Hocam insanlık hali hata yapmış çalışan eleman bu laflar biraz ağır değil mi? Bizim ülke şartlarında vasıfsız işçiye bindirilen sinir, stres yükünü sizde biliyorsunuzdur mutlaka.
Biliyorum. Öğrenciyken çok fazla vasıfsız işler yaptım, bu yüzden bunları bana anlatmana gerek yok.
Nasıl önüne geçebilirize odaklanmamız gerekiyor bence.
Ben kendime göre çözüm buldum, manuel kontrol sağlıyorum. Arabamı park eder etmez iniyorum ve hem yakıt tipini söyleyerek hem de pompayı sokana kadar başında bekleyerek durumu kontrol ediyorum.
Benim gibi yapmayıp, keyfini bozmayıp arabasından inmemek isteyenler de olabilir. Onlar da haklı. Bu durumda pompacı kapağı açtığında yakıt tipini göremiyorsa ve anlayamıyorsa cama yaklaşıp sahibine sormak zor olmamalı. 5 saniyelik olay için motoru ele almaya, sahibini sinirlendirmeye ve bir ton masraf çıkarmaya gerek var mı?
Uçağın bakımından sorumlu kişinin pitot tüplerinden birini kapatmayı unuttuğu için düşen "Birgen Air" uçağı, karlı bir havada kaptan pilotun uçağın motorlarında ki karı temizlemek amacıyla motoru çalıştırması sonrasında motorun donması nedeniyle uçağın kalkma sırasında düşmesi.
Beni kendi tarafımdan vuruyorsun demek, peki.
İnsan olduğu sürece her zaman kusur ve hata olacaktır. Biz kusursuzluk değil, biz bu kolay iş için hata yapılmasının oldukça saçma olduğunu söylüyoruz. Söylediğin Birgen Air kazasında uçakta 5'ten fazla teknisyen vardı ve 5'inin de aklına 2 hafta yatan uçak için pitot tüplerinin kılıfını takmak gelmiyorsa ben de onların teknisyenliğini sorgularım.
Ya da kaptan pilotun 2 farklı hız değeri görüp uçağı kaldırmasını sorgularım. RTO fren yapmamasını sorgularım. Hatalar silsilesi = ölüm.
Her teknisyen olan, her pilot olan işinde iyi olmuyor. Ancak bir pilot/teknisyen ile pompacının görevlerini ve sorumluluklarını bir tutmayın lütfen. AYIP OLUYOR.