Hocam anladığım kadarıyla Elektro gitarlar hakkında pek bir bilginiz yok.
Elektro gitardan ses almak için birkaç yöntem vardır. Bunlar ;
-Amfi
-Ses Kartı
-Eğer ki bir iPhone veya iPad'e sahipseniz iRig
-Guitar Plug
-Guitar Link
Burada ki en f/p yöntem ses kartı olabilir. Ucuz ve ton yelpazesi geniş olmayan amfiler sizi müzikten soğutabilir. Guitarlink'in orijinali ses kartıyla hemen hemen aynı işlevi görür fakat piyasada 50-100TL'ye tonla çakması vardır. Behringer markasının Guitar Link'i orijinal olandır. Guitar Plug ise başlangıç için "Yaw 1-2 aya kaliteli bir amfi alırım bana 1-2 ay ses versin" veya "yeni başladım devam eder miyim etmez miyim bilemem o yüzden amfiye o kadar para vermek istemiyorum." aletidir.
Ses kartı ve bütçeye göre G.Link bana göre burada en F/P yöntem olabilir. Nedeni ise Bilgisayardaki programlar üzerinden onlarca tona istediğiniz şekilde ulaşabiliyorsunuz.
Şimdi bu kısmı anladığınıza göre gelelim Elektro Gitar seçimine. (Pek bir bilginizin olmadığını varsayaraktan biraz girişten alacağım konuyu.)
Elektro gitarlarda 2 adet manyetik vardır. Bunlar Single ve Humbuckerlar. Single manyetikler daha soft tonlar verirken Humbucker'lar ile çok daha sert tonlar alabilirsiniz.
Attığınız gitar SSS yani "S"ingle-"S"ingle-"S"ingle manyetik dizilimine sahip bir gitar. Bu gitarla maalesef ki Metal yapamazsınız. Evet metal yapamazsın dedim ama sözde. Pratikte tabii ki metal tonları almak mümkün fakat Single manyetiğin çıkardığı metal tonu hiçbir zaman tatmin edici olmayacaktır. Metal veya Hard Rock için HH dizilimine sahip bir gitar tercih etmelisiniz. SSS gitarlarla Türkçe-Anadolu Rock şarkıları Nirnava gibi grupların şarkıları çalınabilir.
Köprü seçimi de en az manyetik seçimi kadar önemlidir. 3 çeşit köprü vardır. Bunlar Sabit, Tremolo ve FloydRose köprülerdir. Köprü seçimiyle kafanı karıştırmak istemem ilk başlayan biri için fakat şunu bilsen yeterli ; Düşük bütçede FloydRose köprülerden kaçınılmalı. Paso akor kaçırırlar.
Ek olarak elektro gitarlardaki kasalar var. Modelini sevdiğim dediğin bir Strat kasadır. Stratlar aslında SSS modellere verilen bir isimdir. HSH HH manyetiğe sahip aynı Strat kasasında olan modellere de SüperStrat deseler de bu dallı kasanın ismi Strat kasa olarak geçer. Stratın yanında bir de en çok kullanılanlar arasında LesPaul kasa vardır.. Elektro gitarını seçerken kasasına, tonuna hatta renklerine kadar bakmak gerekir. Sadece gitarın rengi bile ileride seni Elektro Gitardan soğutabilir.
Şimdii Elektro Gitarlarda aslında biraz marka takıntılı olmakta gerekiyor diye düşünmekteyim ben. Nedeni de İşçilik, Malzeme kalitesi, Manyetik kalitesi vs.vs. Fakat bu noktada kesinlikle insanlar ikiye bölünmüş durumda. Kimisi benim gibi düşünürken kimisi de "Abi gideceksin müzik mağazasına eline alacaksın gitarı tonları klavyesi hoşuna gittiyse alacaksın hiç marka takıntılı olmayacaksın" diyor. Aslında bir noktada haklılar fakat internetten ürün alıyorsak maalesef böyle bir şansımız olmuyor.
Attığın linkteki ürün Midex marka bir gitar ve şahsi görüşümü söylemek gerekirse ben bunu tercih etmezdim diyebilirim. Youtube'da bir tane incelemesi dahi yok bu gitarın. Tonlarını bilmiyoruz. Bu kadar ucuz bir gitarın işçiliği de bir o kadar kötü olur..
2. Ellere yönelebilirsiniz bu noktada... 2000TL bütçeyi de biraz arttırırsanız daha iyi olabilir sizin için.
Merak Ettiğiniz farklı bir şey olursa sormaktan çekinmeyin.