2 farklı sistemi 10 bin TL ile yükseltmek

flnqstap

Femtopat
Daha fazla  
Elimde 2 sistem var. Biri orta diğeri çöp diyebileceğimiz nitelikte. Orta olanı güncel ve iyi bir hale getirmek istiyorum ve bu sistemden çıkan işlemci-anakart-RAM üçlüsünü de kötü olan sisteme takıp en azından hayata döndürmek istiyorum (LoL, TFT, PES17 gibi oyunları oynasa, normal gezinirken kasmasa yeterli).
Daha iyi olan sistemimde i5 6500 / GTX960 / MSI H110M PRO-VD / 24 GB RAM (2x8 G.Skill, 1x8 Kingston) / 500GB HDD / 240GB SSD mevcut.
Kötü olan sistemin ekran kartı R7 240 - en azından dediğim oyunlar için fena değil diye düşünüyorum- ve yeterli hard diski mevcut. Diğer bileşenleri direkt çöp.
Sorum şu; daha iyi olan sistemimdeki ekran kartını değiştirmeden işlemci ve anakart (belki DDR5'e geçersem RAM değişikliği de yaparım) takviyesi yapmak istiyorum, ne yapmalıyım? Bir de GTX 960 ile aşağıdaki işlemciler darboğaz problemi yaşatır mı? Ve R7 240 ile i5 6500 darboğaz problemi yaşatır mı? Bunu da merak ediyorum.
DDR4'te kalarak AMD'ye geçip Ryzen R5 5600X + AM4 bir anakart ve elimdeki 2x8 G.Skill RAM ile sistemi güncelleyip eski sisteme de i5 6500 + MSI B250M provd + 1x8 Kingston RAM takmak mı?
Yine DDR4'te kalarak i5 12400F (veya bütçe olursa 13400F, ama zor gibi) + LGA1700 DDR4 bir anakart ile 2x8 G.Skill RAM ile devam etmek mi?
Yoksa DDR5'e geçerek i5 12400F (veya bütçe olursa 13400F, ama zor gibi) + LGA1700 DDR5 bir anakart + DDR5 16 GB RAM ile sistemi güncelleyip i5 6500 + MSI B250M provd + 2x8 G.Skill, 1x8 Kingston 24 GB RAM'ı eski sisteme takmak mı? (Bu bütçeyi en zorlayanı, RAM eklendiği için dolayısıyla zor gözüküyor.)
Bütçem 6-7 bin arasında ancak zorlayarak 10 civarlarına çıkabilirim belki.

Son düzenleme:
Öncelikle konu ilgi çekici, güzel tartışmalar yaratabilecek keyifli bir konu. Konunun içine bodoslama dalmadan önce sana gerçek anlamda faydalı olmak için bir soru sormak istiyorum. Bu iki sistemi elden çıkarıp tek ancak güncel ve her şeyi yapabileceğin bir sisteme sahip olmayı neden düşünmüyorsun? Her türlü 2 sistemin mi olmasını istiyorsun?

Teşekkürler ilginiz için. Ben İstanbul'da öğrenciyim. Bahsettiğim kötü sistem aile evimde duruyor aktif kullandığım PC ise öğrenci evimde. Babam da PC kullanıcısı (58 yaşında ama pes oynamaya devam ) ve memlekete döndüğümde her seferinde kasayı taşıyamıyorum hâliyle ve oradaki PC adeta hareket etmiyor. Bu yüzden o sistemi az da olsa ayaklandırmak ve gittiğimde rahatça film izlemek, YouTube'da dolanmak, LoL vs. gibi basit oyunları oynayabilmek istiyorum. Yani evet 2 sistemim olmasını istiyorum.

Hocam benim fikrim daha iyi olan sisteminizdeki ekran kartı FPS veya LoL gibi oyunlar için gayet güçlü işlemci ve anakartı değiştirirseniz olur benim tercihim işlemci i5-10400f anakart b450-m pro max II'dir. bu sistem fortnite'da sabit 60 FPS, PUBG'de 120 fps ve VALORANT'da 190+ FPS vermekte. Bunları zerresine kadar araştırdım.

Durumu anladım, o halde iş daha da keyifli bir noktaya gidiyor. Ancak yine konuyu "upgrade" konusuna çekmeden merak ettiğim ve harici fikir olması için sormak istediğim sorular var. Elimizdeki parçalar da görece eski parçalar. Elimizdekileri çıkarıp tahmini bütçe belirleyip bu bütçe ile bi sistem + 2.el eski PES ve lol oynanabilecek bir sistem alabiliyor muyuza bakmak lazım. Ayrıca DDR5 sistem düşüncesi doğru değil DDR4 sistem kurulur bu bütçe ile.

