidebilir.

Reşit olmayan (18 yaş altı) bireylerin hayati risk oluşturan acil durumlar haricinde velisi olmadan muayene edilmesi ve herhangi bir işlem yapılması kanunen yasaktır.Her meslekte olduğu gibi bu konuda da kurallara uymayarak yasaları çiğneyip risk alanlar var ancak kanun açık ve nettir.
17 yaşımdayken Hacettepe'de çocuk Hematoloji'de itp tedavisi gördüm, kontrollere tek başıma gidiyordum. Hatta bunun haricinde de defalarca diş tedavisi vs için sürekli tek başıma gittim bir sorunla da karşılaşmadım. Tıbbi ve riskli bir müdahale gerekmedikçe veli şartı istenmez, tıbbi müdahalenin aciliyeti var ise yine veli şartı aranmaz. 18 yaş altındaki birey zihinsel bir algı sorunu yaşamıyor ise genel olarak velisi olmadan gidebilir.
Gördüğün, karşılaştığın farklı olabilir ancak bu doğrusunun o olduğunu göstermez.18 yaş altı bireyi (hayati durumlar haricinde) veli izni olmadan bırak tıbbi işlem yapmayı muayene etmek dahi suçtur, çocuk istismarına girer.Yanlış bilgilendirme insanları

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun gereğince hekimlerin yapacakları her işlem için hastanın, hasta küçük ise veli veya vasisinin rızası alınmak zorundadır.

"TABABET VE ŞUABATI SAN´ATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN

Madde 70 – (Değişik: 23/1/2008-5728/38 md.) Tabipler, diş tabipleri ve dişçiler yapacakları her nevi ameliye için hastanın, hasta küçük veya tahtı hacirde ise veli veya vasisinin evvelemirde muvafakatını alırlar. Büyük ameliyei cerrahiyeler için bu muvafakatin tahriri olması lazımdır. (Veli veya vasisi olmadığı veya bulunmadığı veya üzerinde ameliye yapılacak şahıs ifadeye muktedir olmadığı takdirde muvafakat şart değildir.) Hilafında hareket edenlere ikiyüzelli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu Kanunda yazılı olan idarî para cezaları mahallî mülkî amir tarafından verilir."

"HASTA HAKLARI YÖNETMELİĞİ
Hastanın Rızası ve İzin
Madde 24- (Değişik:RG-8/5/2014-28994)
Tıbbi müdahalelerde hastanın rızası gerekir. Hasta küçük veya mahcur ise velisinden veya vasisinden izin alınır. Hastanın, velisinin veya vasisinin olmadığı veya hazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde, bu şart aranmaz.

Kanuni temsilcinin rızasının yeterli olduğu hallerde dahi, anlatılanları anlayabilecekleri ölçüde, küçük veya kısıtlı olan hastanın dinlenmesi suretiyle mümkün olduğu kadar bilgilendirme sürecine ve tedavisi ile ilgili alınacak kararlara katılımı sağlanır.

Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından engellilerin durumuna uygun bilgilendirme yapılmasına ve rıza alınmasına yönelik gerekli tedbirler alınır.

Kanuni temsilci tarafından rıza verilmeyen hallerde, müdahalede bulunmak tıbben gerekli ise, velayet ve vesayet altındaki hastaya tıbbi müdahalede bulunulabilmesi; Türk Medeni Kanununun 346 ncı ve 487 inci maddeleri uyarınca mahkeme kararına bağlıdır."

Doğrusunu resmi bir delil ile sunarsan memnun olurum.
Basit görülen bir boğaz muayenesi ya da pansuman dahi tıbbi işlem dahilindedir.18 yaş altı bireyler kanuni olarak velisine bağlıdır, ondan habersiz olarak kendi kararı ile bir işlemi/tedaviyi kabul etme inisiyatifi yoktur (istisnai haller belirtilmiş).

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı