2020 Senesinde Halen Daha Yanlış Yakıt Sorunu

Çoğu yerde çalışan sayısı patron sebebiyle az tutulduğu için yoğunluktan dolayı kafaları gidiyor yüksek ihtimalle. Tabii ki geçerli bir sebep değil ama malesef Türkiye şartları. Her yerde olduğu gibi bu sektörde de prensip sıkıntısı var.

Aslında var, dizel ve benzinli arabaların çoğu artık pompa girişleri farklı, uymuyor. Ama bir standart olmadığı için yapacak bir şey yok.

İnsan kusuru.

Hocam insanlık hali hata yapmış çalışan eleman bu laflar biraz ağır değil mi? Bizim ülke şartlarında vasıfsız işçiye bindirilen sinir, stres yükünü sizde biliyorsunuzdur mutlaka. E elemanda kafaya takan, acemi ve birazda panik olan biriyse bu tür şeyler kaçınılmaz olabiliyor. Böyle ağır cümleler kurup yargı dağıtmaktan ziyade bu durumlar neden kaynaklı? Nasıl önüne geçebiliriz e odaklanmamız gerekiyor bence.

He birde eklemeyi unuttum her insan aynı değildir. Örneğin sizin mesleğiniz tabi ki pompacılık dan daha ağır daha zordur ama her insanın kapasitesi, becerisi, yeteneği aynı değildir. O yönden de bu laflarınız hiç hoş değil. Yoksa düşünsenize Mustafa Kemal Atatürk yerinden kalksa size, bize neler söylerdi?

Pompacı insan olduğundan dolayı suçlamaya hakkın yok, kasıtlı yaptıysa iş değişir.

Pompacının yaptığı kusurdan daha kolay ama sonuçları ciddi olan olaylar da var mesela senin sektöründen örnek vereyim; pilotaj kaynaklı hatalar.

Uçağın bakımından sorumlu kişinin pitot tüplerinden birini kapatmayı unuttuğu için düşen "Birgen Air" uçağı, karlı bir havada kaptan pilotun uçağın motorlarında ki karı temizlemek amacıyla motoru çalıştırması sonrasında motorun donması nedeniyle uçağın kalkma sırasında düşmesi.

Kısacası ne olursa olsun iş sırasında kusursuzluk yoktur, rutin hale gelen her görevde illa ki bir hata olacaktır.

Kısacası ne olursa olsun iş sırasında kusursuzluk yoktur, rutin hale gelen her görevde illa ki bir hata olacaktır.
Bahsedilen iş sadece bir arabanın depo kapağını açmak ve istenen ya da ona uygun olan pompayı oraya sokmak. İş bu, bunda nasıl bir hata normal karşılanabilir? Pompa uçları da aynı değil ki, boyut farkı var. Dizelinki daha büyük, benzininki daha küçük. Dizel yuvasına benzin pompasının ucu girmesine girer ama insan bir düşünür buraya bu pompa ucu neden küçük geldi diye... Benzinli arabaya dizel koymayı başaranlar ayrı bir tebrik konusu, plaket verilmesi lazım çünkü büyük çaba istiyor.

Bir de biri uçak teknisyenini kendi mesleğinden vurmaya kalkmış. Bir teknisyenin takip etmesi gereken yüzlerce prosedür var, pompacının yapacağı en temel şey bir deliğe doğru pompayı takmak.

Son düzenleme:
Hocam insanlık hali hata yapmış çalışan eleman bu laflar biraz ağır değil mi? Bizim ülke şartlarında vasıfsız işçiye bindirilen sinir, stres yükünü sizde biliyorsunuzdur mutlaka.
Biliyorum. Öğrenciyken çok fazla vasıfsız işler yaptım, bu yüzden bunları bana anlatmana gerek yok.
Nasıl önüne geçebilirize odaklanmamız gerekiyor bence.
Ben kendime göre çözüm buldum, manuel kontrol sağlıyorum. Arabamı park eder etmez iniyorum ve hem yakıt tipini söyleyerek hem de pompayı sokana kadar başında bekleyerek durumu kontrol ediyorum.

Benim gibi yapmayıp, keyfini bozmayıp arabasından inmemek isteyenler de olabilir. Onlar da haklı. Bu durumda pompacı kapağı açtığında yakıt tipini göremiyorsa ve anlayamıyorsa cama yaklaşıp sahibine sormak zor olmamalı. 5 saniyelik olay için motoru ele almaya, sahibini sinirlendirmeye ve bir ton masraf çıkarmaya gerek var mı?
Beni kendi tarafımdan vuruyorsun demek, peki.

İnsan olduğu sürece her zaman kusur ve hata olacaktır. Biz kusursuzluk değil, biz bu kolay iş için hata yapılmasının oldukça saçma olduğunu söylüyoruz. Söylediğin Birgen Air kazasında uçakta 5'ten fazla teknisyen vardı ve 5'inin de aklına 2 hafta yatan uçak için pitot tüplerinin kılıfını takmak gelmiyorsa ben de onların teknisyenliğini sorgularım.

Ya da kaptan pilotun 2 farklı hız değeri görüp uçağı kaldırmasını sorgularım. RTO fren yapmamasını sorgularım. Hatalar silsilesi = ölüm.

Her teknisyen olan, her pilot olan işinde iyi olmuyor. Ancak bir pilot/teknisyen ile pompacının görevlerini ve sorumluluklarını bir tutmayın lütfen. AYIP OLUYOR.

Son düzenleme:
Pompacıya ne gerek var basit bir iş zaten kendimiz alalım. Burası Türkiye kaçanlar olur diyenler içinde yakıt alamaya başladığın zaman pompa depo kapağına kilitlensin ödenince açılsın bu şekilde kaçmalarında önüne geçmiş olunur.

Kilit vs hiçbir şey koymayacaksın. Kaçan bırak kaçsın. Evine tebligatı gönderdin mi ağlamasını izlemek kadar zevkli bir şey olmaz.

Kilit vs hiçbir şey koymayacaksın. Kaçan bırak kaçsın. Evine tebligatı gönderdin mi ağlamasını izlemek kadar zevkli bir şey olmaz.
Haklısınız hem devlete ekstra kazanç kaynağı yaratmış olurlar. Sonuçta bizim ülkemizde ceza bir gelir kaynağı olarak görülüyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…