2020 Senesinde Halen Daha Yanlış Yakıt Sorunu

Vazgeçtim, doldurup para vermeden kaçanlar türer o zaman.
Pompa elemanının bu yüzden olduğunu düşünüyorum ama bunu da teknolojiyle çözerler bence. Parayı ver, verdiğin para kadar yakıt al ya da sadece kart ile çalışan bir sistem ile kartı okut ne kadar aldıysan içinden o kadar parayı çeksin.

Benzinli bir aracın deposuna dizel koyarsan birkaç yüz metre gidemeden bütün motoru ve yakıt sistemini eline alırsın. Dizel araçlarda motor yapısı ve yakıt sistemi dayanımı, dizel yakıtın patlatılması için olan gerekliliklerden dolayı benzinli araçlara göre çok daha yüksek ve farklı yakıtları bir yere kadar kullanabilen yapıya sahip.
Çalışır mı ki? Benzinli motorların sıkıştırma oranı düşük olduğundan yakıt patlamaz diye düşündüm ama. (İtiraz değil, soru olarak soruyorum; meraktan) 🙂

Benzinli motordaki bujiler genelde dizel yakıtı yakamayacağı için ateşleme olmaz ve motor da çalışmaz.
Yakıtı dizel ile karıştırdığında patlatılması gereken tüm yakıt dizel olmuyor. Benzin ile birlikte karışıyor, benzin patlatıldığında ortaya çıkan reaksiyon dizel yakıtı da piston içinde etkiliyor.

@Utku Oktay

Benim bir abim de aynı durumu yaşamış fakat pompacı abi yalvar yakar şikayetçi olmamış. Bütün masrafı da abim kendi ödemiş, üzücü gerçekten. Onun da masrafı 20.000₺ civarında olmuş. Benzinli araca dizel yakıt koymuş :(

Benzinli motora dizel koyarsanız büyük ihtimalle motor çalışmaz bile. Ancak bunun için tabii ki depo tertemiz, boş ve benzinsiz olmalı.

Benzinle karışık olduğunda çalışır çalışmasına ama motoru elinize almanız uzun sürmez...

Dizel ve benzin pompaları farklı yerlerde olmalı. Büyük markalarda en azından pompaların sağ tarafına birini sol tarafında diğer yakıtı koyuyorlar.

Benzinli motordaki bujiler genelde dizel yakıtı yakamayacağı için ateşleme olmaz ve motor da çalışmaz. Çalışsa dahi duman çıkarır ve bir süre sonra motor durur, hasarı büyük olmaz.

İkisini de ayrı tarafa koyamıyorlar çünkü standartı yok. Tek standartı egzoz ile depo kapağının ters olması. O da benzinli ve dizel için sabit değil. Araç sahibi kendi aracına göre pompanın sağına ya da soluna yanaşıyor. Haliyle de iki tarafında dizel ve benzin pompası oluyor. Araç üreticileri benzinli sağda, dizel solda gibi bir şart koymadan pompalar o standartı sağlayamaz. O da mümkün değil. Aracın motor ve şasi dizaynı önemli. Standartı çok zor ve düşünülmeyen bir şey.

Ayrıca, başkasına demişsiniz ama benzinli arabaya dizel konunca da bir şekilde çalışıyor. Doğrudan dizeli yakamıyor ama içinde kalan benzinle karışıyor. O da felaket bir vuruntuya yol açıyor. Dizel geç patladığı için pistonu Tengri'sine kavuşturuyor. Neyse ki araçtan ufacık anlayan biri bile fark edip hemen stop ediyor istasyondan fazla uzaklaşmadan.

Çalışır mı ki? Benzinli motorların sıkıştırma oranı düşük olduğundan yakıt patlamaz diye düşündüm ama. (İtiraz değil, soru olarak soruyorum; meraktan) 🙂
Mühendis değilim ama benzinli motorlarda buji ile ateşleme yapılıyor ve ateşleme dizelin yanıcı olmaması yüzünden çalışmıyor DİYE BİLİYORUM

Bu hatadan oldukça korktuğum için, aracıma yakıt almak için benzinliğe girdiğimde her seferinde pompacının hangi pompadan yakıt doldurduğuna mutlaka bakarım.

Yakıta dizel ile karıştırdığında patlatılması gereken tüm yakıt dizel olmuyor. Benzin ile birlikte karışıyor, benzin patlatıldığında ortaya çıkan reaksiyon dizel yakıtı da piston içinde etkiliyor.
Dediğiniz doğru, ama ben karışımdan bahsetmedim. Her ikisi karıştığında patlamanın etkisiyle dizel de yanacaktır ve egzoz gazından ve motorun vuruntusundan kendini belli edecektir.

Benim bir abim de aynı durumu yaşamış fakat pompacı abi yalvar yakar şikayetçi olmamış. Bütün masrafı da abim kendi ödemiş, üzücü gerçekten.
Ne yazık ki hatalı bir seçim yapılmış, herkes kendi yaptığı hataların bedelini ödemeli. Başka birinin yaptığı hatanın bedelini ben neden ödeyeyim?

Benzinli araca dizel yakıt koymuş :(
Bunu yapmak büyük marifet. Pompacıya eğer varsa ulusal aptallık ödülü verilmeli.

@the_panda Bu durumda yakıt karıştığı için duruma göre düşünüyorum. Yoksa benzinli bir aracın sıkıştırma oranıyla dizelin ateşleyici yardımıyla da olsa patlatılması zor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı