2 aydır sürekli minidumpsuz mavi ekran hatası

Daha fazla  
RAM
Corsair tek kit 16 GB Vengeance seri
SSD veya HDD modeli
SSD = Samsung 980 500GB M.2 SSD
Ekran kartı
RX 590
Anakart
ASRock A320M-HDV
İşlemci
AMD Ryzen 5 2600
Herkese selam. Son iki aydır, sıklığı bazen artan bazen de azalan aralıklarla mavi ekran hatası alıyorum. NotMyFault kullanarak bir minidump klasörü oluşturdum ancak son aldığım gerçek mavi ekran hatalarının dump dosyasını klasörde göremiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Gene yedimn ekran.

Şimdi senin 2.mesajını deneyeceğim şans ve sabır dile reis.

Bir de reis benim anakartta sole bir sorun var ilk aldigim zamanlar PC daha iyi calissin canavar olsun die RAM'larin frekansini kutuda belirtlen kadar arttiriyordum RAM'larin frekansi degistiginde PC acilmiyor sistem calisiyor goruntu yok ayrica monitörle alakasi yok normalde PC acilmadan 1 2 sn ye falan One klavye isik veriyor şu an oda yok her zamanki gibi anakartin bataryasini sokup takacağım anca oyle oluyor reis su RAM olayi disinda baska onerin var midir?

Arti olarak baktim XMP Auto'da devre disi kalmasi die bir buton yok sadece ya aitoya alacaksın ya da devreye sokcan XMP'yi siklar boyle reis.

1. RAM frekansını elle artırdığında sistemin açılmaması, klavye ışığının bile gelmemesi ve ancak BIOS pili sök-tak ile toparlaması net bir RAM/BIOS uyumsuzluğu belirtisi. Bu durum A320 anakartlarda çok sık görülüyor. Yani burada ekran kartından ziyade RAM tarafı başrol.
2. olarak; XMP menüsünde kapalı seçeneği olmaması normal. Yapman gereken şey XMP'yi hiç açmadan Auto'da bırakmak. Auto = JEDEC hızları demek (2133 / 2400). Zaten senin sistemin en stabil hali bu.

1. RAM frekansını elle artırdığında sistemin açılmaması, klavye ışığının bile gelmemesi ve ancak BIOS pili sök-tak ile toparlaması net bir RAM/BIOS uyumsuzluğu belirtisi. Bu durum A320 anakartlarda çok sık görülüyor. Yani burada ekran kartından ziyade RAM tarafı başrol.
2. olarak; XMP menüsünde kapalı seçeneği olmaması normal. Yapman gereken şey XMP'yi hiç açmadan Auto'da bırakmak. Auto = JEDEC hızları demek (2133 / 2400). Zaten senin sistemin en stabil hali bu.

Kendisi Auto'da bir de reis uyumsuzluk demissin bunu nasıl denetleyebilirim?

Konu dump dosyasinin neden cikmadigindansa daha cok neden mavi ekran verdigine dondu be reis biraz toparlasak senden ricam.

Konu dump dosyasinin neden cikmadigindansa daha cok neden mavi ekran verdigine dondu be reis biraz toparlasak senden ricam.

Dump dosyasının çıkmaması ayrı bir sorun değil mavi ekranın nasıl gerçekleştiğini anlatan bir sonuç hocam.
Uyumsuzluk dediğim şey gözle bakıp bu uyumsuz diyeceğimiz bir durum değil 🙂 tamamen davranıştan anlaşılır.
Bunu denetlemenin yolu da şudur.
RAM hızını Auto (JEDEC 2133/2400) bırakıp sistemi birkaç gün gözlemlemek.
MemTest86 ile RAM testi yapmak.
Varsa RAM'i tek modül ve farklı slotlarda denemek. Bu testlerde sorun çıkıyorsa, RAM o anakartla o hızda stabil çalışmıyor demektir.

Dump dosyasının çıkmaması ayrı bir sorun değil mavi ekranın nasıl gerçekleştiğini anlatan bir sonuç hocam.
Uyumsuzluk dediğim şey gözle bakıp bu uyumsuz diyeceğimiz bir durum değil 🙂 tamamen davranıştan anlaşılır.
Bunu denetlemenin yolu da şudur.
RAM hızını Auto (JEDEC 2133/2400) bırakıp sistemi birkaç gün gözlemlemek.
MemTest86 ile RAM testi yapmak.
Varsa RAM'i tek modül ve farklı slotlarda denemek. Bu testlerde sorun çıkıyorsa, RAM o anakartla o hızda stabil çalışmıyor demektir.

Reis demiştim ama tekrar söyleyim sana Memtest'i USB'ye yazdırıp Memory scan yaptırdım test başarılı idi ayrıca belirttiğim gibi frekansada bir oynama yapınca PC açılmıyor bir de dump bize çözüm yolunu gösterceği için dumpa ayar oldum bir türli çıkmıyor her şeyi denedim kk NotMyFault ile crashledim PC'yi minidump oluştu c:/windows/minidump die ama mavi ekrandan sonra minidump klasörüne dump dosyası yazılmıyor senin ilk mesajında belirttiğin gibi sistem çok hızlı kitlendğininden yazılmıyor olabilir demiştin bend eöyle düşünüyorum dumpı nasıl halledeceğim reis dump çıkarsa sorunu yarılamış oluruz fikrimce.

Ayrıca sistemde bluescreenwiew de var onunla bakacağım YouTube'dan öğrendim nasıl kullanacağımı.

Ekleme yapmak istiyorum benim RAM ve BIOS uyumsuzluğunu nasıl denetleyebilirim derken kastettğim nasıl anlayabilirim bir yazılım olur bir program olur falan.

Bir de reis benim 2 skot var 1 tane soket bozuk RAM'i algiliyor ama kullanima almak yerinde direkt sisteme ayiriyor yani kullanabilecegim tek soket var be reis.

Reis demiştim ama tekrar söyleyim sana Memtest'i USB'ye yazdırıp Memory scan yaptırdım test başarılı idi ayrıca belirttiğim gibi frekansada bir oynama yapınca PC açılmıyor bir de dump bize çözüm yolunu gösterceği için dumpa ayar oldum bir türli çıkmıyor her şeyi denedim kk NotMyFault ile crashledim PC'yi minidump oluştu c:/windows/minidump die ama mavi ekrandan sonra minidump klasörüne dump dosyası yazılmıyor senin ilk mesajında belirttiğin gibi sistem çok hızlı kitlendğininden yazılmıyor olabilir demiştin bend eöyle düşünüyorum dumpı nasıl halledeceğim reis dump çıkarsa sorunu yarılamış oluruz fikrimce.

Ayrıca sistemde bluescreenwiew de var onunla bakacağım YouTube'dan öğrendim nasıl kullanacağımı.

Ekleme yapmak istiyorum benim RAM ve BIOS uyumsuzluğunu nasıl denetleyebilirim derken kastettğim nasıl anlayabilirim bir yazılım olur bir program olur falan.

Bir de reis benim 2 skot var 1 tane soket bozuk RAM'i algiliyor ama kullanima almak yerinde direkt sisteme ayiriyor yani kullanabilecegim tek soket var be reis.

Bir de bir bilgi daha vermek istiyorum PC oyun oynarken ekran kartindan cizzzzzzz die sesler geliyor tam mavi ekran gelcegi zaman ses kesiliyor ve 1 saniyelegine PC donuyor ardindan mavi ekran oluyor ve PC daha ben durdurma kodunu gormeden reset atiyor.

birde reis senin su dedigin DDU olayını yapcam DDU derken kastettiğimiz display driver uninstaller demi

DDU yaptıktan sonra en son sürümümü indireyim yoksa bir öncekinimi seçiyim.

Son düzenleme:

Bir de bir bilgi daha vermek istiyorum PC oyun oynarken ekran kartindan cizzzzzzz die sesler geliyor tam mavi ekran gelcegi zaman ses kesiliyor ve 1 saniyelegine PC donuyor ardindan mavi ekran oluyor ve PC daha ben durdurma kodunu gormeden reset atiyor.

Bir de reis senin su dedigin DDU olayını yapacağım DDU derken kastettiğimiz display driver uninstaller değil mi?

DDU yaptıktan sonra en son sürümümü indireyim yoksa bir öncekinimi seçiyim.

Evet, display driver uninstaller. güvenli modda her şeyi sil. Sürücü olarak en günceli değil, AMD sitesinde yanında WHQL (önerilen) yazan bir önceki sürümü kur. En güncel sürücüler RX 590 gibi kartlarda bazen voltajı çok agresif yönetebiliyor.
RAM/BIOS uyumsuzluğu olarak bunu anlayacağın bir yazılım yok hocam davranıştan anlarız. RAM frekansını artırınca PC'nin açılmaması ve bir slotun zaten donanımsal olarak bozuk olması (sisteme ayırması fiziksel bir hatadır) anakartının veri yolunda veya bellek kontrolcüsünde problem olduğunu tescilliyor.
mavi ekran ve dump dump dosyasını zorlamak için başlangıç ve kurtarma ayarlarından otomatik olarak yeniden başlat seçeneğini kapat. Eğer sistem donup kalırsa belki yazabilir ama bu boyuttaki elektriksel çökmelerde dump almak çölde su bulmak gibidir.
Anakartın bir slotu bozuksa ve ekran kartın yük altında ağlıyorsa, bu iş artık evde ayar yaparak çözülecek noktayı geçmiş demektir. Bu şekilde kullanmaya devam etmen diğer bileşenlere (işlemci, SSD) de zarar verebilir. İmkanın varsa sistemi iyi bir teknik servise götürüp başka bir PSU ve anakartla çapraz test yaptırmalısın hocam.

Evet, display driver uninstaller. güvenli modda her şeyi sil. Sürücü olarak en günceli değil, AMD sitesinde yanında WHQL (önerilen) yazan bir önceki sürümü kur. En güncel sürücüler RX 590 gibi kartlarda bazen voltajı çok agresif yönetebiliyor.
RAM/BIOS uyumsuzluğu olarak bunu anlayacağın bir yazılım yok hocam davranıştan anlarız. RAM frekansını artırınca PC'nin açılmaması ve bir slotun zaten donanımsal olarak bozuk olması (sisteme ayırması fiziksel bir hatadır) anakartının veri yolunda veya bellek kontrolcüsünde problem olduğunu tescilliyor.
mavi ekran ve dump dump dosyasını zorlamak için başlangıç ve kurtarma ayarlarından otomatik olarak yeniden başlat seçeneğini kapat. Eğer sistem donup kalırsa belki yazabilir ama bu boyuttaki elektriksel çökmelerde dump almak çölde su bulmak gibidir.
Anakartın bir slotu bozuksa ve ekran kartın yük altında ağlıyorsa, bu iş artık evde ayar yaparak çözülecek noktayı geçmiş demektir. Bu şekilde kullanmaya devam etmen diğer bileşenlere (işlemci, SSD) de zarar verebilir. İmkanın varsa sistemi iyi bir teknik servise götürüp başka bir PSU ve anakartla çapraz test yaptırmalısın hocam.
valla reis o son 4 satırını inan hiç istemiyorum ya şimdilik robloxun fps sini düşürdüm 60 a kadar şimdilik gidiyoruz normalde ben apex legends oynayan biriyim apexde canavar gibi herşey en yüksekte 0 mavi ekran 0 takılma oynuyordum birde bildiğiniz gibi apex az buz bir oyunda değil grafik kartına emir veren bir oyundur grafik anlamında ama roblox gibi düşük grafikli bir oyunda nedne böyle yapıyor gram bilmiyorum

Vallahi reis o son 4 satırını inan hiç istemiyorum ya şimdilik Roblox'un FPS'sini düşürdüm 60'a kadar şimdilik gidiyoruz normalde ben Apex Legends oynayan biriyim Apex'de canavar gibi her şey en yüksekte 0 mavi ekran 0 takılma oynuyordum bir de bildiğiniz gibi Apex az buz bir oyunda değil grafik kartına emir veren bir oyundur grafik anlamında ama Roblox gibi düşük grafikli bir oyunda nedne böyle yapıyor gram bilmiyorum.

Apex Legends, ekran kartını ve işlemciyi sabit ve yüksek bir yükte tutar. Voltaj akışı düzenlidir. Ancak Roblox gibi optimizasyonu sıkıntılı ve işlemci bazlı oyunlarda sahneler arası geçişlerde veya anlık fizik hesaplamalarında sistem anlık voltaj sıçramaları spike yapar. Senin yorgun anakart (A320) ve o cızlayan ekran kartı (RX 590) Apex'teki düzenli maratonu koşabiliyor ama Roblox'taki ani kısa deparlara (voltaj sıçramalarına) kalbi yetmiyor.
Roblox 60FPS de kalsın AMD yazılımından Radeon chill özelliğini açın ve alt-üst sınırı 60a sabitle yapın. Bu kartın gereksiz yere voltaj artırmasını önlüyor.
Denetim Masası'ndan güç seneklerinden, yüksek performanstaysa işlemci sürekli en üst frekansta kalmaya çalışıp anakart VRM'lerini yorabiliyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı