2 yıllık bölüm seçip DGS çalışmak mantıklı mı?

Bildiğim kadarıyla Technopat forumda özel mesajlaşma bulunmuyor özel değilse sorunuzu buradan sorabilirsiniz yardımcı olurum.
ben ilk defa sınava girdim ve hiç çalışmamıştım doğru düzgün. mezuna kalıcaktım ama çevirmenlik diye bi bölüm gördüm. hem okuyan kişi az hem de sözelden aldığı için dgs kazanması kolay olur diye tercih yaptım. şu an 1. sınıfım ve okulu bırakmayı düşünüyorum. mezuna kalmadığım için çok pişman oldum ve kararımın çok acele, bilinçsiz ve yanlış olduğunu düşünmeye başladım. açıkçası bu yolu seçme sebeplerimden biri de tembel biri oluşum, mezuna kalsam yine çalışmam gibi geliyodu fakat şu an hiç o kafada değilim. şu an ki seçeneklerim de okula devam edip yks ve dgs çalışmak. bölüm kolay olduğu için bunu yapabilirim gibi. 2026 da yks ve dgsden birinin gelmesi lazım yoksa 2027ye kalıcak. diğer seçenekte okulu bırakıp 2026yksye hazırlanmak. ama askerlik tecil işi falan oluyo mu bilmiyorum. kafam çok karışık.

Ben ilk defa sınava girdim ve hiç çalışmamıştım doğru düzgün. Mezuna kalacaktım ama çevirmenlik diye bir bölüm gördüm. Hem okuyan kişi az hem de sözelden aldığı için DGS kazanması kolay olur diye tercih yaptım. Şu an 1. sınıfım ve okulu bırakmayı düşünüyorum. Mezuna kalmadığım için çok pişman oldum ve kararımın çok acele, bilinçsiz ve yanlış olduğunu düşünmeye başladım. Açıkçası bu yolu seçme sebeplerimden biri de tembel biri oluşum, mezuna kalsam yine çalışmam gibi geliyordu fakat şu an hiç o kafada değilim. Şu anki seçeneklerim de okula devam edip YKS ve DGS çalışmak. Bölüm kolay olduğu için bunu yapabilirim gibi. 2026 da YKS ve DGS'den birinin gelmesi lazım yoksa 2027ye kalacak. Diğer seçenekte okulu bırakıp 2026YKS'ye hazırlanmak. Ama askerlik tecil işi falan oluyor mu bilmiyorum. Kafam çok karışık.

Askerlik tecrit işi üniversite bittikten 2 yıl sonraya kadar devam ediyor ama iptal edince bozulabilir meslek lisesi de okumadıysan liseden verilen askerlik tecriti pek uzun olmuyor. Tavsiyem bu yıl hazırlanıp istediğin bölümü üniversite okurken kazanmak evet zor ama imkansız değil sonuçta sözel bir bölüm sıkı çalışma ile kazanırsın diye düşünüyorum, eğer sonraki seneye hazırlanacaksan yine üniyle beraber götürmen daha iyi olacaktır ama üniversitenin staj sıkıntısı da olacağını unutma yani 2. yılda okuduğunda YKS hazırlanırken bir yandan da staja gitmek durumunda kalabilirsin.
Şöyle açıklayayım:
1-) okumaya devam ederken 3 ay kalan sınava çalışmak, zor ama imkansız değil.
2-) okumaya devam ederken gelecek sınava (1 yıl + 3 ay) çalışmak, üniversiteyi okumaya devam ederek böylece ailenle de bir sorunun olmayacak bu yol da güzel.
3-) üniversiteyi iptal edip gelecek sınava (1 yıl + 3 ay) çalışmak, sözel için aşırı gereksiz olduğunu düşünüyorum boşa mezuna kalmış olacaksın üniversite de okumadığından ve evde olacağından ailen baskıcı bir aileyse sıkıntı yaşayabilirsin tavsiye etmem.
4 -) okumaya devam ederken gelecek seneki sınava hazırlanırsan DGS veya YKS seçeneğin olacak o durumda kendine en yakın sınava çalışmanı öneririm, bölümünün geçişi istediğin bölümlerdense DGS sözelde sadece Türkçe olduğundan odağın tek bir dalda olacak uzun süreç işine yarar ama üniversite puanını yüksek tutmayı unutma ayrıca dgs tarafından gireceksen stajını dgs sınavından önce tamamlayıp dosyalarını hocaya vermeyi unutma yks tarafından gireceksen stajını yaz zamanı yapıp yks çalışırken stajla uğraşmadan daha rahat çalışabilirsin.

Askerlik tecrit işi üniversite bittikten 2 yıl sonraya kadar devam ediyor ama iptal edince bozulabilir meslek lisesi de okumadıysan liseden verilen askerlik tecriti pek uzun olmuyor. Tavsiyem bu yıl hazırlanıp istediğin bölümü üniversite okurken kazanmak evet zor ama imkansız değil sonuçta sözel bir bölüm sıkı çalışma ile kazanırsın diye düşünüyorum, eğer sonraki seneye hazırlanacaksan yine üniyle beraber götürmen daha iyi olacaktır ama üniversitenin staj sıkıntısı da olacağını unutma yani 2. yılda okuduğunda YKS hazırlanırken bir yandan da staja gitmek durumunda kalabilirsin.
Şöyle açıklayayım:
1-) okumaya devam ederken 3 ay kalan sınava çalışmak, zor ama imkansız değil.
2-) okumaya devam ederken gelecek sınava (1 yıl + 3 ay) çalışmak, üniversiteyi okumaya devam ederek böylece ailenle de bir sorunun olmayacak bu yol da güzel.
3-) üniversiteyi iptal edip gelecek sınava (1 yıl + 3 ay) çalışmak, sözel için aşırı gereksiz olduğunu düşünüyorum boşa mezuna kalmış olacaksın üniversite de okumadığından ve evde olacağından ailen baskıcı bir aileyse sıkıntı yaşayabilirsin tavsiye etmem.
4 -) okumaya devam ederken gelecek seneki sınava hazırlanırsan DGS veya YKS seçeneğin olacak o durumda kendine en yakın sınava çalışmanı öneririm, bölümünün geçişi istediğin bölümlerdense DGS sözelde sadece Türkçe olduğundan odağın tek bir dalda olacak uzun süreç işine yarar ama üniversite puanını yüksek tutmayı unutma ayrıca dgs tarafından gireceksen stajını dgs sınavından önce tamamlayıp dosyalarını hocaya vermeyi unutma yks tarafından gireceksen stajını yaz zamanı yapıp yks çalışırken stajla uğraşmadan daha rahat çalışabilirsin.
dilden giricem yksye. staj işi de yazın 1 ay olucak. ailem asla baskıcı değil ne istersen onu yap diyen bir aile ve bu konuları ailemle de konuştum. sanırım okula devam edip 2026 da yks ve dgsye giricem. çünkü zaten okul 2026 da biticek en azından 2 yıl tecil ettirip 2026 da kazanamazsam 2027 de kazanırım. şu an bırakırsam tecil işi uğraştırır mı bilmiyorum konuşmam lazım bilen biriyle.

İlk kısmı evet anlıyorum o yüzden üniversiteyi yazıp bir yandan YKS çalışmayı denemiştim kırık OBP de olsa çalışır kazanırım diye maalesef o yıl kazanamadım bende madem 2. sınıfa geçtim bari bölümü bitireyim DGS kazanırım diye düşünüp bir de ona yöneldim orada da istediğim sıralamayı yapamayınca mezuna kaldım, DGS gireceğim diyorsanız 6 yıl okumayı gözden çıkartmanız sizin için daha iyi olur, 2 + 4 yıl okuyup 2 diplomanız olur, ayrıca üniversitenin 1. sınıfında mutlaka 3.5 ortalama üstünde olmaya çalışın ki DGS de işinize yarasın.

Bilişim istiyorsanız Bilgisayar programcılığı veya Sağlık bilgi sistemleri bölümlerini tercih edebilirsiniz DGS ile bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri gibi bölümlere geçiş yapmanızı sağlıyor, yine de tercih kılavuzu yayınlandığında bir anda o bölüme geçiş iptal edilebilir düşükte olsa öyle bir riskte var.
Eğer 2026 YKS hazırlanacaksanız 1 yıl 3 ayınız var neredeyse temeliniz fark etmez 0'dan başlasanız 10 kez bitirirsiniz tüm konuları.
Hocam ham olarak istediğinizi elde etmişmiydiniz peki sıralama olarak yani hedefi 100-110 bin olan birisi üniversitede yks çalışabilirmi

Hocam ham olarak istediğinizi elde etmiş miydiniz peki sıralama olarak yani hedefi 100-110 bin olan birisi üniversitede YKS çalışabilir mi?
ham puan sorunuz için: maalesef o yıl sınava çalışmayı mental olarak bırakmıştım üniversiteyi kazandığım zamanki ile aynı puan gelmişti.

okurken çalışma sorunuza gelecek olursam: eğer dediğiniz şey "bir üniversitede okuyup kırık OBP ile 110k yapılır mı" sorusuysa tabii ki yapılır üniversitenin ilk yılları kolay oluyor klasik lise dersleri gibi temel dersler oluyor düzenli çalışırsanız başarırsınız.

ham puan sorunuz için: maalesef o yıl sınava çalışmayı mental olarak bırakmıştım üniversiteyi kazandığım zamanki ile aynı puan gelmişti.

okurken çalışma sorunuza gelecek olursam: eğer dediğiniz şey "bir üniversitede okuyup kırık OBP ile 110k yapılır mı" sorusuysa tabii ki yapılır üniversitenin ilk yılları kolay oluyor klasik lise dersleri gibi temel dersler oluyor düzenli çalışırsanız başarırsınız.
Teşekkürler hocam cevabınız için peki bu hazırlık çok yoğun ve zor oluyormu üniversitede ingilizce hazırlık

Teşekkürler hocam cevabınız için peki bu hazırlık çok yoğun ve zor oluyormu üniversitede ingilizce hazırlık
Önlisans bölümüm ingilizce olmadığı için hazırlık sınıfında hiç olmadım ama hazırlık dönemi zaman boş geçiyor diyordu bir arkadaşım sınıftakilerle tanışmak için iyi diyordu yoğun olduğunu düşünmüyorum.

Hocam orada rekabet nasıl? 2 yıllık seçip DGS çalışmak mantıklı mı?

DGS artık mantıklı bir seçenek değil çünkü hem giren kişi sayısı fazla hem de kontenjan az eskiden bu durum tam tersi olduğu için mantıklıydı ancak şu an amacınız "okumak"sa YKS çalışmak daha mantıklı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı