2. Abdülhamid Han hakkında ne düşünüyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hep saraydaydı hiçbir şey yapmadı diyenler borç alıp saray yaptıran padişahlar hakkında ne düşünüyor acaba?

Biraz abartılmış bir padişah olduğunu düşünüyorum. Yaptığı güzel işler var. Yok diyenler taraflıdır ama toprak kaybetmediğini söyleyen de taraflıdır. Nötr.

Biraz abartılmış bir padişah olduğunu düşünüyorum. Yaptığı güzel işler var. Yok diyenler taraflıdır ama toprak kaybetmediğini söyleyen de taraflıdır. Nötr.

Aynı zamanda açık ara Osmanlı'nın en tartışmalı padişahıdır.

Son düzenleme:

İyi şeyler düşünmüyorum burada anlatırım ama çok uzun olacağı için ve kurallara aykırı olur diye düzgünce anlatamıyabilirim.

Belli bir kesim çok abartıyor belli bir kesim çok gömüyor.
Abartan kesim abartmadan önce Atatürk ve geçmiş padişahlara bakmalı.
Gömen kesim geçmişte borç ile saray yaptıran padişahlara bakmalı.

Çünkü bazı kişiler "Abdülhamid'i sevmiyorsan ataputçusun" gibi şeyler diyor sinirimi bozuyorlar.
Bazıları da "Abdülhamid tüm toprakları sattı" diyor.

Satıp borçları ödedi en azından, güçsüz dönemde olduğumuz için direk işgal edilip alınacaktı zaten.
Satmak en azından bir şey karşılığında verdiğimizi gösterir.

Diğer kesiminde Atatürk'ün değerini bilmesi gerek.
Zamanında kuranı ayak bastı gibi yalanlarla kötülediler, içki içiyor diye kötülediler.
Şu an sokağa baksan herkes Müslüman'ım der ama çoğu içki içiyor.
Başta olan parti resmen zorla dini dayattığı için ülkede farklı dine geçiş çoğaldı.
Ama sorsan en Müslüman uzun adam.

Zaten vahdettin piyon bir adamdır.

Vahdettin hain değildir, kahraman da değildir. Piyon da değildir. Sadece yanlış yerde yanlış zamanda bulunan son Osmanlı padişahıdır. Yakalama ve İdam kararı İngiltere’nin saray rejimine baskısı sonucunda oluşmuştur bu geç alınan kararlar eğer alınmasaydı Anadolu’daki Yunan işgali İngiliz kışkırtmaları sonucu çok daha erken gerçekleşirdi.

M. Kemal'in, kendisi ve yardımcıları hakkında çıkarılan idam fetvasına karşılık Sultan Vahidettin’i hainlikle suçlayanlara karşı 24 Nisan 1920 tarihli gizli oturumda Meclis kürsüsünde, Sultan Vahdettin'i savunması;

“Bu fetva Padişah’ımıza iftiradır, kendi ağzıyla bana bu fetvayı okusa dahi bunun ona baskı ve zorla söylettirildiğine inanırım… Fevzi Çakmak’ın aramıza katılmadan önce Milli Mücadele aleyhindeki emirleri de Ingiliz süngüsü altında yazılmıştır ve biz de Istanbul’da bulunmuş olsak, başka türlü davranamazdık.” T.B.M.M. Gizli Celse Zabıtları, 24 Nisan 1336 (1920), Devre: 1, İçtima: 1, 2 nci in’ikat – 4 ncü celse, Cilt : 1, sayfa 9.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…