Hazır değiştiriyorken en günceli mi olsa diye düşündüm ancak haklısınız DDR5 için bütçe yeterli değil gibi duruyor.
Dediğiniz gibi toptan bir elden çıkarış yapıp hareket etmek mantıklı ancak çok meşakkatli de duruyor bir yandan. Sanırım o topa girmeyi tercih etmem.
Aslında ana amacım kötü bilgisayarı hayata döndürüp diğerini de az da olsa güncelleyebiliyor olmak. Aktif kullandığım PC'den memnunum aslında (zaten 2x8 RAM eklemesini de yeni yaptım) İşlemci ve ana karttan yana da bir problemim olmadı dolayısıyla çok da kullanılmayan, kullanılsa da çok ağır kullanılmayan eski kasaya bu parçaları takmak mantıklı geliyor. Yani her şeyi satmakla vs. uğraşıp baştan PC kurmayı çok istemiyorum sanırım. Kaldı ki kötü olan bilgisayarda satılabilecek pek bir parça da yok Bir de birbirinden pahalı ekran kartı piyasası da gözümü korkutuyor GTX 960 ile devam edeyim ben ya...

i5 10400F mantıklı mı sizce fiyat performans olarak? Çünkü neredeyse aynı fiyatlara daha güncel nesiller mevcut

Hocam i5 10400F bendede var gayet performanslı ve güçlü bir işlemci diyebilirim. RX 580 ile iyi gidiyor oyunlarda kastırmaz.

Aslında ekran kartını sıfır almanız gerekmiyor. Ekran kartları güvenle 2.el alınabilir. Gerekli testleri yaptırıp sonuçlarını yine forumda bizle paylaşıp bilgi alabilirsiniz. 2.el ekran kartları ile sistem kurmak gayet makul fiyatlara geliyor. Ben 5-10 arkadaşa 2.el kartla sistem kurdurdum. Hiç bir problem yaşamadılar. Çünkü gerekli testleri detaylıca yaptırıp aldırıyoruz. Yani 10 bin lira'ya ekran kartı+işlemci+anakart alınır. Hemen aklıma gelen b450m-a pro max alınsa 2-3 bin TL arasıdır. R5 5600 ise 3500 lira. Yani 6 bin lira civarına bu ikisini alıp, 4-5 bandına da RX6600 bulunur diye düşünüyorum. Fiyatlar değişebilir, araştırmak gerekir. Elinde zaten kasa, RAM ve disk olduğu için bunlara maliyet çıkmayacaktır. PSU kaç watt onu bilmiyoruz duruma göre onu da değişebiliriz. Aslında tüm bu bahsettiklerim "upgrade" ile aynı mantık. Hiç bir ederi olmayacak dediğiniz ürün bile hiç yoktan bir kaç bin TL'ye satılabilir. Bu da bize iyi bir parça sağlar.

Evet evet haklısınız bana da mantıklı gelmiyor değil düşüneceğim dediklerinizi. Şu an final dönemimdeyim dolayısıyla alış satış işleri bu dönemde zor (aktif olarak pc gerekiyor) Dediğim gibi bu ihtimali de değerlendireceğim fakat bu işe girmeyecek olursak ''upgrade'' için ne önerirsiniz yukarıda yazdıklarımdan? İ5 12400F mü yoksa AMD'ye geçiş mi yoksa arkadaşın dediği gibi İ5 10400F mi?
Bu arada PSU CORSAIR CARBIDE 600W var kasada, kötü olan PC'dekini bilmiyorum sadece ekran kartını biliyorum onun.

Kullandığım sistem direkt şu şekilde;
CORSAIR CARBIDE 100R // CORSAIR CARBIDE 600W // MSI H110M PRO-VD // I5 6500 3.2 GHz // EVGA NVIDIA SUPERSC GTX960 // KINGSTON HYPERX FURY 8GB DDR4 + GSKILL 16GB DDR4// WD 5400RPM 500GB HDD // TRANSCEND 240GB 220S SSD

İşlemci kıyasında tercihim 12400F arada fiyat olarak sadece 300-400 TL var çünkü. Ancak anakartın bu işlemcileri desteklemiyor. Öte yandan bahsettiğim şey aslında aynı şey, Intel tarafında kalsan da AMD tarafına geçsen de anakart ve işlemci değişeceksin. Bunun ortalama maliyeti 5-6 bin TL tutacak. Yani 10 bin lira bütçen ile şuan elindeki PC'nin parçalarını babanın kullanacağı kasaya takarak (ATX, mATX anakart farkı, kasaya sığıp sığmadığı vb. şeyleri göz önünde bulundurarak) kendi kullandığına anakart+işlemci ve ekran kartı alabilirsin. Böylelikle baban şuan senin kullandığın parçaları kullanır. Sen ise daha güncel işlemci ve ekran kartı ile güncel oyunlara vb. atılabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…