18 yaşından küçük birine dava açabilir miyim?

Yer
Kayseri
Daha fazla  
İlk önce merhabalar. İlk başımdan gelen olayı anlatayım Letgo'da bir kişiden ekran kartı almıştım ancak bana anakart göndermiş ve 16 yaşındaymış ve ben mahkemeye vermek istiyorum ve ona dava açmak istiyorum açabilir miyim ve açarsam mahkmeyi kayıp etme ihtimalim var mı?

18 yaşından küçük çocuğun haksız fiili ile neden olduğu zararın tazmini için dava açılabilir. Bu durumda dava, çocuğu temsilen velisine veya varsa vasisine yönlendirilir.
Borçlar kanunu 49. maddesi.

Tamam teşekkürler şimdi mağdur oldum parayı geri alırım değil mi?
Ekran kartı alışverişi yapıp, anakart alıyorsunuz.
Elinizde konuşmalarınız vs. duruyorsa neden kaybedesiniz ki?

Evet duruyor, bilmiyorum 18 yaşından küçük oldu için.

18 yaşından küçük çocuğun haksız fiili ile neden olduğu zararın tazmini için dava açılabilir. Bu durumda dava, çocuğu temsilen velisine veya varsa vasisine yönlendirilir.
Borçlar Kanunu 49. Maddesi.
Öyle bir TBK maddesi yok. Olması da mantıksız olurdu zaten. TMK 335 ve 369'ca belirtilen kanunlarca ev başkanının görevleri ve vasinin görevleri mevcuttur ve buna bağlı olarak açılabilecek davaların niteliğine göre vasi sorumluluğu esastır ve ayırt etme gücüne sahip küçüklerin haksız fiilden sorumlu olması durumu yine TMK 16.maddesince düzenlenmiştir yani nispi olarak doğru ancak dayandığı kanun ve maddesi yanlış.
Not: Sadece yanlışı düzeltmek için belirttim konuya ilişkin yorum yapmayacağım. Net cevap olarak şunu belirteyim: Dava açabilirsiniz. Ancak konuyu detaylı izah ettiğiniz ve medeni kanunu (duruma göre ÇÇK'yi de) iyi bilen birinden bilgi edinmenizde fayda var.

Tahminlerime göre 16 yaşında olduğu icin ailesinin adına olacaktır elinde bir kanıt varsa eminim kazanırsın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı