Söylediğim gibi bu tamamen size kalmış bir karar. Bütçeniz uygundur alırsınız bir şey diyemem. Benim amacım hem fiyat hem performans olarak en uygununu tavsiye etmek.
Fakat turbo ile belirttiğin AMD işlemci modulü maksimum 4.2 Ghz'e çıkabiliyor. Benim için işlemci hızı çok önemli. Çünkü edindiğim bilgiler ve tecrübeler doğrultusunda Online oyunlar single player oyunlar gibi yüksek grafik kartı istemekten ziyade yüksek işlemci gücü istemekte. Diğer türlü online oyunlarda zaman zaman duyulan micro struttering / fps drop sorunlarıyla karşılaşılmakta. İşlemci gücü benim bilgisayarı kullanma hedefim dolayısıyla çok önemli olduğu için i9 9900K 'yı seçmiştim. Ha şu da gerçek: i9 9900K bir tık AMD'den daha iyi olsa da buna rağmen sanki çok çok ötelerdeymiş gibi pahalıya servis edilmekte.
Anladım. 2K deyince iki çeşit çözünürlüğe dallandığından bir hataya sebebiyet verebilir diye belirtme ihtiyacı hissetmiştim. Çünkü okuduğum teknik makalelerde 2K ve QHD (yani 2.5K) diye terimleri kullanıyorlardı. Zaten biliyormuşsunuz ama olsun. Bilmeyen okumuş oldu. O zaman 2K yerine 2.5K çözünürlüklü alsam sanırım daha avantajlı olurum değil mi? Piyasada zaten 2.5K yaygın bir şekilde var gibi.
Evet, böylelikle FPS'den ve akıcı oyun deneyiminden feragat etmemiş olursun. 4K, hem FPS bakımından hem de bütçe bakımından seni sınırlayacak bir seçenek.
Ekleme: Streaming konusunda endişen olmasın. Ryzen 5 1600, GTX 1070 ve 16 GB 3000MHz Dual kanal RAM ile 720p, 60FPS'de sıkıntısız yayın yapıyorum. Seçtiğin işlemci de yeni gelecek 3. nesil Ryzen işlemciler de rahatlıkla streaming yapmaya elverişli olacak.
Eki Görüntüle 352238
Nanokatalogtan alabilirseniz çok daha ucuza alabilirsiniz. Ekran kartı olarak daha iyi modeller var orada. 4K alın bence de, Intel 4K'da aynı performansı sunuyor.
Sistem çok güzel olmuş. Monitör olarak ise bu sisteme 75 hz açıkcası küfür gibi olur. Minimum 144 ama tavsiyem 240 hz almandan yana olucaktır.Merhaba,
2-3 ay içerisinde 20 ile 25 bin lira arasında değişen bir bütçe denkleştireceğim. Sistem toplama konusunda acemi olduğumdan yoğun araştırmalar içerisindeyim. Bazı gerek yerel gerek yabancı tavsiye makaleleri ve videoları sonrası robot programlar yardımıyla aşağıdaki ürünleri taslak olarak belirledim.
Anakart: MSI Z390 MEG ACE Intel Z390 9th Gen Intel Soket 1151 DDR4 4500MHz(O.C.) Rgb
İşlemci: Intel® Core i9 9900K Soket 1151 3.6 GHz 16 MB Önbellek 8 Çekirdek 16 thread 14nm
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX2080Ti SEA HAWK X 11GB GDDR6 352Bit DX12 Nvidia
RAM: Corsair Vengeance LED 2x16GB DDR4-3000 32 GB 3000 MHz CMU32GX4M2C3000C15R RAM
SSD: Samsung 1TB 960 PRO M.2 Sata NVMe SSD (Okuma hızı 3200MB / Yazma Hızı 2100MB)
İşlemci Sıvı Soğutma Kiti: Corsair Hydro Serisi H100i v2 240mm
Power Supply: Corsair HX850i 850W 80 Plus Platinium Full Modüler PSUNano Katolog
Kasa: CORSAIR Crystal 570X RGB Mid-Tower Case, 3 RGB Fans, Red - Tempered Glass
Sistemi oyun için kullanacağım. Oyun türü olarak kesin bir ağırlık noktası veremeyeceğim. Ancak piyasaya günümüz grafik teknolojisine sahip adam akıllı bir MMORPG gelirse tüm enerjim o MMORPG oyununda olacak. Yani Online oyunlarda. Bunu söyleyebilirim. Dolayısıyla Online oyunlardaki Struttering / FPS Drop olayı benim için önemli. Ancak o gün gelene kadar muhtemel odur ki single player ağırlıklı oyunlar oynayacağım.
Soru 1: Belirlediğim işlemci - ekran kartı arasında bir darboğaz olma ihtimali var mı?
Soru 2: Monitör olarak piyasada 4K monitörler henüz yaygınlaşmadığından ve 4K 144Hz ve yukarısı en az 20 binden başladığından 4K "60Hz" alsam belirlediğim ekran kartına yazık mı etmiş olurum?
Soru 3: Belirlediğim sistem parçaları yanına monitör olarak 2K veya QHD veya WQHD 144Hz monitör alsam sistemi darboğaza mı sokmuş olurum? Bunu diyorum, çünkü RTX 2080 serisi 4K oyunculuk için geliştirilmiş deniyor ve kimi yerde 4K şart deniyor.
Soru 4: Dediğim gibi bu taslak bir sistem olduğundan aynı bütçe dahlinde daha mantıklı bir sistem aklınızda varsa paylaşabilir misiniz?
Not: Monitör olarak konfor açısından IPS ve Curved kriterini, teknoloji desteği açısından da G-sync'in desteklenmesini istemekteyim.
Sistem çok güzel olmuş. Monitör olarak ise bu sisteme 75 hz açıkcası küfür gibi olur. Minimum 144 ama tavsiyem 240 hz almandan yana olucaktır.
Eğer üst düzey tasarım ve iş uygulamaları kullanmıyor iseniz, bu parayı bu sisteme gömmenizin bir anlamı yok. 10.000-15.000TL ile de oynadığınız oyunları ultra ayarlarda drop'suz oynatacak güzel bir sistem satın alabilirsiniz. Sizin için bunu öneriyorum. Geri kalan parayı farklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Zaten sistemi ileriye dönük kurarak sürekli güncellersiniz.
Ryzen almak gibi bir hata yapmayın. İntel 9900k alın. Bu kadar bütçeye Ryzen 2700x almazdım zaten
Ooo Hayır.... İstemediğim cevappp.Nedense diğer forumlarda da bazı kişiler paranı çöpe atıyorsun diyor. Anlam veremiyorum. :S 15 bin liralık bir makinanın performansı ile oynanacak bir oyun ve 20 bin liralık bir makinanın performansı ile oynanacak bir oyun arasında belki çok fark olmayacaktır. O da belki, ama bir; sistem oyunlar karşısında daha esnek olacaktır ve gıcık bazı spesifik zorlayıcı oyunlarda dahi sorun yaşamıyor olacağım, iki; sistemin performans garantisi geçerliliği daha uzun olacaktır, üç; oyun yayını yapmada (game streaming'de) daha konforlu olacağım. Yanlış mıyım?
AMD işlemcileri aslında hiç düşünmüyordum. Sadece şu ileride çıkacak 7nm'lik işlemcileri dikkatimi çektiğinden değerlendirmeye almıştım. Ancak dediğim gibi halihazırda şu an var olan AMD Ryzen 2700x değil de ileride çıkacak modeli için öyle düşündüm. Çünkü 7nm olayı müthiş.
Yalnız oradaki ram 32GB olacak siz 16 yapmışsınız.Eki Görüntüle 352238
Nanokatalogtan alabilirseniz çok daha ucuza alabilirsiniz. Ekran kartı olarak daha iyi modeller var orada. 4K alın bence de, Intel 4K'da aynı performansı sunuyor.