Bana kalırsa bu konunun iki boyutu var, biri işçi diğeri işveren. Şimdi işçi kısmını düşünelim. Bir şirket altında çalışacaksan alacağın en ama en yüksek para 80-100 bin diye tahmin ediyorum. Bu da hani dopdolu bir CV ve en az 10 yıllık tecrübeyle dahi düşük bir ihtimal. Çünkü daha büyük şirketlere girmek torpil gerektirebiliyor.
Tecrübeli bir CNC operatörünün alacağı maaş ortalama hadi 45 bin net diyelim. Fazla mesailerle de 60 bin olsun. Bu para seni tatmin eder mi düşünmelisin. Zaten normalde haftanın 6 günü çalışıyorlar bunu da söylememe gerek yoktur sanırım.
Tabii maaş konusu zamanla ustabaşı-grup başı gibi alacağın ünvanlara bağlı olarak da daha yükseğe de çıkabilir. Ben daha çok operatör olma kısmını ele aldım.
İşveren olacaksın diyelim, ihtiyacın olan bugünün kuruyla malzemesi, dükkan kirası, makineleri vs. en en aşağı 3-4 milyondur. Bu parayı bulmak eğer aileden gelmiyorsa yıllarını alır.
Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de okurken aklına "aslında şöyle bir şey yapsak hem çok işe yarar hem de parayı kırarız ha" fikirleri gelecek ve bu fikirlerin bazıları gerçekten hayata geçirilse işe yarayacak şeyler olacak. Bu da bir etken para ve mesleki tatmin konusunda.
Bana kalırsa gayet okunabilir bir bölüm ama ne olmak istediğine karar vermelisin.
Bu söylediklerimi arkadaşımdan dinlediklerimi referans alarak yazdığım şeyler. Bu yüzden bence beni mutlak doğru olarak alma, daha çok insanla konuş. Sonuçta fazla bilgi göz çıkartmaz.