1996 Model 1.4 Renault 19 Hatchback Benzin mi, LPG mi?

1993 1.4 Renault 9 aracım var yakıt testini şahsen denedim. LPG arttı evet ama bizim araçlarımız eski sistem olduğu için yeni araçlar gibi yakıt tasarrufu sağlamıyor. Şehir içi ve şehir dışı LPG'ye devam ediyorum çünkü benzinde bindiğim zaman fazla ücret veriyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Broadway şanzımanı çok kısa zaten. 19 şanzımanı daha da kısaysa üzülürüm valla.
Aynı şanzıman hocam. Renault 19 daha ağır kasa ve aks mesafesi uzun. Bir de hidrolik direksiyon pompası var. Bunlar etkiliyor.

Alakası yok. Karbüratörlü araçlar enjeksiyon kadar verimli değil doğru ancak şöyle bir durum var. Sizin LPG'de yaktığınız yakıtı aracın benzinde yaktığı yapısı belirliyor zaten. Tahminimce arkadaşın 96 model aracı şehiriçi ortalama 9 litre benzin yakar. LPG'de 11 - 11.5 civarı tüketimi olur. Şimdi gelelim hesaplara.

Benzinde kullanırsa 9 X 8.45 km'de ortalama 76 kuruş yakar.
LPG de kullanırsa 11.25 X 6.50 km'de ortalama 73 kuruş yakar.

Yani siz ayda 1.000km yapıyorsanız LPG kullanarak ayda sadece 30₺ kar elde edebileceksiniz.

Km'deki 3 kuruşluk fark için hiçbir şekilde LPG'de kullanmaya değmez. Ayrıca benzinin yağlama özelliği de olduğundan araç için daha yararlıdır. LPG zararlıdır demiyorum!
55 litre benzin deposuyla uzun yolda rahatlıkla 850-900km yapar.
Şehir içinde mümkün değil. Şehir içinde ortalama 550-600km yol yaparsınız tam depo benzin ile.
Her araçta aynıdır. 1 litre benzin 10km götürürse 1.3 litre LPG'de 10km götürür.
Yani 26 litre ile 330 km yaparsan 55 litre benzin ile 900 km yol yaparsın.
1.22 1.25 bandında fazla yakar. 1.30 fazla söylemişsiniz.

55 litre benzin deposuyla uzun yolda rahatlıkla 850-900km yapar.
Şehir içinde mümkün değil. Şehir içinde ortalama 550-600km yol yaparsınız tam depo benzin ile.

Kuruşla yakıt tüketiminin ne alaka olduğunu anlayamadım. Yakıt tüketimi artmıyor ki zam gelince. Bir de 900 km aşırı iyimser bir sayı bence de. O kadar gitmeyen dizeller var.
Benim hesapta yanlış mı var?
Kullanıcı 1 depo LPG(26 litre) ile 330km yaptığını söylüyor.
55 litre benzin = 71,5 LPG
71,5/26=2,75 ve 330*2,75=907 km yapar.
1,2 enjeksiyonlu araçlardaki farkıdır. 1,3 ise karbüratörlü araçlardaki farkıdır. Çünkü karbüratörlü araçlarda çekiş ciddi anlamda düştüğü için gitmesi için daha fazla gaza basılır ve daha fazla yakar. Büyük hacimde ise tam tersi olup yakıt aynı kalabilir.

Bu arada kesinlikle LPG artık benzine zam gelmediği sürece kullanılamaz vaziyete geldi.

Ben genel olarak yapamaz dedim. O hesaba göre değil. 26 litre ile 330km'yi anca karma tüketimde yapar. %70 uzun yol %30 hafif trafikli şehiriçi gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam bu duruma göre ben tek depo benzini 480 TL'ye doldurarak 600 km yapıyorum. Ama 600 Km'yi LPG ile 2 depoda yani 320 TL'ye yapıyorum. Yani kuruş olarak LPG değmez demişsiniz ama benim yaptığım bu hesapta bir hata mı var? Bu arada hiç yazmadım ama benim motor 1.4 Energy olarak geçiyor. Karbüratör mü yoksa enjeksiyon mu bilmiyorum artık. Ve ben ay içerisinde en fazla 400 km yaparım o da en fazla. İşten eve evden işe durumu benimkisi.

Yaptığınız hesap yanlış. 320₺ LPG ile 600Km yol yapmanız için LPGde 8 litre yakmanız lazım. Lpgde 8 litre yakması içinde aracın benzin tüketiminin 6.5 litre olması lazım. Şehiriçi ortalama tüketimde 0.9 tce clioda 6.5 litreyi zor yapıyorum.

Ayrıca LPG' de 8 litre yakıp Benzinde 10 litre yakması gibi bir durum söz konusu değil.
LPG benzin tüketiminden ortalama %25 daha fazla yakar. Buda lpg nin benzine göre daha verimsiz bir yakıt olmasından dolayıdır.

480₺ ile 600km yapıyorsanız söylemiş olduğum gibi yaklaşık olarak 8.5 litre benzin tüketiminiz var.
8.5 litre benzin tüketimi olan bir aracın LPG' de 8 litre yakması mümkünatsız.

LPG yi fulleyin. 200km sonra tekrar fulleyin. Almış olduğunuz LPG litresini 2'ye bölerek aracın ortalama LPG tüketimini bulabilirsiniz. Tahminim 10.5 civarı çıkacaktır.

Bu arada aracınız enjeksiyonlu model.

Yani 55 litre tek depo benzin ile 600 km yapacağımı yorumdaki arkadaşlar söyledi ben hiç Full depo benzin ile deneme yapmadım. Ama şu an LPG'nin bu kadar arttığı bu dönemde eğer bir fark yoksa benzinde kullanmak istiyorum aracımı. Aslında tüm konunun özeti bu.

@LOTR Manyağı hocam, sizinki tek nokta enjeksiyonlu. Direkt olarak LPG ile de çalışabilir. Araçta benzin olması şart değil. LPG sisteminde bunun için ayar var. Normal karbüratörlü bir araç değil. Deneyin ve duruma göre kullanın.

Doğrudur hocam, direk LPG ile çalışıyor. Hatta araca hiç benzin koymadım diye benzin pompası yanmıştı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…