2 SSD'li bilgisayara Ubuntu ve Windows olarak çift OS kurmak

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS TUF Gaming A15 FA507RC | R7 6800h | RTX 3050| 32GB RAM
Selamlar, laptopumda 512 GB ve 1TB olmak üzere 2 SSD var. 512 GB'de Windows kurulu. Ben bir de bilgisayara Ubuntu kurmak istiyorum her açılışta istediğim OS'u seçecek şekilde. 1TB'yi ayırıp bir kısmına Ubuntu kursam PC her açılışta bu seçeneği sunar mi yoksa ilk disk hangisi ise direkt ondan mı başlatır?

Standart adımlarla kurulum yapılması halinde her PC açılışında GRUB ekranını görürsünüz. Grub ekranında iken başlatacağınız işletim sistemini seçersiniz. Siz seçim yapmazsanız 10 sn sonra Ubuntu açılır. Seçim yapmadığınız takdirde Windows açılacak şekilde de ayarlanabilir.

Standart adımlarla kurulum yapılması halinde her PC açılışında GRUB ekranını görürsünüz. GRUB ekranında iken başlatacağınız işletim sistemini seçersiniz. Siz seçim yapmazsanız 10 sn sonra Ubuntu açılır. Seçim yapmadığınız takdirde Windows açılacak şekilde de ayarlanabilir.

Seçim yapmazsam neden Ubuntu açılıyor? Diskten bağımsız olarak OS'un alfabetik sıralamasına gore mi açılıyor?

Seçim yapmazsam neden Ubuntu açılıyor? Diskten bağımsız olarak OS'un alfabetik sıralamasına gore mi açılıyor?
Alfabetik değil ve disk sıralaması ile de alakası yok.
GRUB= Ubuntu dahil bütün linux sistemlerin bootloaderi. Bu bootloader Window'u otomatik olarak tanır ve kendine ekler ancak ikinci sıraya. Bu sıralamayı değiştirip Windows'u ilk sıraya alabilirsiniz. PC açılınca GRUB ekranı gelir. Bunu işletim sistemi seçme ekranı olarak düşünebilirsiniz. Seçim yapmazsanız doğal olarak bir müddet sonra ilk sırada hangi sistem varsa o sistem açılır. ( Seçim yapmadan önceki bekleme süresi de ayarlanabiliyor)

Alfabetik değil ve disk sıralaması ile de alakası yok.
GRUB= Ubuntu dahil bütün Linux sistemlerin bootloaderi. Bu bootloader Window'u otomatik olarak tanır ve kendine ekler ancak ikinci sıraya. Bu sıralamayı değiştirip Windows'u ilk sıraya alabilirsiniz. PC açılınca GRUB ekranı gelir. Bunu işletim sistemi seçme ekranı olarak düşünebilirsiniz. Seçim yapmazsanız doğal olarak bir müddet sonra ilk sırada hangi sistem varsa o sistem açılır. ( seçim yapmadan önceki bekleme süresi de ayarlanabiliyor)

Tamamdır teşekkürler. O zaman 1TB'lik SSD'yi bölüp oraya Ubuntu kurayım. Eğer boyle olmasaydı Windows'u oraya taşımam gerekecekti.

Tamamdır teşekkürler. O zaman 1TB'lik SSD'yi bölüp oraya Ubuntu kurayım. Eğer boyle olmasaydı Windows'u oraya taşımam gerekecekti.

Ben BIOS'da boot kısmına girip girmek istediğim SSD'yi üste çekiyorum(15 saniye filan sürüyor) BIOS'un boot kısmı en garanti yerdir oradan kullanıyorum ben.

Ben BIOS'da boot kısmına girip girmek istediğim SSD'yi üste çekiyorum(15 saniye filan sürüyor) BIOS'un boot kısmı en garanti yerdir oradan kullanıyorum ben.
Var ise F12 boot menüyü BIOS tan enabled yaparsanız 2 saniye sürer.
Açılışta sadece F12 ye basarak dilediğiniz işletim istemini seçebilirsiniz.

(F12 boot menü = Bu ayarın farklı BIOS larda adı farklı olabilir. İşlevi şu: PC açılırken bir tuşa basıyorsunuz ve BIOS a giriş yapmadan boot sıralmasından istediğinizi seçebiliyorsunuz.)

Son düzenleme:
Var ise F12 boot menüyü BIOS'tan enabled yaparsanız 2 saniye sürer.
Açılışta sadece F12'ye basarak dilediğiniz işletim istemini seçebilirsiniz.

(F12 boot menü = bu ayarın farklı BIOS'larda adı farklı olabilir. İşlevi şu: PC açılırken bir tuşa basıyorsunuz ve BIOS'a giriş yapmadan boot sıralmasından istediğinizi seçebiliyorsunuz.)

Hocam zaten anakartımdan Basic mode aldım BIOS'a girer girmez karşıma çıkıyor direkt zaten.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı