2.viteste durma

Manuel araba kullanan var mı hala? 🙂 Devam edilir tabi ama devir düşer.
Valla geçen hafta akü bitti bizim, manuel olmasaydı ayvayı yemiştik. 🤣 Şaka bir yana şehir içinde sıkışık trafikte hamallık olduğu biraz doğru ama zevki de bir başka.

Örnek vereyim Golf R 0-100 DSG şanzımanlısı daha hızlıdır manuelden.
Hızlıdır tabii, ona diyecek bir şey yok zaten. Ama her gün aman DSG gümlerse ne olacak diye gezmektense sol bacağım yorulsun. 🙂

Konu sahibine de cevap verelim, hafif gaz verip debriyajı kontrollü bırakırsanız muhtemelen devam edersiniz. Ama niye kasıyorsunuz ki, atın 1'e gitsin.

Kavşaklara gelindiğinde yola bakmak için arabanın hızı 5'in altına düşse bile 2.vitesle devam edilebilir mi?
Arabanın kuvvetine göre değişir. Ama günümüz araçlarını baz aldığımız zaman zaten her araç 2. vitesle o hızlarda -en azından yarım debriyaj kullanarak- kalkacak bir durumdadır. Araba tamamen durmadan 1. vitese atılmaması taraftarıyım. Yanlış ara gaz verilerek zamanla şanzımanın ele alınması muhtemel(Arabanın devirsiz vites düşürüldüğündeki öne yığılma durumundan dolayı).
Bu durum genel olarak tabiiki. Spesifik olarak 5 km hızla da araba 1. viteste yığılmaz yani.

Bu zamana kadar İ20 ve Dacia Dokker kullandım şahsen iki arabada hiçbir şekildes vites 2 deyken 5-10 km aralığında iken sadece İ20 de biraz zorlanma oluyordu ama Dacia Dokker'ın maşallağı vardı utanmasa arabayı 2 ile kaldırıcak.Ama böyle durumlarda hiçbir zaman arabaya zorlamam gerek yok.Vites 1 e alırım öyle devam ederim.Manuel arabayı düz yolda herkes kullanabilir.Lakin dik bir yokuşda trafik var iken her baba yiğit o yokuşda arabayı 1 cm bile kaydırmadan kaldıramaz.

Arabayı yormaya gerek yok boş yere dizel araba çeker yine de benzinli çok zor. Otomatik araba çok kolaylık sağlıyor insana ama ben manuel arabayı daha çok seviyorum şu an kullandığım araba abimin ama ben araba alsam yine manuel alırım herkesin zevki başka.

2. viteste yavaşlarsın, 5-10 KM/H'ye kadar düşüp durmayacaksan (örneğin kırmızı ışığın aniden yeşile döndüğü bir durumda) vitesi 1'e takıp serice devri yükselttikten sonra 2'ye takıp devam edersin. Araba o kadar yavaşladığında devir çok düşecektir, 2 ile devam etmenin çok mantığı yok, gereksiz fazla yakarsın.

Ha mesela boşta giderken arabanın hızı ve devri yeterlidir, aniden yeşil yanar ve o zaman 1'e takmak yerine 2'ye takıp devam edersin. Değişken ve kullanıma bağlı bir konu.

Manuel candır bu arada, otomatik zevk vermiyor bana. :) ZF şanzıman varsa fikrimi değiştirebilirim. :D

Merhaba benzinli araçsa araç zorlanmaz ama dizel ise arabanın stop etme ihtimali yüksek.Çünkü dizel araçlar daha torkludur ve araba tekler.Ama usta şöför iseniz debriyajı iyi ayarlayıp dizelde de bunu yapmak mümkün.
Dizeller daha torklu olduğu için daha toleranslı davranmaz mı?
Yarım debriyaj ve biraz gaz verince aslında kurtarıyor bir şekilde ama araba zarar görür mü diye korkuyorum.
Manuel debriyaj bozuyor işi hamallık resmen. Örnek veriyim Golf R 0-100 DSG şanzımanlısı daha hızlıdır manuelden.
Otomatiklerde genelde geç geçiyor diyorlar tam bilmiyorum ama. Otomatik alırkende WV Dsg almak lazım herhalde Renault'un otomatikleri çok iyi olmuyor galiba.
Bu durumda arabayı 2. viteste kaldırıyormuşsunuz gibi olur. Bence 1. vites ile devam etmeli.

2.viteste arabayı kaldırmak şanzımana arabaya zarar vermez mi?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı