2 yıllık makine okunup CNC fabrikasına girmek mantıklı mı?

sharp44

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, 760bin gibi bir sıralama yaptım TYT'de. Seçebileceğim bölümler haliyle kısıtlı, aralarında makine var 2 yıllık ve akrabamın tavsiyesiyle ilgimi çekti.
Bana tavsiye veren akrabam CNC işi yapıyor bir fabrikada 30 senedir çalışıyor, adama yıllardır "üniversite oku maaşını yükseltelim" demişler yapmamış. Söylediğine göre üniversiteli gençler geliyormuş, veya diplomalı, öğrenmek için bu akrabama gidiyorlar ama ondan daha yüksek maaş alıyorlar.

30 senelik eleman, sözü geçiyor orada, eğer bu bölümü seçersem stajı da orada yapma şansım olabilir belki. Bu mantıkla baktığımızda mantıklı mı sizce 2 yıllık makine seçmek? Mezun olduktan sonra CNC işi yapan fabrikalarda iş bulma şansım yüksek olur herhalde diye düşünüyorum, siz ne diyorsunuz?

Lisede ve üniversitede makine okumuş bir arkadaşım şu an Hitachi'de çalışıyor ve aldığı maaş mesailer olmadan net 25 bin TL, işe başlayalı yaklaşık 1 yıl oldu. Daha tecrübeliler arasında 40 bin alan da var, 60 bin alanda. Param var veya biriktirir CNC makinesi alır işletirim dersen yine sağlam para var.

Lisede ve üniversitede makine okumuş bir arkadaşım şu an Hitachi'de çalışıyor ve aldığı maaş mesailer olmadan net 25 bin TL, işe başlayalı yaklaşık 1 yıl oldu. Daha tecrübeliler arasında 40 bin alan da var, 60 bin alanda. Param var veya biriktirir CNC makinesi alır işletirim dersen yine sağlam para var.

Hocam o kadar sermaye oluşturabilir miyim bilmiyorum, elbette kendi işimi kurmak isterim ama en azından ilk 3-4 sene çalışan olacağım. Bu şekilde baktığımızda iyi mi seçilir mi? Mesaisiz 25 bin maaş iyi mi kötü mü anlayamadım vallahi, maaş algım kayboldu.

Hocam o kadar sermaye oluşturabilir miyim bilmiyorum, elbette kendi işimi kurmak isterim ama en azından ilk 3-4 sene çalışan olacağım. Bu şekilde baktığımızda iyi mi seçilir mi? Mesaisiz 25 bin maaş iyi mi kötü mü anlayamadım vallahi, maaş algım kayboldu.
Bana kalırsa bu konunun iki boyutu var, biri işçi diğeri işveren. Şimdi işçi kısmını düşünelim. Bir şirket altında çalışacaksan alacağın en ama en yüksek para 80-100 bin diye tahmin ediyorum. Bu da hani dopdolu bir CV ve en az 10 yıllık tecrübeyle dahi düşük bir ihtimal. Çünkü daha büyük şirketlere girmek torpil gerektirebiliyor.

Tecrübeli bir CNC operatörünün alacağı maaş ortalama hadi 45 bin net diyelim. Fazla mesailerle de 60 bin olsun. Bu para seni tatmin eder mi düşünmelisin. Zaten normalde haftanın 6 günü çalışıyorlar bunu da söylememe gerek yoktur sanırım.

Tabi maaş konusu zamanla ustabaşı-grup başı gibi alacağın ünvanlara bağlı olarakta daha yükseğe de çıkabilir. Ben daha çok operatör olma kısmını ele aldım.

İşveren olacaksın diyelim, ihtiyacın olan bugünün kuruyla malzemesi, dükkan kirası, makineleri vs. en en aşağı 3-4 milyondur. Bu parayı bulmak eğer aileden gelmiyorsa yıllarını alır.

Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de okurken aklına "aslında şöyle bir şey yapsak hem çok işe yarar hem de parayı kırarız ha" fikirleri gelecek ve bu fikirlerin bazıları gerçekten hayata geçirilse işe yarayacak şeyler olacak. Bu da bir etken para ve mesleki tatmin konusunda.

Bana kalırsa gayet okunabilir bir bölüm ama ne olmak istediğine karar vermelisin.

Bu söylediklerimi arkadaşımdan dinlediklerimi referans alarak yazdığım şeyler. Bu yüzden bence beni mutlak doğru olarak alma, daha çok insanla konuş. Sonuçta fazla bilgi göz çıkartmaz.

Bana kalırsa bu konunun iki boyutu var, biri işçi diğeri işveren. Şimdi işçi kısmını düşünelim. Bir şirket altında çalışacaksan alacağın en ama en yüksek para 80-100 bin diye tahmin ediyorum. Bu da hani dopdolu bir CV ve en az 10 yıllık tecrübeyle dahi düşük bir ihtimal. Çünkü daha büyük şirketlere girmek torpil gerektirebiliyor.

Tecrübeli bir CNC operatörünün alacağı maaş ortalama hadi 45 bin net diyelim. Fazla mesailerle de 60 bin olsun. Bu para seni tatmin eder mi düşünmelisin. Zaten normalde haftanın 6 günü çalışıyorlar bunu da söylememe gerek yoktur sanırım.

Tabii maaş konusu zamanla ustabaşı-grup başı gibi alacağın ünvanlara bağlı olarak da daha yükseğe de çıkabilir. Ben daha çok operatör olma kısmını ele aldım.

İşveren olacaksın diyelim, ihtiyacın olan bugünün kuruyla malzemesi, dükkan kirası, makineleri vs. en en aşağı 3-4 milyondur. Bu parayı bulmak eğer aileden gelmiyorsa yıllarını alır.

Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de okurken aklına "aslında şöyle bir şey yapsak hem çok işe yarar hem de parayı kırarız ha" fikirleri gelecek ve bu fikirlerin bazıları gerçekten hayata geçirilse işe yarayacak şeyler olacak. Bu da bir etken para ve mesleki tatmin konusunda.

Bana kalırsa gayet okunabilir bir bölüm ama ne olmak istediğine karar vermelisin.

Bu söylediklerimi arkadaşımdan dinlediklerimi referans alarak yazdığım şeyler. Bu yüzden bence beni mutlak doğru olarak alma, daha çok insanla konuş. Sonuçta fazla bilgi göz çıkartmaz.

Çok teşekkür ediyorum hocam, kafamda bir şeylerin oturmasını sağladı bu yazı.

Merhaba @sharp44. Öncelikle TYT sıralamanız için aslında birçok seçenek bulunuyor.
TYT 776.000 sıralama ile 2 yıllık Makine bölümü bazında gelme ihtimali olan yerler:
İstanbul Gelişim Üniversitesi tam burslu 2 yıllık Makine.
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2 yıllık Makine.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2 yıllık Makine.
Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale Meslek Yüksekokulu 2 yıllık Makine.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Manisa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2 yıllık Makine.
Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2 yıllık Makine.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı