Herkese merhaba. Şu anda elimizde 2020 model Dacia Duster 1.6 ECO-G 115Bg aracımız var ve araç fabrika çıkışlı olarak LPG'li. Aracı Renault bayisinden sıfır olarak satın aldık ve tam iki buçuk yıl olmasına rağmen 20 bin kilometreyi henüz yeni gördük. Arabayı çok kullanan veya çok masraf etmek isteyen bir aile değiliz ancak bazı sebeplerden dolayı değiştirmeyi veya biraz özelleştirmeyi düşünüyoruz. Aracın yakıt tüketiminden, İstanbul'un çukur ve tümsek dolu yollarına karşı avantajlı olmasından ve bagaj kapasitesi gibi özelliklerinden dolayı memnunuz. Ancak araç normal olarak fazla performanslı bir araç değil ve boş paket olduğu için bazı şeyler eksik.
Araç şu şekilde:
Eki Görüntüle 1629169
Öncelikle daha kaliteli olarak kabul edilen başka SUV tipi arabalara baktım. Bu arabayı sattıktan sonra nispeten düşük kilometrede ve temiz sayılabilecek araçlar için en az 100.000TL ekleyerek ikinci el bir araba alabileceğimizi fark ettim ancak böyle bir masrafın gerçekten gerekli olduğuna emin değilim. Baktığım bazı modeller: Jeep Renegade, Ford Kuga, Hyundai Tucson ve Renault Kadjar. Ancak yine de bahsettiğim parayı üstüne koyduğumda bile kendi aracım kadar düşük kilometrede, yaşta veya kazasız araç bulamıyorum. Bu saydıklarımdan ikisi oluyorsa bile bir diğeri mutlaka olmuyor, araç ya kazalı oluyor ya da kilometresi çok yüksek oluyor. Malum ikinci el piyasasında hasarlı aracı söylemeden satmaya çalışanlar da oluyor her gün YouTube'da ekspertiz videolarında görüyoruz, pek güvenemiyorum.
Yeni bir araba almak yerine araca multimedya taktırmayı, yazılım attırmayı, gizli özelliklerini açtırmayı ve aracı daha kullanışlı hale getirmeyi düşünüyoruz. Evet tüm bunlar mümkün ve basit şeyler ancak babamın aklında bir soru daha var, turbo taktırılıp taktırılamayacağını düşünüyor. Aracın aynı sene satılan diğer opsiyon seçeneklerinde turbolu olanları var ancak 2020 yılında satılan LPGli Duster'da turbo seçeneği yoktu. Ertesi sene yani 2021'de 1.0 motor hacmi ile gelen LPG'li Dusterlar'a turbo seçeneği de eklendi. Bu nedenle "Biz de taktırabilir miyiz, olur mu acaba?" diye aklımızda bir soru oluştu. Ben şahsen çok uygun olmayacağını ve motorun ömründen yiyeceğini düşünüyorum ancak bir tanıdığım ikitelli sanayide bu işi iyi yapan bir yerin olduğunu söyledi. Bir başkası da "Sat turbolu araba al boşuna uğraşma." dedi.
Geçtiğimiz yaz yani 2022 yazında bir depo LPG ile (yaklaşık 300TL) 400kmden fazla yol gittim. Bu nedenle atmosferik olması ve yokuşlarda biraz boğuluyor olması benim için sorun olmuyor. Araç 170km/h maksimum hıza ulaşabiliyor ancak biz hız sınırlarını aşmayan insanlarız, çıkmıyoruz yani. Sadece turbo ile özellikle yokuşlarda biraz daha çekiş gücü kazanmasını ve kalkışlarda daha seri olmasını istiyoruz.
Tecrübesi ve bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim.