Ben de tam bu konuyla alakalı bir konu açacaktım ki senin konunu gördüm, kimse cevap vermemiş ama PCI-e 2.0 500 MB/s hız veriyor, Wiki'den bakabilirsin. Sata 3 (6Gbps*1024/8) 768 MB/s hız verir. Yani M2 SSD'yi SATA dönüştürücüyle SATA 3 portuna bağlaman daha mantıklı hem ekran kartının hava akışına da engel olmaz, PCI-e X1, x16'nın hemen altında yer alıyorsa, benimki gibi, engel olur. Uzatma kablosuyla alta falan alayım dersen hem uğraşırsın hem ekstra masraf. Ben RAID 0 kurulumuyla SATA 3 SSD'den 600-700 MB/s hız almayı hedefliyordum ama onun yerine M2-SATA çeviriciyle SATA 3 'e NVMe SSD bağlamak daha mantıklı geldi, NVMe'nin o süper hızlarına ulaşamazsın ama en azından aynı ya da yakın paraya hem daha fazla hız alırsın hem de ilerde anakart değişikliğinde NVMe'den tam performans alırsın diye düşünüyorum.
Düzeltme: NVMe SSD'ler SATA portunda çeviriciyle bağlasanız dahi bağlanmıyormuş, yani çalışmıyormuş, ben de yeni öğrendim bilginize.
Bu durumda SATA SSD kullanmak daha mantıklı, RAID 0 kurulumu yapıp 700 MB/s hızlar alabilirsiniz, tabi bunu PCI-e slotu 2.0 ve X1 olanlar için söylüyorum, PCI-e 3.0 ve X4 kullananlar NVMe kullanabilirler, ben burda RAID 0 kurulumuyla alabileceğiniz maksimum hızı tek başına bir tane NVMe ile alın dedim ama SATA portunda mümkün değilmiş o yüzden mantıklı değil
İleriye dönük almak çok mantıklı gelmiyor, dolar kurundan dolayı ve teknoloji sürekli geliştiği için birkaç sene sonra verdiğiniz para çöp olabilir hatta oluyor da.