2023 YKS mezuna kalmak

Cemm234

Hectopat
Katılım
13 Haziran 2019
Mesajlar
24
Herkese iyi akşamlar. Bu sene 2022 YKS sınavına girdim ancak istediğim sonucu elde edemedim, bu yüzden de mezuna kalmaya karar verdim. Bu sene giren arkadaşlar biliyorlardır, 2023 yılında girecek olanlar da akranlarından duymuştur. Bu sene çok yığılma oldu ve sıralamam 100 bin geldi. Ütopik bir seçim yaparak tek tercih yaptım ve tercihim de Akdeniz üniversitesi bilgisayar mühendisliği oldu. Tabii ki de doğal olarak yerleşemedim. Şimdi ise asıl konu: Fizik ve geometri. Fiziği eskiden kendimi anlamamaya şartladığım için yapamıyormuşum ama şu an ön yargılarımı kırdım ve güzel gidiyor. Ancak geometriye daha çok başlamadım. Geometride tecrübeli ve bilgili olan arkadaşlar, YouTube'dan kimle çalışmamı önerirsiniz? Kenan Kara'yı dinliyordum aslında geçen sene ama anlatımı hızlı geldiği için pek hoşuma gitmemişti. (2020 videolarını izlemiştim). Şu an TYT'yi mert hoca ile götürüyorum, 60 günde geometri kampı çekmiş geçen sene. Hocanın TYT-AYT anlatımı gayet iyi ama geometri için de aynı mı emin olamıyorum ve bütün geometri konularını halletmek için 60 gün bence biraz kısa bir süre. Kenan Kara'ya baktığımda ise bütün konuları yaklaşık 30 haftaya sığdırıyor ancak tabii ki bazı konular gereğinden daha hızlı ya da daha geç bitebilir. Ben konuları sindire sindire adam gibi oturtmak istiyorum. Ya da bu iki kanal dışında önerisi olan arkadaşlar da bu konunun altına neden önerdiklerini, verim alıp almadıklarını söylerlerse çok sevinirim.
 
Ders çalışmak için youtube gibi sosyal medya mecralarını bırak. Geometri öncelikle görme işidir. Düşünmek gerektirir. Trigonometriyi bilmek gerekir.

Aslında fizik de aynı mantıkla gider. Fizik yapan geometri de yapar. Ben hiç formül ezberlemeden 20 ve 21'in fiziğini fullemiştim. Sadece önemli şeyleri bil ve nasıl bulunduğunu, anlamlarını bil. Düşünce deneylerini öğren.

Şimdi basit bir şekilde konuların ne işe yaradığını öğren. Mesela newton fiziği alışılagelmiş yani bizim çevremizden gördüğümüz ve idrak edebildiğimiz fiziktir.
Ezber için şu modern fiziği ezberleyebilirsin ama abartma ve kafanı fazla doldurma. Bu konuda daha fazla araştır. Kendi görüşlerini at ve olayları sorgula.

Şöyle bir örnek vereyim. Genel görelilik kütle çekim ile ışığı inceler. Buna bağlı olarak geliştirilen bir teoridir. Özel görelilik ise ışık hızının sabitliğini zaman ile ilişkisini ele alan bir teoridir. Bu konuda videoları izle cidden sorgulamaya ve soruların nasıl bir bakış açısı ile çözülmesi gerektiğini anlayacaksın.
Ve ya matematik için gidecek olursak türev=eğim, integral=alan demektir. Buna bağlı olarak hesaplamalar yapmamızı sağlar.

Geometri ister inan ister inanma 2 günlük iş. Yapılan en büyük hata soru tiplerini ezberleyerek gelen sorulara uygulamaya çalışmak ki zeki değilsen başarısızlık ile sonuçlanır. Soruyu hocalarına bile paylaşmayacaksın. Sadece bir bakış açısı bulman gerekiyor öğrenmen gerekiyor. Gerisi gelir. Yeri geldiğinde aynı soru için defalarca uğraş. Cevaba bakmaktan korkma. Yeter ki kendini kandırma. Kısa yola kaçma. Hatta geometri çalışırken böyle kütüphane ortamı olsun. Daha fazla uğraşabil.

Kısaca zeka olarak bir farkımız var ise sadece kritik noktaları ezberleyip geri kalan soru tiplerinde aklımızı kullanmalıyız. Fizik tamamen ne kadar iyi düşünebildiğine, geometri ne kadar iyi görebildiğine ve matematik ise her ikisini kapsar.

Hatta hiç ezberlemediğimin kanıtı olarak bunu koyayım. Bu beni ilk 30k sıralama yapmak için yetti.
1661024493230.png
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı