2007 doğumlu biri ne zaman askere gider?

Siyun

Picopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, öncelikle 7 Mayıs 2007 doğumluyum. Benim askerlik dönemim ne zaman oluyor ve askerlik hakkında ne bilmem gerekiyor? Tecil, celp, sevk vs. normalde Mayıs'ta 19'a gireceğim. Ama ailem okula 1 veya 1,5 yıl erken başlattığı için 2024'te liseden mezun oldum. YKS'den habersiz yani çok bir ciddiyetim yoktu zaten 1-2 yıl da uzaktan eğitim yüzünden nasıl geçtiğini anlamadım lisenin. 11-12'de çalıştım biraz 9-10'da okul sınavları sadece yattım yani. O yüzden OBP 9-10. sınıf biraz aşağı çekiyor 83 OBP. Neyse bu konuyla alakasız oldu. Benim askerliğim 2027'ye mi denk geliyor? Ben bu yıl da girdim YKS 2025'e yaşıtlarım ile ama gerek annem yıl başları meme kanseri oldu 2 göğsünü aldılar şu an çok iyi Allah'a şükür biraz o moralimi bozdu biraz da köydeyim şu an aile köy işleri yoruyor yine çalıştım da geç başlayabildim o yüzden bu yıl da tercih yapmadım. Bu yıl adamakıllı çalışıyorum.

Lisedeki 2-3 kişiyle oyun ortamı biraz da kendimden kaynaklı böyle oldu ama yaş yaklaşınca askerlik, iş, üniversite, hayat vs. hepsi birbirine girdi ne yapmam lazım? Kafam çok karışık. 2006'lı arkadaşlarım da şu aralar asker düğünü yapıyor çok sıkışık garip durumdayım anlayacağınız. YKS'de hedefim de nasip olursa güzel bir çalışma ile 20-50 bin arasında girsem çok güzel olur. Fikirlerinizi duymak isterim bir de bu üniversite kayıtı olunca otomatik erteleniyor diye duydum. Bir de şöyle bir şey duydum, lise mezunları ya da ortaokul 2-4 sene erteletebiliyor ve 6 ay yapıyorlar ama üniversite örgün mezunlar 9-12 ay falan yapıyor yedek subay diye, doğru mu?

Mayıs'ta 19'a gireceksen 2026'nın sonuna kadar tecil yaptırmak için süren vardır (Eğer gitmek istemezsen) Meslek lisesi mezunuysan 6, diğer liselerden mezunsan 3 yıl boyunca tecil ettirebilirsin. Sanırım 3 yıllık süre, sen 19 yaşına girdiğinde başlıyor, onu tam hatırlamıyorum.
Askere gitmek istesen bile 20 yaşına girene kadar alınmazsın, 20 yaşına girdiğinde ilk sevkte gönderilirsin.
Senin şimdilik bilmen gereken şey şu, 19 yaşına girdiğinde zaman E-Devlet'te veya SMS olarak "bu yılın sonuna kadar yoklama yaptırmanız gerekecek" diye bir mesaj alacaksın. Lise diplomanı alıp bulunduğun ilçenin askerlik şubesine git, tecil ettirmek istediğini söyleyip diplomanı verdiğinde direkt 3 yıl boyunca askere gitmeyebilirsin. Üniversiteye girdiğinde de bu sefer artık öğrenci olduğun için okuduğun süreç + 1 yıl boyunca (ek 1 yıldan emin değilim) otomatik olarak tecilli devam ediyorsun.

Annene de geçmiş olsun bu arada.

Mayıs'ta 19'a gireceksen 2026'nın sonuna kadar tecil yaptırmak için süren vardır (eğer gitmek istemezsen) meslek lisesi mezunuysan 6, diğer liselerden mezunsan 3 yıl boyunca tecil ettirebilirsin. Sanırım 3 yıllık süre, sen 19 yaşına girdiğinde başlıyor, onu tam hatırlamıyorum.
Askere gitmek istesen bile 20 yaşına girene kadar alınmazsın, 20 yaşına girdiğinde ilk sevkte gönderilirsin.
Senin şimdilik bilmen gereken şey şu, 19 yaşına girdiğinde zaman e-Devlet'te veya SMS olarak "bu yılın sonuna kadar yoklama yaptırmanız gerekecek" diye bir mesaj alacaksın. Lise diplomanı alıp bulunduğun ilçenin askerlik şubesine git, tecil ettirmek istediğini söyleyip diplomanı verdiğinde direkt 3 yıl boyunca askere gitmeyebilirsin. Üniversiteye girdiğinde de bu sefer artık öğrenci olduğun için okuduğun süreç + 1 yıl boyunca (ek 1 yıldan emin değilim) otomatik olarak tecilli devam ediyorsun.

Annene de geçmiş olsun bu ara.

Mayıs'ta 19'a gireceksen 2026'nın sonuna kadar tecil yaptırmak için süren vardır (eğer gitmek istemezsen) meslek lisesi mezunuysan 6, diğer liselerden mezunsan 3 yıl boyunca tecil ettirebilirsin. Sanırım 3 yıllık süre, sen 19 yaşına girdiğinde başlıyor, onu tam hatırlamıyorum.
Senin şimdilik bilmen gereken şey şu, 19 yaşına girdiğinde zaman e-Devlet'te veya SMS olarak "bu yılın sonuna kadar yoklama yaptırmanız gerekecek" diye bir mesaj alacaksın. Lise diplomanı alıp bulunduğun ilçenin askerlik şubesine git, tecil ettirmek istediğini söyleyip diplomanı verdiğinde direkt 3 yıl boyunca askere gitmeyebilirsin. Üniversiteye girdiğinde de bu sefer artık öğrenci olduğun için okuduğun süreç + 1 yıl boyunca (ek 1 yıldan emin değilim) otomatik olarak tecilli devam ediyorsun.

Annene de geçmiş olsun bu arada.

Teşekkürler sağ ol abartılacak kadar bir şeyi yok zaten ameliyat olalı bayağı oldu turp gibi şu an maşallah birkaç ayda bir kontrole gidiyor sadece merak ettim askerlik işlerini bir de üniversite mezunları daha uzun yapıyor diye duydum işte.

Teşekkürler sağ ol abartılacak kadar bir şeyi yok zaten ameliyat olalı bayağı oldu turp gibi şu an maşallah birkaç ayda bir kontrole gidiyor sadece merak ettim askerlik işlerini bir de üniversite mezunları daha uzun yapıyor diye duydum işte.
Üniversite mezunu olduğun zaman sana yedek subay olma hakkın olur, olay o. Yedek subay seçilirsen asteğmen olarak 1 yıl askerlik yapıyorsun, son 1 ayda da teğmenliğe yükseltiliyorsun. Ama burada olay çoğu kişinin sandığı gibi "yatarak askerlik yaptım" durumu değil. Bildiğin, acil durumlarda takım komutanlığı yapabilecek durumdasın. Savaş falan olunursa askere teğmen olarak katılırsın, bu yüzden "yedek subay" deniyor zaten.

Ama istersen 6 ay da yapabilirsin, üniversite mezunuysan mutlaka 12 ay yapacaksın diye bir durum yok. Sadece yedek subaysan 12 ay yapmak zorunda kalıyorsun. Onun da 3 ayı eğitimle geçiyor zaten, o tam olarak "askerlik yapmış olmak" gibi olmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı