Çözüldü 2060 yük altındayken ekran kararıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Magnos

Decapat
Katılım
16 Temmuz 2020
Mesajlar
10
RAM
16 GB RAM
Ekran kartı
NVIDIA GeForce 2060
Anakart
Sanırım: Gigabyte B450M S2H
İşlemci
AMD Ryzen 5 2600 Six-Core Processor
Merhaba!

Bu sorun, bu başlığı açtığım gün başıma geldi. Aşağı yukarı 1 aydır Star Wars: Battlefront II oynuyorum. Pek bir önemi var mı bilmiyorum ama ekran kartı günde en fazla iki saat kadar bununla meşgul oluyor. Onun dışında, bilgisayarı gündelik işlerim için kullanıyorum. Genellikle NVIDIA'nın performans sekmesinin "gelişmiş" bölümü üzerinden FPS durumunu, GPU sıcaklığını vb. takip ederim. Hafızam yanıltmıyorsa ekran kartının boştaki sıcaklığı, genellikle 30-40 arasında seyrediyordu. Bugün ilk farkına vardığım 48 santigrat derece olduğuydu (bunu yazarken 44).

Bugün Battlefront II'ye girdiğimde henüz iki üç dakika bile geçmeden ekran karardı ve fanlar yüksek sesle ve hızla dönmeye başladılar, aynı zamanda oyunun sesleri de kesildi. Belki de fanların çok sesli olduğu fikrine buradan kapıldım. Bilmiyorum. Sonra bilgisayarı kapadım tekrardan denedim, bu kez 20 dakika kadar çalıştırdıktan sonra aynısını yaptı, bir sonraki denememde de yine bir 20 dakika kadar çalıştırdı.

* Oyun içi en yüksek sıcaklık değeri olarak şimdiye dek 74 santigrat dereceyi gördüm.
** 5 dakika süren bir FurMark testi gerçekleştirdim. Şöyle ki: testten sonra en düşük GPU sıcaklığı: 41 preset: 2160 (4K/UHD) GPU kullanımı: 99% GPU saat frekansı: 1470 MHz bellek saat frekansı: 7000 MHz test anında en yüksek GPU sıcaklığı: 72 fan hızı (testi kapamadan evvel): 880 RPM GPU gücü: 170 watts GPU voltajı: 0.7 Volt
*** Daha evvel buna benzer sorunlar yaşayan arkadaşların konularını inceledim ve orada söylenenleri yaptım ancak bir değişiklik olmadı.
**** Oyun esnasında FPS değerlerim genellikle 100 değerinin üzerinde oluyor. Bu sorunu yaşarken 110 ila 120 arasında değerlere sahiptim.
***** İki veya üç gün önce ekran kartını güncelledim, zaten güncellemeden sonra ilk defa bu gece Battlefront'u çalıştırdım.
****** Yanı sıra iki haftada bir kasanın içini temizlerim en sonra temizlemem aşağı yukarı on gün önceydi.

İlgilenenlere şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.

Bu sorunun ısı, Windows veya güç ile alakalı olup olmadığını anlamamın kolay bir yolu var mı? Termal macunu değiştirmeyi düşünüyorum ama sorunun nereden kaynaklandığını tam olarak anlamadan da müdahale etmek istemiyorum.

Test esnasında yine aynı sorunla karşılaştım ve şöyle bir rapor verdi.

28.12.2022

Sorunu çözdüğümü düşünüyorum. Şöyle ki:

Ekran kartının ve işlemcinin termal macununu yeniledim ve güç ünitesinden ekran kartına gelen kabloyu değiştirdim. Bunları yaptığım vakitten beri ortada bir sorun kalmadı.

Yanı sıra bu soruna yönelik çözüme Reddit ve YouTube üzerinden eriştim. Oralarda bu sorunu yaşayan insanların büyük bir bölümü bu şekilde çözmüş. Kimisi güç kaynağını değiştirmiş kimisi ekran kartını servise göndermiş. En azından ben çözüm yolumu belirttim. Bahsettiğim platformlarda bu sorunu yaşayan kimselerin içeriklerine -bahsettiğim yol- çare olmazsa bakmanızı tavsiye ederim.
 

Dosya Ekleri

  • resim_2022-12-28_190235977.png
    resim_2022-12-28_190235977.png
    105,8 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:

Geri
Yukarı