2 Ka mı, 2 Ke mi?

  • Konuyu başlatan Yunusemre3456
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 20
  • Görüntüleme 3B

Ka mı Ke mi?

  • Ka

  • Ke


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tu-keğ ingilizce okunuşu. TDK gibi site olduğu için bunu sorman normal TDK 2 ke diye okumamızı istiyor. Başkalarını bilmiyorum ama ben 2 KA diyorum eski internet kullanıcıları da böyle okur sanırım.
 
2 Ke TDK'ya göre olsa da ben yine de 2 Ka diyorum daha havalıymış gibi :)
 
2000 için 2K kısaltması doğru bir kısaltma değil ama 2 ke şeklinde olması gereken durum budur.
 
2K, çözünürlüğe verilmiş bir isimdir. İki KA şeklinde okunuyor.
''İki Ka'' şeklinde okunmaz, ''Ka'' yanlış bir kullanımdır. ''K'' harfi ''kilo'' kelimesinden gelmektedir; kilometre ve kilogram kelimelerinde kullanıldığı gibi. Önüne getirildiğinde birimi binle çarpmış olursunuz. 2K çözünürlük yaklaşık 2000 piksele tekabül ettiği için 2K denilir, dolayısıyla yine kısaltma olarak geçer. 2K ibaresi çözünürlüğe verilen isim değildir.

Yani doğrusu ''İki Ke'' diye okumak ancak TDK 2004 yılında PKK, ''Pe Ka Ka'' diye okunmaz, ''Pe Ke Ke'' diye okunur açıklaması yaparken 2013 yılında yeni bir güncelleme sonucu; TCK (Türk Ceza Kanunu), SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu), MGK (Milli Güvenlik Kurulu) ve terör örgütü PKK kısaltmalarını bu kural dışında tutulmasını belirlemiştir. Sonuç olarak bu kadar çok değişiklik oluyorken ve çoğu insan yanlış kullanmaya alışmışken bu durumun önüne geçilemiyor, geçilmesi gerekli bulunmuyor. Keşke dilimizin değerini bilebilsek. Gerçi her işletmede İngilizce tabela merakı olduğu ve Arapça tabelalara izin verildiği sürece bu gibi ayrıntıların çok önemli olduğu söylenemez.
 
Son düzenleme:
1920x1080'in kısaltılmış hali 1080p'dir. 2K ise isimdir. Kısaltma olarak kullanılmıyor. AC Wi-Fi için Wi-Fi 5 isminin kullanılması gibi.
 
Biri bana ''İki KE'' çözünürlük deseydi gülerdim herhalde:D Örneğin: İki ke çözünürlükte GTA V oynuyorum abi.
 
1920x1080'in kısaltılmış hali 1080p'dir. 2K ise isimdir. Kısaltma olarak kullanılmıyor. AC Wi-Fi için Wi-Fi 5 isminin kullanılması gibi.
2K terimi genel bir terim olarak kabul edilir, tam bir çözünürlük belirtmez. O yüzden yatay düzlemde bulunan piksel sayısına yaklaşık olan bir kısaltma olduğunu belirttim yukarıda. Örneğin DCI standartlarına göre 2K çözünürlüğü 2048 x 1080 şeklindedir ancak 2K monitörler 1440p olarak pazarlanır. Haliyle 1920 x 1080 çözünürlüğünün kısaltmasıyla DCI standartlarına göre 2K çözünürlük olan 2048 x 1080 çözünürlüğün kısaltması aynı olamaz. Biri 1080p'dir, diğeri 2K.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı