2.0 standardında 1.0X slota M.2 SSD takmak mantıklı mı?

7OKER

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhabalar,

Bir M.2 SSD almayı düşünüyorum. Anakartımda M.2 slotu olmadığı için PCI-ex / M.2 adaptörü ile takmayı düşündüm. Ancak aklımda şöyle bir soru var; anakartımdaki tek X16 hızında çalışan PCI-e slotu dolu. Bunun haricindeki diğer ikisi X1 hızında çalışan PCI-e 2.0 standardındaki slotlar. X1 hızında çalışan slota M.2 SSD takmak mantıklı mı? Alacağım hız 6 Gbps SATA portlarına göre ne kadar fark eder?

Ben de tam bu konuyla alakalı bir konu açacaktım ki senin konunu gördüm, kimse cevap vermemiş ama PCI-e 2.0 500 MB/s hız veriyor, Wiki'den bakabilirsin. Sata 3 (6Gbps*1024/8) 768 MB/s hız verir. Yani M2 SSD'yi SATA dönüştürücüyle SATA 3 portuna bağlaman daha mantıklı hem ekran kartının hava akışına da engel olmaz, PCI-e X1, x16'nın hemen altında yer alıyorsa, benimki gibi, engel olur. Uzatma kablosuyla alta falan alayım dersen hem uğraşırsın hem ekstra masraf. Ben RAID 0 kurulumuyla SATA 3 SSD'den 600-700 MB/s hız almayı hedefliyordum ama onun yerine M2-SATA çeviriciyle SATA 3 'e NVMe SSD bağlamak daha mantıklı geldi, NVMe'nin o süper hızlarına ulaşamazsın ama en azından aynı ya da yakın paraya hem daha fazla hız alırsın hem de ilerde anakart değişikliğinde NVMe'den tam performans alırsın diye düşünüyorum.
Düzeltme: NVMe SSD'ler SATA portunda çeviriciyle bağlasanız dahi bağlanmıyormuş, yani çalışmıyormuş, ben de yeni öğrendim bilginize.
Bu durumda SATA SSD kullanmak daha mantıklı, RAID 0 kurulumu yapıp 700 MB/s hızlar alabilirsiniz, tabi bunu PCI-e slotu 2.0 ve X1 olanlar için söylüyorum, PCI-e 3.0 ve X4 kullananlar NVMe kullanabilirler, ben burda RAID 0 kurulumuyla alabileceğiniz maksimum hızı tek başına bir tane NVMe ile alın dedim ama SATA portunda mümkün değilmiş o yüzden mantıklı değil :) İleriye dönük almak çok mantıklı gelmiyor, dolar kurundan dolayı ve teknoloji sürekli geliştiği için birkaç sene sonra verdiğiniz para çöp olabilir hatta oluyor da.

Son düzenleme:

Dosya Ekleri

• rieGyeh.jpg
    rieGyeh.jpg
    40,2 KB · Görüntüleme: 252
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı