2 yıldır kullanılmayan i7 950 Sistem açılmıyor

iTopcuu

Hectopat
RAM
8GB DDR3 Kingstone
Anakart
Gigabyte ga-x58a-ud3r
İşlemci
I7 950
Merhaba, kasam yaklaşık 2 yıldır kullanılmıyordu elektriğe de takılı değildi. Bugün kasamı açtığımda çalışmadı ve 24 pin anakart kablosunun 1 pininin koptuğunu gördüm. Çıkardığımda toz olmuşçasına döküldü kablo. Farklı bir PSU ile de denedim ancak yine de sistem çalışmıyor. Anakartta olan ışıklı bir düğmenin ışığı yanıyor sadece. Sorun ne olabilir?

Dosya Ekleri

• 20240801_020852.jpg
    109,3 KB · Görüntüleme: 1.080
  • 20240801_020841.jpg
    116,1 KB · Görüntüleme: 573
  • 20240801_020821.jpg
    74,9 KB · Görüntüleme: 570
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS pili bitmiş, anakarttaki bazı yerler oksitlenmiş olabilir hocam
Bios pilinde sorun olmadığından emindim ama onu da değiştim sorun yok. Oksit göremedim sanki sadece 1 ramin altındaki 2 lehimde biraz iz var ama emin olamadım başka bir şey olması daha muhtemel

Öncelikle konudan anladığım kadarıyla birçok alternatif olabilir muhtemel arızası ile alakalı. Umarım çözersin. Benim yazmaktaki amacım neden formdaki arkadaşlar bilgisi olmadan fikir sahibi olabiliyor bunu anlamadım. Birkaç kişi bios pili değiştir bios pili bitmiş demiş. Yani bu arkadaşlar bios pilinin ne işe yaradığını bilip de bunu yazıyor olamaz gibi düşünüyorum. O yüzden önce bios pili ne için anakartlarda vardır bunu öğrenelim sonra yazalım. Bios pili bitmesi sistemin açılmaması gibi bir soruna yol açmaz. Bios pili bitmesi bilgisayarın bios ayarları ve tarih saat ayarını hatırlaması için küçük bir güç sağlar. Bu pil biterse gene sistem açılır ama ayarları ve tarih saati fabrika çıkış saatlerinde gösterir her seferinde sıfırlar yani. İyi günler.

Teşekkür ederim dediğiniz gibi sistemde sadece 24 pin güç takılı iken ram ekran kartı dahi yokken start alması lazım sorunun anakartta olduğundan eminim.

Öncelikle BIOS pilini sök. Sonra PC'nin fişini çek varsa düğmesine üst üste baş içindeki elektrik boşalsın yoksa kısa devre yap. Sonra RAM'leri çıkart oksitlenmişse temizle ve geri tak. Sonra BIOS pilini takmadan fişi tak ve PC'yi çalıştır. PC çalışırsa ve ekranda gelirse BIOS pilini çalışır durumda dikkatlice tak. Çalışmaz ise Power Supply de veya başka bir yerde arıza vardır. Bilmiyorsan fazla kurcalama ve bilen birine götür.

Aynı problemi i3 2100 sistemli eski bilgisayarımda yaşamıştım kısa devre yapıp çalıştırmama rağmen hiçbir şekilde ekran gelmiyordu. Anakartta tamir yapılıp geri verilmişti sorunum çözülmüştü. Umarım problemin anakartta çıkmaz da ram gibi komponentlerin oksitlenmesiyle kalır. Güç düğmesine bastığında hiç tepki veriyor mu? Yani fan dönüp geri mi duruyor yoksa kimseler yok mu? Bende kimseler yoktu.

Normalde 4 yılda bir değişmesi gerekiyor PSU'nun.

Nereden çıkarıyorsunuz böyle şeyleri? Biz dünya çöplüğe dönmesin her ürün limitine kadar kullanılabilsin diyoruz. Siz cidden 4 yılda 1 PSU'ların çöpe gitmesi gerektiğini mi öneriyorsunuz? UPS değil bu aküleri ölmez. Evet kapasitörler 3 4 yıl gibi bir süre de kuruyup tam kapasite veremeyebilir. Ancak bu bir değiştirme sebebi değildir. Tabii ki son nesil pahalı bir sistem toplarken eski sistemden kalan 5 10 yıllık PSU kullanılmaz, ancak bu PSU yıl olarak eskidi çöpe atıp yenisini alayım diye bir mantık yok.

Zaten birçok PSU firması 5 ya da 10 yıl kısmı garanti verebilmekte. Ben hâlâ 10 yıllık anakartları 6 7 yıllık PSU'ları günde 10 saat aktif kullanıyorum. Eğer aldığınız böyle ürünler 4 yılda bozuluyorsa alışveriş yaparken kalite kontrolleri üzerine biraz daha çalışın.

Teşekkür ederim dediğiniz gibi sistemde sadece 24 pin güç takılı iken RAM ekran kartı dahi yokken start alması lazım sorunun anakartta olduğundan eminim.

Geriye bir tek işlemci kalıyor o da kısa devre ile sistem açılıyorsa elendi. Varsa elinde anakart denemeni denerim ya da ikinci el bir anakart edinebilirsin. Tamire değmez benim çalıştığım bilgisayarcı anakart tamirini 2400 TL'ye yapıyor. Belki daha ucuza yapan yer bulabilirsin ama yine de değeceğini sanmam.

Selamlar aynı sorunu aynı markanın amd versiyonunda yaşadım ve sorunu bios pilini , güç kaynağını değiştirerek çözdüm yardımcı olabildiysem ne mutlu bana iyi günler

Deneyebileceğim her şeyi denedim ve sonuç alamayınca bir tamirciye götürdüm. Bakalım ne olacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…