2000 TL işlemci, anakart ve RAM önerisi

Bütçe
2000₺
@Sylveon 'nun attığı anakart, B450 anakartları içindeki en iyi anakart. Arkadaşıma sistem toplarken de kendisi önermişti. Arkadaşım biraz teknolojiyi araştırmayı sever. Anakartı anlat anlat bitiremedi. Yeni gelecek işlemcileri destekleyecek mi bilgim yok. Asus' un MAX ibaresi taşıyan anakartları yeni nesil işlemcileri destekleyecek diyorlar. Onlara da bakabilirsin.

Gece gece iyi güldüm. Neresi gereksiz? GIGABYTE B450 B450M-S2H f/p ürünü ama giriş seviyesi bir anakart. Asrock ise adı gibi taş gibi anakart.

Kullandığın sistemden memnun musun? fps drop yaşıyor musun? Oyunlarda kaç civarı fps alıyorsun?

Farklı farklı oyunlarda bazen donmalar oluyor. Bunun nedeni RAM' i XMP değerini arttırmadan yaşıyordum. XMP kapatınca düzeldi ve Kingston ve Gigabyte firmalarına mail attım. Kingston dönüş yaptı ve cevap vermelerini bekliyorum. Sistemden memnunum.

Daha önce kullandığım i5- 4590 dan ve kat güzel işlemci ve 6 core 12 thread olması mükemmel. Ek olarak işlemciye O.C yapacaksanız Asrock almanız en iyisi olur. Yaptığım en büyük salaklık Asrock almamak oldu. Nedeni O.C yaptığınızda daha iyi VRM soğutucusuna sahip olması. @Sylveon ben araştırırken önermişti. Markayı bilmediğim için korkmuştum, fakat yurtdışında çok bilinen bir markadır ve soğutması dediğim gibi B450 anakartlar arasındaki en iyi VRM soğutucusuna sahiptir. Konu sadece VRM soğutucusuda değil 3 katmanlı olması, kullanılan kapasitörler vs. anlatmakla bitmez herhalde.

1600 alırken AF modeli olmasına dikkat edin. 12 NM AF olduğu gösterir. 2600 ile aralarında çok ufak bir fark var. İncelemelerini Youtube üzerinden görebilirsiniz.

B450 anakartlardan MAX ibaresi olan anakartlara gelecek deniyordu. Onu da bir araştırın isterseniz, ileride upgrade etmek isterseniz diye söylüyorum. Ek olarak RTX 2060 ekran kartını bile besleyebilen bir işlemci O.C yapılırsa ise fakat bu oyundan oyuna biraz değişkenlik göstermektedir. Bazı oyunlarda performans olarak ekran kartında kayıp yaşatıyor. Bunu 2060 için söylüyorum.

Şimdi 2 tane örnek olması için ürün koyacağım kendi fikrimi sunayım. Karar sizin tabiki.

Çok az aşmış olabilir ama önerim:

2.156 TL yapıyor. Avantaj olarak anakart mükemmel,16 GB RAM olması ve O.C yaparsanız VRM sıcaklık sorunu oluşmayacaktır. RTX 2060 ekran kartını bile besleyebiliyor.
Dezavantajı bütçeyi biraz aşıyor.

İleride ekran kartı değiştiririm ve ekran kartı darboğaz olmasın diyorsanız.

Toplam: 2.081 TL yapıyor. Dezavantajı 8 GB RAM olması, anakartın giriş seviyesi olması ve O.C yapılamıyor ya da O.C verimli değil diye biliyorum.

En büyük avantajı ileride ekran kartı alırsanız, 2080 bile besleyebilen bir işlemci.

Siz uzun bir süre upgrade yapmayacağınızı söylemişsiniz. Ben de sizin gibi düşünerek aldım bileşenleri. Ben olsam ilk tercihi yapardım ve öyle yaparak alttaki sistemi almadım. İleride 2080 veya 3080 takmam. O.C yapmak istediğimde anakartım ve işlemcim beni üzmesin. Yani kaliteli bileşenlere sahip olsun ki uzun süre kullanabileyim. Ekran kartı değiştirirsem 2060 alsam yeter bana onu da O.C ile darboğazdan kurtarırım diye düşünerek alırdım. 16 GB RAM dual channel olarak hem biraz FPS hem de oyunlarda rahat kullanım için gereklidir. 8 GB yetmiyor mu derseniz yetiyor, ama 16 GB olunca sistem rahatlıyor diyebilirim. Oynadığınız oyuna göre değişiyor.

Forumdaki en uzun yazımı az önce yazdım. ☺
Kullandığın sistemden memnun musun? fps drop yaşıyor musun? Oyunlarda kaç civarı fps alıyorsun?

FPS drop hiç yaşamadım. Bazen donma yaşadım oda dediğim gibi RAM frekansından dolayı olduğunu çözdük. Genelde olabilen bir sorunmuş, uzun bir araştırma yaptım. Çözülemeyecek bir sorun değil. Yani siz alınca bu sorunu yaşamazsınız diye düşünüyorum. Anakart üzerinde test edilmiş RAM almak daha mantıklı olur.

Aldığım FPS hiç dikkat etmedim. Call of Duty Warzone 75 - 60 FPS arası düşük - orta ayarlarda verdi. Gerçi ekran kartlarımız farklı, şöyle bir video buldum. Sizin için daha yararlı olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
2100₺ ye ryzen 5 3500X li bir bundle var. RAM 8GB ama tek kit yani eğer ilerde yetmezse aynısından bir tane daha alıp 16GB duo (2x8) yapabilme şansım olacak. Ne düşünüyorsunuz?

Bu arada incehesap.com cuma indirimlerine 2 gün kaldı. Karar vermeden önce oraya da bakıcam.

Sana tek söyleyeceğim şu AMD ile ilgili bir şey alma performansına laf ettiğim yok ama arkadaşım AMD Radeon ekran kartı ve sistemini kullanıyor ama sen belirtmişsin AMD işlemci olsun diye ben sadece sana düşüncemi açıklıyorum sadece benim arkadaşımda böyle bir şey söz konusu değil internette böyle pek çok makale ve kaynaktan bahsediliyor nedeni ise şu çoğu oyunda harika performans alıyorsun oynuyorsun oynuyorsun bir bakıyorsun AMD sana çökme raporu yollamış tamam diyorsun bilgisayar yeniden başlıyor ama oyunun çöp oluyor ve bu sürekli tekrarlanıyor. İNANMASSANDA İNTERNETTEN ARAŞTIRABİLİRSİN
Sadece arkadaşının lafına göre bütün markayı iptal etti kral. Vay bee

Sana tek söyleyeceğim şu AMD ile ilgili bir şey alma performansına laf ettiğim yok ama arkadaşım AMD Radeon ekran kartı ve sistemini kullanıyor ama sen belirtmişsin AMD işlemci olsun diye ben sadece sana düşüncemi açıklıyorum sadece benim arkadaşımda böyle bir şey söz konusu değil internette böyle pek çok makale ve kaynaktan bahsediliyor nedeni ise şu çoğu oyunda harika performans alıyorsun oynuyorsun oynuyorsun bir bakıyorsun AMD sana çökme raporu yollamış tamam diyorsun bilgisayar yeniden başlıyor ama oyunun çöp oluyor ve bu sürekli tekrarlanıyor. İnanmassanda internetten araştırabilirsin.

Bahsettiginiz şey ekran karti ile alakali işlemci konusunda yanliş bilgi vermeyin lütfen AMD ekran kartlarinda bu tur yazilimsal sorunlar olabiliyor.

@homie tamam ASRock güzel de bu kadar da abartmayalım 🙂 VRM olarak en iyi modeller MSI tarafında. Her anlamda en iyi B450 modeli Gaming Pro Carbon AC. Bunun dışında Tomahawk MAX, Mortar Titanium, Gaming Plus MAX'da VRM olarak en iyilerden.

ASRock VRM yapısı 3 fazlı olduğundan baştan geride başlıyor. Kullanılan PWM kontrolcü ise hem yavaş hem de LLC gibi özelliklerden yoksun.

F/P olarak ASRock cidden güzel kart ama abarttığın kadar iyi değil.

Eğer hedefinizde overclovk vs. omayacaksa anakart anlamında uçmak size performas anlamında etki etmeyecektir. 1600 AF veya daha üstü bir işlemci 1050Ti 'ı rahatlıkla besliyeceği için overclock yapacağınızı düşünmüyorum.

Ama sürekli işlemci değişmek yerine sağlam bir işlemci ile başlamak daha mantıklı sanki. R5 3600 şuan 1300 TL civarında, Gigabyte B450M S2H yaklaşık 500TL ve Corsair Vengeance 8GB 3000 Mhz Ram 280TL toplamda 2080 TL yapıyor. Akşamki indirimlerden birazcık indirim ayarladıktan sonra bu işlemci daha mantıklı olacaktır bir süre sonra bir 8GB daha takıp ilerde oluşacak ekran kartı ihtiyacı içinde geleceğe dönük olacaktır.

Eğer hedefinizde overclovk vs. omayacaksa anakart anlamında uçmak size performas anlamında etki etmeyecektir. 1600 AF veya daha üstü bir işlemci 1050 Ti'ı rahatlıkla besliyeceği için overclock yapacağınızı düşünmüyorum.

Ama sürekli işlemci değişmek yerine sağlam bir işlemci ile başlamak daha mantıklı sanki. R5 3600 şu an 1300 TL civarında, Gigabyte B450M S2H yaklaşık 500TL ve Corsair Vengeance 8 GB 3000 MHz RAM 280TL toplamda 2080 TL yapıyor. Akşamki indirimlerden birazcık indirim ayarladıktan sonra bu işlemci daha mantıklı olacaktır bir süre sonra bir 8 GB daha takıp ileride oluşacak ekran kartı ihtiyacı içinde geleceğe dönük olacaktır.

Evet daha mantıklı. Hep uygun fiyatlı olsun işimi görsün yeter mantığıyla hareket ettiğim için her yükseltme ihtiyacı doğduğunda uyumsuzluk ve dar boğaz problemi yüzünden 1 yerine fazladan birkaç parça satın almak zorunda kaldım.
Aynı hatayı tekrarlamaya niyetim yok. Dediğiniz gibi işlemciyi R5 3500X ya da 3600 alabilirim. B450M S2H ve eğer sitenin indirim saatinde fiyatlar makul gelirse 1 yerine 2 adet RAM almayı planlıyorum (2x8).
Olur da bütçeyi aşarsa biraz borç çekerim.

Evet daha mantıklı. Hep uygun fiyatlı olsun işimi görsün yeter mantığıyla hareket ettiğim için her yükseltme ihtiyacı doğduğunda uyumsuzluk ve dar boğaz problemi yüzünden 1 yerine fazladan birkaç parça satın almak zorunda kaldım.
Aynı hatayı tekrarlamaya niyetim yok. Dediğiniz gibi işlemciyi R5 3500X ya da 3600 alabilirim. B450M S2H ve eğer sitenin indirim saatinde fiyatlar makul gelirse 1 yerine 2 adet RAM almayı planlıyorum (2x8).
Olur da bütçeyi aşarsa biraz borç çekerim.
R5 3600 İncehesap'ta indirime girecek dostum bak multaka.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı