24 bit FLAC vs 32 bit WAV

ServerTower

Kilopat
Katılım
13 Kasım 2016
Mesajlar
600
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bazı şarkıları kayıpsız şekilde indirmek istiyordum ama karşıma iki tane indirme seçeneği çıktı. Hangisiyle indirmem gerektiğine karar veremedim. Bazı kaynaklarda WAV 16 bit 44.1 kHz kayıt desteği vardır diyor. Eğer bu durum doğruysa önüme çıkan 32 bit 192 kHz'lik seçenek sadece bir aldatmaca mı? Ayrıca her ikisi de 192 kHz örnekleme oranına sahip 24 bit derinlikli FLAC mı yoksa 32 bir derinliğine sahip WAV şeklinde indirsem daha iyi ve kaliteli olur?

Aşağıdaki fotoğrafta bulunan dosya boyutları normal mi?
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20220926_225152.jpg
    IMG_20220926_225152.jpg
    160,2 KB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
Şimdi biz yıllardır 16 bit dinliyoruz, bir sıkıntı yok. Eski bir parçayı alıp 24/32bit yaptık diye satıyorlarsa dijitale geçmiştir demektir. O da interpolasyondur, gidip plağı takıp kayıt yapmadığın sürece WAV'ın kalitesi dijital işlem görmüş demektir.

Sen müziği sadece dinleyeceksen, yer kaplamaması açısından FLAC > WAV

Müziği maksimum işleyeceğim diyorsan bu kHz'lerde ikisi de eşit sayılır, çoğunu zaten ne insan duyar, ne de sistemler ayırt edecek kadar destekler, etse de duyamayabilirsin duyma testinde mükemmel çıkmadıysa kulakların.

İstersen aynı parçanın iki versiyonunu inidirip, boyut karşılaştırması, spectogram karşılaştırması ve dinleme karşılaştırması yapabilirsin. Dinleme ve boyuta göre seçebilirsin.

Bir de şu örneği vereyim; Schiit Yggdrasil denilen müthiş alet bile 20+1 bit veriyorken sistemde sen tutup 24 bit diye kendini üzme.

16bit 44.1 kHz CD kalitesi canlı performans dinlemek kadar iyidir.

Dijitalde satın alacağın herhangi bir şarkının kaydının nasıl yapıldığı önemlidir. 1980'lerde "Perfect sound" diye üstüne basılan olay düşük arka plan sesi (low-background-noise) olarak geçer, şimdi dijitalde o low background noise için yırtılmadık yerleri kalmıyor müzisyenlerin - bu yüzden eski tüm aygıtlar yenilerinden hem pahalıdır, hem de basar Hi-Fi camiasında.
 
Son düzenleme:
@Mert Can Urcan verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. İlk mesajdaki düzenleme ile eklediğim fotoğraflardaki dosya boyutları normal mi? Son olarak FLAC ile 24 bit kayıtları seçeceğim 44100 Hz üstü sadece gereksiz fazlalık mı olur?
 
@Mert Can Urcan verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. İlk mesajdaki düzenleme ile eklediğim fotoğraflardaki dosya boyutları normal mi? Son olarak FLAC ile 24 bit kayıtları seçeceğim 44100 Hz üstü sadece gereksiz fazlalık mı olur?
Evet dosya boyutları çok normal, AAC kayıplı sıkıştırma, FLAC minimum kayıplı/neredeyse kayıpsız sıkıştırma, WAV düğündeki zurnacı evi bulup para isteyebilir derecede kayıpsız - ancak hepsi dijital olduğu için sıkıştırmaları mevcut 01'e yazılıyor çünkü.

44.1 ve 48 arasında, şu anki değeri takribi 1-1.200.000 TL olan bir sistemde dinlemiştim, Audiophile bir arkadaşımda, farkı o kadar da yoktu. Ne zamanki aynı parçayı bu sefer dijital yerine plaktan dinledim, o zaman stüdyoda yanımda çalıyorlarmış gibi hissettim. O gün bugündür plak + hi-fi sistemi olan arkadaşlarıma gidersem kulakla bir şey dinlemiyorum.

24bit FLAC seni hem yer kaplama açısından üzmez, hem ses kalitesi olarak gayet mutlu edecektir. Yedeklemeyi unutma.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı