2 haftalık kullanım sonrası: Seagate Barracuda 120

18 Ocak 2026 oldu hiç sıkıntısız direkt değişmiş. Tekrar teşekkür ederim.
Çok sevindim hocam. Ben de hata yapmışlardı. Sanırım dalgın anlarına denk geldim. Neyse ki düzelttiler daha sonra. Bu arada SSD hızları falan ne durumda hocam? Memnun musunuz şu an? Seagate'e şu SeaTools ile ilgili mail attım bakalım ne cevap verecekler. Birkaç geri bildirim de bulundum.

Hızlar aynı bir değişikliği yok açıkçası o eski SSD'den sonra çağ atlamış gibi oldum. Sanki HDD'den SSD'ye geçmiş gibiyim. Sistem açılırken sadece anlık Windows yazısı görüyorum, şifre girip masaüstü her şey hazır oluyor. Çok şükür. Sıcaklığı da 17 - 19 C arasında değişiyor. 20C hiç görmedim. Bakalım 1 sene sonra nasıl olacak, umarım iyi olur .

SeaTools kullandım, Smart test var o kadar. Güncelleme tarzı hiçbir şey yoktu.

Hocam nasıl 17-19 derece anlamadım. Buzdolabında mı kullanıyorsunuz SSD'yi? Bende 30-31 derece arası çalışıyor hep. Sanırım benim cihazımın SATA kısmı boğuyor oraya konulan diskleri. Oraya bir delik açsam fena olmayacak.

Bende eğer hızlı başlat açık olmazsa 25 saniye de açılıyor sistem. Hızlı başlat ile BIOS dahil 10 saniye sürüyor. Sanırım HDD'min MBR olmasından kaynaklı sistem yavaş açılıyor. HDD'yi geç görüyor sanırsam. HDD'de verilerim olmasa önemli GPT yapacağım ama işte bir sürü veri var.

SeaTools'un güncelleme kısmı ile ilgili ben bir mail attım. Cevap olarak şu geldi;

Yani normalmiş. Güncelleme gelince aktif oluyormuş o kısım. Neden böyle yapmışlar anlamadım. Bir sonraki sürümlerde TRIM, OP ayarı gelmesi için de ayrı bir mail attım. Cevap verince sizi de bilgilendiririm.

Güncelleme gelince aktifleşiyorsa çok güzel o zaman. Çok teşekkür ederim.

Laptop kullanıyorum, aslında 17" büyük bir laptop. Taşımıyorum artık, o yüzden altına bir tahtadan dayanak yaptım. Ortasına da 12 cm bir fan koydum. Önceki SSD 26-32 C arasında gezerdi. Bu da bu sıcaklıklarda geziyor çok ilginç bir şekilde. Durumlar uygunlaşırsa bir masaüstüne geçmeyi düşünüyorum. Eğer diğer disklerin arasında ise kesinlikle ondan dolayı bir boğulma oluyordur. Bunun altında bir plastik var o kadar .

Bende sanırım o hızlı seçenekler açık, hiç bilmiyorum. RAID 0 diye geçiyordu, bu şekilde olunca daha hızlı ama daha az kararlı çalışıyor diye demişlerdi bana. Ondan da olabilir muhtemelen.

Dosya Ekleri

• ssd sıcaklık.png
    29,4 KB · Görüntüleme: 59
Sizin soğutma güzelmiş hocam. Benim cihazın her yeri ısınıyor. Windows'u yüksek performans modunda kullanamıyorum yoksa CPU anlık 80 dereceyi görüyor bir anda. Mecbur işlemci frekansını kısıp kullanıyorum ve bu da SSD'ye kötü etki ediyor. SSD'de ona göre hızını sınırlıyor çünkü. 10.000 IOPS falan oluyor Random hızlar. Tek çözümü CPU frekansını biraz artırmak bende. Şu an 1250 MHz'de 40.000 IOPS alıyorum. İnşallah ben de yeni bir cihaz alıp kurtulacağım şu durumdan.

9 yıl aktif çalışınca böyle oluyor. Daha önce Samsung SSD 830, 840 EVO, 860 EVO kullandım bu cihaz da. 830 ve 840 EVO kullandığım zamanlar ısınmazdı cihazım. 860 EVO kullanırken de 2020 yılına kadar ısınmadı öyle. Ondan sonra ne oldu bilmiyorum CPU boşta 49-50 arası geziyor 1250 MHz CPU hızında. Yaşlandı koca İ7-2670QM.

SSD'min ısınma sebebi hiçbir hava alacağı delik olmaması işte hocam. Cihazın önünde SATA kısmına giden delikler var ama yetersizler. RAID açıksa iki SSD feci performans verebiliyor. İki SSD tek bir SSD gibi çalıştığından hızları birleşiyor. Hızlı başlat çoğu sistem de açık oluyor zaten. Kimisi kapatın diyor kimisi kapatmayın diyor. Bana bir zararı olmadığından kapatmıyorum.

SSD'yi test amaçlı masaüstü sistemime taktığımda deli dehşet performans verirken laptop'ta hızı SATA 3'e rağmen kötü oluyor. Sıralı yazma hızının geçen 430 MB/s olduğunu gördüm ben. Baya sıkıntılı SATA arayüzü cihazımın.

Sizinki de laptopmuş. Sanırım iç kasa tasarımı pek uygun değil. Bir de eski teknoloji olduğu için ondan ısınabilir. Umarım düzgün biraz daha güncel sistemlere geçebiliriz. 2 SSD performansını bimiyordum ama HDD çıkarıp SSD takabilecek durumum yok şu anda. Öyle yapacaksam 1 TB bir SSD almam lazım . Bakalım 9. yılı görebilecek miyim bende .

Bu arada hocam cevap geldi. Öncelikle TRIM kısmını sordum. Seagate gördüğünüz üzere gereksiz olduğunu belirtti. Zaten Windows 10 kullanıyorsunuz o kendisi yapıyor bizim SeaTools'a eklememize gerek yok demişler. Bir de bu eski sürümlerde bir tane tema vardı böyle oyuncu teması. Dedim onu niye kaldırdınız? Cevap olarak göreceğiniz üzere bir tane departmana iletmişler talebimi. Neresi bir fikrim yok. Neyse umarım dikkate alırlar ve SeaTools'un yeni sürümleri daha iyi olur. Ama baya ilgililer onu söyleyeyim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…