İnceleme 2024 Yılında iPhone 11 vs iPhone 12

• Konuyu başlatan Kdr454
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 3.121
Merhaba.
Başlamadan önce şunu söylemeliyim ki; konumuzda ele alınan modellere ve ikinci el fiyatlarına baktığımız zaman, daha iyi bir Android cihaz alınabilir fakat konumuz sadece Apple iPhone olduğu için başka markalardan konuşmayacağız.

Ele alınan modellerde bütçemiz 2.el olacaktır. Çünkü bahsedeceğimiz modellerin sıfırı çok pahalı ve o parayı kesinlikle hak etmiyor. (isteyen tabii ki sıfır da alır.)

Siz de elinizdeki bütçe doğrultusunda bu iki iPhone modeli arasında kaldıysanız umarım bir fikir edinebilirsiniz.

iPhone 11 (Bütçemiz: 12-14 Bin TL)

Herkesin telefonu kullanım amacı ve beklentisi farklıdır o yüzden öncelikle hayali bir kullanıcı oluşturalım; Bu hayali kullanıcı, iPhone 11 almak istiyor ve telefondan beklentisi şunlar;

• Arama yapmak ve mesajlaşmak.
  • Sosyal medyalarda rahatça gezmek.
  • ortalama fotoğraflar çekmek.
  • Ara sıra basit oyunlar oynamak.

Bu beklentiye sahip olan hayali kullanıcımız, iPhone telefon için ayırdığı 13-14 Bin TL ile iPhone 11 128 GB alıp tüm beklentilerini rahatça karşılayacaktır.

NOT: iPhone 11, son model IPhone'lar ile aynı güncellemeyi almış olsa bile (iOS 18) büyük ihtimalle Apple'ın, iPhone 11 için verdiği son güncelleme olacaktır. Bunun bilincinde olmak lazım.

• Ekran IPS LCD (Diğer modellere göre (OLED) büyük renk farkları var.)
  • Pil 3110 mAh (Özellikle iOS 18'den sonra pil sağlığımız iyi ise (>%85) ancak bir günü kurtarıyor.)
  • Kamera 12MP F1.8/F2.2 (Ön ve arka kamera 4K 60FPS videolar çekebiliyor ve şunu söyleyebilirim ki kamerası iyi)

iPhone 12 (Bütçemiz: 16-18 Bin TL)

Herkesin telefonu kullanım amacı ve beklentisi farklıdır fakat iPhone 12'nin 11'den aşırı farkı olmadığı için bunu alacak olan kişi de iPhone 11'deki hayali kullanıcımıza benzer veya bir tık üstünde bir beklentiye sahip olan kişilere hitap edecektir.

Hayali kullanıcımızın iPhone 11'den beklediği her şeyi bu telefon daha iyi bir şekilde yapabilir o yüzden o kısımları atlıyorum ve farklarını konuşacağız.

iPhone 11'e kıyasla önemli göze çarpan farklar ekran ve kasa tasarımımız.

• Ekranımız, iPhone 12 ile birlikte OLED olarak gelmektedir. iPhone 11'deki IPS LCD ile kıyasladığımız zaman ciddi bir renk farkı var. iPhone 12, OLED ekranla birlikte gerçekten güzel bir görüntü kalitesi sunuyor bize. OLED ekranımızı IPhone'un diğer üst modelleriyle karşılaştırınca, üst modeller çok hafif farklar ile daha iyi ama gerçekten hafif farklar bunlar. (11'den 12'ye geçince renk farkını hemen fark edebilecekken 12'den daha üst bir modele geçince aşırı bir fark hissetmiyoruz.)

• Kasamız, iPhone 11'in kasasına kıyasla iPhone 12 ile birlikte değişime gidiliyor. Kasamız daha keskin ve köşeli bir yapı alıyor. Artık yeni modellerde de bunu görüyoruz. Bu köşeli tasarım iyi mi kötü mü diye soracak olursak, tamamen kişinin zevkine keyfine kalmış durumdur ve benim kişisel görüşüm köşeli kasayı beğendiğim yöndedir.
iPhone 12, hala güncel bir cihaz ve iOS 19 Sürümünü kesinlikle alacaktır. Güncelleme konusunda şu anlık bir sorunumuz yok. (belki de 20'yi bile alır.)
16-18 Bin TL bandında 64 GB modeller çok var ve 128 GB bulmak bir tık zor olabilir. Bu da kullanıcıya kalmış bir durum.

iPhone 12, 11'e kıyasla donanımsal olarak daha üstün bir cihaz olduğu için her konuda 11'den daha iyi olacaktır.

Bu konuyu açma sebebim; iPhone almak isteyen düşük bütçeli arkadaşlar içindir.
Her iki cihazı da kullanmış biri olarak (hala 12 kullanıyorum) ikisi de İKİNCİ EL FİYATINA GÖRE mükemmel cihazlar.

Ben telefonda oyun çok nadir oynarım fakat sosyal medya ve kamerayı yoğun kullanırım.
Bu konuda ele alınan her iki cihaz için de şahsi görüşüm; ikinci el fiyatına ve yaşına bakacak olursak her konuda mükemmeller ve beni hiçbir konuda asla yarı yolda bırakmadılar. (Pil dışında :D)

Benim gibi veya konumuzdaki hayali kullanıcımız gibi bir kullanıcıysanız bu iki cihaz da işinizi gayet görecektir. Bütçeniz neye yetiyorsa onu alın.
İkinci el aldığınız için dolandırılmamaya dikkat edin. Özellikle ekran ve kameraların değişmemiş olmasına dikkat edin çünkü bu iki parçanın yan sanayileri hiç tatmin etmez.

Bu yaptığım karşılaştırma çok yüzeysel olup detaylarına pek girmeyi tercih etmedim. Çünkü herkes az çok biliyor.
Detaylara girsem bile, internette aynıları zaten yazıyor. Hiçbir yerde yazmayan, ekstra özel bir bilgiye sahip olmadığımdan dolayı gerek duymadım. :D

Teşekkürler.

Güzel yazı hocam eline sağlık ama iOS 18'in 11 için son olduğunu düşünmüyorum. Apple A12 ile A13 çipleri aynı anda desteksiz bırakmaz zannımca. Tabii belli olmaz ama muhtemelen dediğim olur. iOS 19'u 11, 20'yi de 12 alır ve destekleri biter. iPhone 12 ile çok fark yok ama ilk 5 nm işlemci, ilk 5G telefon gibi şeyleri de var.

Güzel yazı hocam eline sağlık ama iOS 18'in 11 için son olduğunu düşünmüyorum. Apple A12 ile A13 çipleri aynı anda desteksiz bırakmaz zannımca. Tabii belli olmaz ama muhtemelen dediğim olur. iOS 19'u 11, 20'yi de 12 alır ve destekleri biter. iPhone 12 ile çok fark yok ama ilk 5 nm işlemci, ilk 5G telefon gibi şeyleri de var.

Teşekkürler.
Evet çok doğru bir tahmin bu aklımdaydı ama garanti olsun diye eklemek istemedim.
Bence de 11 iOS 19 ve 12 iOS 20 alacaktır diye düşünüyorum.

iPhone 11 2019'da çıktı, 2025 yılı kapıya dayanmış beklerken hiçbir şart ve koşulda 6 yaşında bir telefon alınmaz.

Evet cihaz eski ve 2025 yılı kapıya dayandı ama yıl olarak bakmamak lazım. Bakmamız gereken şey; kullanıcının bu telefondan ne gibi bir beklentisi var?

Belirttiğim beklentileri gayet güzel karşılayan bir cihaz.

Şu anda babaannemin bir telefondan beklentisi arama yapmak ve arama almak.
Kendisi iPhone 6S kullanıyor ve beklentisini üst seviyede karşıladığı için gayet memnun.
Kullanıcının beklentisi en önemlisidir diye düşünüyorum şahsen.

@Kdr454 cihaz yaşı arttıkca piyasada orijinal parça bulması zorlaşıyor; 4-5 yaşını geçen telefon uzun kullanım için alınmamalı zira tamir gerekirse yan sanayi parçaya mecbur bırakma ihtimali yüksek ki Apple yan sanayi parçaya pek uyumlu bir marka değil.

@Furkan1461 2023'te üretimi duran iPhone 11'in orijinal parça tedariği pek de zor olmaz diye düşünmekle birlikte sizin görüşünüze de gayet hak veriyorum.

Üretiminin durdurulma tarihinden emin değilim.

Ayrıca yan sanayi parçalar ile çok güzel canavar gibi çalışıyor. Yan sanayi ürünün markası önemli bir nokta tabii ki.

İşte Technopat bu yüzden işe yarıyor, bizler bu hayali kullanıcı arkadaşı soğutup bu 2 çağ dışı cihazı aldırmamak için buradayız. Hiçbir koşulda sıfır olsun ikinci el olsun artık bu cihazlar alınmaz. Bu bütçede olan bir kullanıcı iPhone lüksünün olmadığını bilmeli.
@Kdr454 hocam sizin emeğinize sağlık. Umarım başka cihazları kullandığınızda “yeterlilik” kavramınız değişir.

İşte Technopat bu yüzden işe yarıyor, bizler bu hayali kullanıcı arkadaşı soğutup bu 2 çağ dışı cihazı aldırmamak için buradayız. Hiçbir koşulda sıfır olsun ikinci el olsun artık bu cihazlar alınmaz. Bu bütçede olan bir kullanıcı iPhone lüksünün olmadığını bilmeli.
@Kdr454 hocam sizin emeğinize sağlık. Umarım başka cihazları kullandığınızda “yeterlilik” kavramınız değişir.

Teşekkürler.

Öncelikle "yeterlilik" kavramı herkes için çok farklıdır ve değişkenlik gösterebilir.

iPhone 12 benim için aşırı derecede yeterli bir cihaz ve o yüzden beğenerek kullanıyorum.
Benim gözümde iPhone veya Android bir "lüks" değil tamamen kişisel tercih meselesidir.

• Bazıları ucuz diye Android alır.
  • Bazıları Android'i sevdiği için Android alır.
  • Bazıları havalı olmak için iPhone alır. (kredi çekip alanlar bile var)
  • Bazıları iPhone iOS sevdiği için iPhone alır.

Ben iPhone sevdiğim için iPhone alıyorum Android hiç sevmiyorum.

Dediğim gibi BENCE bu bir lüks değildir. tamamen kullanıcının ihtiyacı, zevki ve bütçesi doğrultusunda yapacağı özgür seçimdir.

• iPhone seven birisini IPhone'dan soğutup Android aldıramazsın çünkü adam Android'i sevmiyor.
  • Android'i seven birisini Android'den soğutup iPhone aldıramazsın çünkü adam iPhone sevmiyor.
  • iPhone veya Android gibi bir takıntısı olmayan birisini herhangi birinden kolayca soğutabilirsin.

Son düzenleme:
Öncelikle "yeterlilik" kavramı herkes için çok farklıdır ve değişkenlik gösterebilir.

iPhone 12 benim için aşırı derecede yeterli bir cihaz ve o yüzden beğenerek kullanıyorum.
Benim gözümde iPhone veya Android bir "lüks" değil tamamen kişisel tercih meselesidir.

Anlıyorum, yeterlilik kavramı kişisel olduğu için size binaen dedim zaten. Aynı bütçede günümüz çağına çok daha yakın cihazları kullanınca bir insan, vazgeçemeyeceği şeyler de ona göre değişiyor.

• Bazıları ucuz diye Android alır.
  • Bazıları Android'i sevdiği için Android alır.
  • Bazıları havalı olmak için iPhone alır. (kredi çekip alanlar bile var)
  • Bazıları iPhone iOS sevdiği için iPhone alır.

Doğru tabii ki günümüz senaryoları da bu ihtimaller arasında dönüyor. Zaten bizler de 3. maddede olan birine laf anlatamayız, anlatamıyoruz da kimse anlatamaz. Günümüzde halen daha sıfır 11, 12, 13 alınmasının en somut örneği kişilerdir.

• iPhone seven birisini IPhone'dan soğutup Android aldıramazsın çünkü adam Android'i sevmiyor.
  • Android'i seven birisini Android'den soğutup iPhone aldıramazsın çünkü adam iPhone sevmiyor.
  • iPhone veya Android gibi bir takıntısı olmayan birisini herhangi birinden kolayca soğutabilirsin.

Normal zekaya sahip ve gelirinin farkında olan insanları çok kez soğutup vazgeçirdik bugüne kadar :)

Doğru tabii ki günümüz senaryoları da bu ihtimaller arasında dönüyor. Zaten bizler de 3. maddede olan birine laf anlatamayız, anlatamıyoruz da kimse anlatamaz. Günümüzde halen daha sıfır 11, 12, 13 alınmasının en somut örneği kişilerdir.

Kesinlikle. 3. maddede olan bir düşünce yapısı zaten adam olmaz. :D
11, 12, 13 modelleri de sıfır alınmaz. Katılıyorum.

Normal zekaya sahip ve gelirinin farkında olan insanları çok kez soğutup vazgeçirdik bugüne kadar :)

Ben Android sevmiyorum ve bu yüzden kim gelirse gelsin benim fikrimi değiştiremez mesela.

Sizin soğuttuğunuz kişiler iPhone veya Android gibi bir takıntısı olmayan birisi olabilir bence. Çünkü; Android'i sevmeyen birisine ne dersen de aldıramazsın diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı