2. Cihan Harbi sırasında dönemin İngiliz İstihbaratının Tiger 2 hakkındaki raporu

Tiger 2 savaşın sonlarına doğru Almanların son hamlelerinden birisi olmuş, potansiyelini ortaya koyamamış, bu yüzden de savaş tarihinde devleşmiş bir efsanedir. Hem Tiger 1'in ardından gelen modern ve daha büyük tasarımı, hem daha büyük topu, hem de Tiger 1'in eksiklikleri giderilerek daha korkutucu bir düşman haline gelmesi hala onun adından sıkça söz ettirir. Königstiger - Royal Tiger - King Tiger - Tiger 2 isimleriyle bilinir ve Alman zırhlı birlikleri tarihinde Jagdtiger'den sonra en korkutucu kara aracı olabilir.

Tiger 2, zamanının gerçek bir sınavıydı. Günümüzdeki durumun aksine kendisi hakkında pek bir şey bilinmiyordu. Almanlar sadece bir şey yapıyordu ve ön zırhı 9 adım uzunluğundaydı, yan zırhları 4 adım uzunluğundaydı. Almanlar bir şeyin peşindeydi ancak ne olduğu daha tam bilinmiyordu. Şimdilik müttefiklerin bildikleri tek şey, Hitler'in dev projelerinden birisi ile daha tanışmak üzere olduklarıydı.

1697340619550.png


Üzerinden biraz zaman geçtikten ve Tiger 2 ile birebir savaş alanında karşılaşılmasından sonra Tiger 2 hakkında İngiliz istihbaratı derinlemesine bir rapor hazırladı. Rapor aynen aşağıda mevcut. Rapora göre; İngiliz ve müttefiklerinin elinde bulunan hiçbir Tank ve Anti-Tank mühimmatı Tiger 2'yi önden delerek imha edemezdi. Tiger 2 ön yüzünü cephelemişken ölümsüzdü. Pratik olarak bazı koşullarda, mesela direkt olarak zırhın burun kısımlarından delinmesi muhtemeldi ancak bu kısımlara da etkili atış yapmak çok zordu çünkü dönemin hedefleyici sistemleri ilkeldi ve şans faktörü de işin içindeydi zira mermiler de tek standartta değildi. Bir mermi çok iyi diğeri kötü olabiliyordu. Bunla birlikte bir Tiger 2'nin yanına onu delecek kadar (yaklaşık 500 metre) yaklaşmak imkansızdı zira Tiger 3 kilometrelik bir maksimum menzile sahipti. Olağanüstü namlu süspansiyonları onu 1.5 kilometreden bile etkili bir avcı yapıyordu. Tiger 2 bu imkanları ona veren çok güçlü olan 8.8cm KwK 43 topuna sahipti. Normalde yerde kurulu olarak da kullanılabilen bu top, bir Anti-Tank topudur ve döneminde delemeyeceği tank yoktur. Yani Tiger 2, sadece bir Tiger 2 tarafından yok edilebilir. Peki bu doğru mu?


1697341173801.png


Tarihte Tiger 2'nin önden imha edildiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Peki Tiger 2 gerçekten önden yok edilebilir mi ya da bunu yapacak bir Tank var mıydı? Cevap; Evet. Tiger 2, D-10 Sovyet yapımı top tarafından delinebilirdi zira bu top 750 metreden 197 mm delebilme gücüne sahipti ve Tiger 180 mm ön zırha sahipti. D-10'lar S-100 olarak bildiğimiz, tarih severlerin yakından bileceği tankın kullandığı toptur. 122mm D-25T topunu taşıyan ISU-152'ler de yine Tiger 2'yi yarım kilometre uzaktan delecek güce sahiptiler.

Söz konusu tanklar ve Rus savaş basını Tiger 2'yi deldiklerini iddia ettiler ancak tarihte bunun yazılı ya da görsel dayanağı yok. Ruslar bir şekilde imha edilmiş tank görsellerini paylaştılar evet, ancak Tiger 2'lerin genelde ağır hasar aldıklarında ve imha olmadıklarında kendi mürettebatları tarafından yok edildiklerini biliyoruz. Yani bu kızıl ordunun propagandalarından birisi olabilir ki Stalin'in bu konuda takıntılı olduğunu biliyoruz. Yani Tiger 2'lerin "Eğer engeli geçemiyorsan yanından dolan." taktiği ile kenarlarından vurularak imha edilip sanki önden imha edilmiş gibi servis edilme ihtimalleri ya da yakıt - mühimmat tedarik sıkıntısı kaynaklı yine Almanlar tarafından sabote edilme ihtimalleri gerçeğe yakın. Çünkü eğer bir şey mümkünse ve mitleşmiş ise illaki ordular tarafından fotoğraflanırlar. Gel gelelim Tiger 2'nin önden imha edildiğine dair bir fotoğraflı kanıt elimizde yok. Aşağıdaki görselde savaşta 5 sefer vurulmuş bir Tiger 2 var. Özellikle kuleye gelen mermi açısı gereği çok hasar bırakmış ancak penetrasyon elbette yok. Tankın namlusunun da vurulduğu görülüyor yani imha olmuş bir namlu freni var ancak bunu kimin yaptığı bilinmiyor. Belki de görsel çekildiğinde tank çoktan içeriden ve dışarıdan kendi mürettebatı tarafından etkisiz hale getirilmişti. Zira namlu freni patlatmak Almanlar tarafından Tiger'ları az bomba harcayarak yok etme yöntemlerinden birisiydi. Frensiz bir namluya sahip Tiger en fazla traktör olarak kullanılabilirdi ki astronomik yakıt masraflarını da kimse göze alıp onu bunun için elbette kullanmazdı. Bu noktada yapılacak şey tankı ele geçirenlerin de birer bomba ile tankın tamamen kullanılamaz hale geldiğine emin olmaktı.



1697342914294.png

Diğer bir görselde de yine imha olmuş bir Tiger ve önünde derin bir yarık görüyoruz ancak bunun nerede nasıl yapıldığı muamma. Ruslar tarafından test atışı için ele geçirilenlerden birisi hedef olarak bile kullanılmış olabilir. Zira tankın durumu içler acısı halde ve üzerinde sayısız darbe izi var. Bu noktada HE mermileri ile üzerinde testler yapılmış olması da muhtemel. Namluyu bu hale getirecek bir içeriden mühimmat patlamasında da kule kısmının imha olacağını bilmek fotoğrafı daha da bilinmez hale getiriyor. Zira namlunun kağıt gibi yırtılacağı bir senaryoda kulenin yerinde kalabilmesi olanak dışı. Namluyu yandan gelen bir merminin de tamamen yerinden yırtması da keza aynı şekilde mümkün değil. Diğer tarafında kenardan mermi yiyip yemediğini de bilemiyoruz hatta savaştığını bile bilmiyoruz. Belki de ele geçirildi.

1697343187515.png

Günümüzde 8 adet Tiger 2 kaldı. Zaten 490 adet zor bela üretilebildiler ve son üretimlerinde de malzeme sıkıntısından dolayı kalite problemleri ve koruma eksikleri vardı. Kedigillerden oluşan Alman zırhlı kara araçları ailesinin en görkemli büyükbabasının hikayesi böyle. Günümüze kadar sağ çıkmayı başaranların hala; "Sen beni bir de gençken görecektin." dediğini duyar gibiyim. Birkaç güzel Tiger 2 fotoğrafı ile de konuyu burada noktalıyorum.

1697343589358.png

(Kenar zırhları plaka ile güçlendirilmiş Tiger 2 ve bahar kamuflajı)

1697343597337.png

(Tiger 2 geliştilme aşamasında iken, tahta prototipi)


1697343658402.png

(104 kule numaralı Tiger 2, Berlin savunmasında. Mühimmatların saklandığı taret kıçının zayıf bölge olduğu düşmanlar tarafından öğrenildiği için fazladan plaka eklenerek korunmuş. Tiger 2 104, Günümüzde hala tank müzesinde saklanmaktadır.)


?hash=e901b600a7217eb256303c698d509a91.png

(Tiger 2'nin yağ bakımları yapılıyor. )


1697343822875.png

(Tiger 2 maksimum namlu açısında.)

1697344288941.png

(Dünyanın gelmiş, geçmiş ve gelecek en iyi tankçısı Kurt Knispel'in 334 kule numaralı "Hayalet" lakaplı korkunç Tiger 2'si)

-Kurt Knispel, uzun saçı ve top sakalı ile imza bir görünüşe sahiptir ve 2. dünya savaşı boyunca kullandığı Alman tankları ile toplamda 168 doğrulanmış, toplamda 195 zaferin sahibidir. 3000 metreden bir T-34 tankını vurup havaya uçurarak savaş sırasında yapılan en uzun menzilden başarılı atış rekorunu elinde tutmaktadır. Daha önce de 36 saatten kısa sürede 24 T-34 yok etmesi gibi başarıları vardır ve bunları yaptığında 23 yaşında bile değildir. Son savaşı sırasında 22 adet T-34'e karşı ekibi ile Tiger 2'sini alarak düşman Sovyet tank birliğine karşı tek başına karşı durmaya çalışmış, 9 adetini infilak ettirmek sureti ile yok etmiştir ancak beklediği yardımın gelmemesi ile daha fazla dayanamamış ve Tiger 2'yi delen bir merminin yarattığı şarapnelin başına saplanması ile ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede, Çekoslavakya'da yaşamını yitirmiştir. Bulunduğunda Knispel'in Tiger 2'sinde tam 24 adet seken mermi izi sayılmıştır. Hangi koşullarda ve hangi açıda olduğu bilinmeyen bir şekilde ancak 25. mermi kuleyi delebilmiş, yine de Hayalet infilak etmemiştir. Bu olaydan sonra Hayalet ve ekibinin akıbeti bilinmiyor ancak bu olay sonrasında Hayalet, tarihin en dayanıklı Tiger 2’si, Hayalet’in dizginlerini tutan Kurt ise tarihin gördüğü en görkemli Tank As (Ace)'larından birisi olarak tarihe geçmiştir.
 
Kesinlikle birde Avrupa imajı için halkın haberi yoktu hep Nazilerin suçu derler. Berlinde toplama kampına götürülmeden önce Yahudi ve diğerlerinin geçici tutuldukları yerler vardı halk bilmiyordu denmesi saçmalık.
Böyle bir saçmalık mı ortaya atıldı gerçekten?
 
Böyle bir saçmalık mı ortaya atıldı gerçekten?
Hocam Emrah Safa Gürkan anlatıyordu hatta şunu söylemişti: "Adamın komşusunu alıp götürüyorlardı nasıl haberi olmayacak." Yani halk manipüle edilip belli şeylere inanınca yapamayacağı şey olmuyor.
 
Hocam Emrah Safa Gürkan anlatıyordu hatta şunu söylemişti: "Adamın komşusunu alıp götürüyorlardı nasıl haberi olmayacak." Yani halk manipüle edilip belli şeylere inanınca yapamayacağı şey olmuyor.

Gerçekten büyük saçmalıkmış. Hitler dediğin adamın niyeti baştan belliydi zaten ve belki de Avrupa tarihinde en yüksek oy ile başa gelen adam oldu. WW1'de kasapta satacak et yokken birden bire tek aylıkları ile insanlar araba almaya başlayınca verdiler o oyu da ki kim olsa o verir. O zamanki otomobil kavramı ile bu zamanki aynı değil. O dönemin atılımlarını her gelişmekte olan ülke takip etmeli gerçekten. Elbette iyi olanlarını zira ben tarihte bu kadar kısa süre içinde Almanlar kadar hızlı atlayan adamlar tanımıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı