24 GB RAM olur mu?

OKODENRO

Hectopat
Daha fazla  
16 GB RAM var şu an aynı anda 3 tane tarayıcı kullandığım için oyuna girince RAM yetmiyor. 24'e çıkarmayı düşünüyorum mümkün mü yoksa 32 mi olması lazım?

Son düzenleyen: Moderatör:
16 GB RAM var şu an aynı anda 3 tane tarayıcı kullandığım için oyuna girince RAM yetmiyor. 24'e çıkarmayı düşünüyorum mümkün mü yoksa 32 mi olması lazım?
Mümkün ama DDR4'te 24 veya 48 yapmak sıkıntı çıkarabiliyor diye duydum. Aradaki fiyat farkı çok değil zaten hocam ben 32 yapın derim.

32 DDR4 sistemlerde daha performanslı, 24 veya 48 DDR5'te performanslı olur.

Bildiğim kadarıyla bellekler aynı boyutta olmadığı için çift kanal yerine hibrit kanal oluyor. Hiç yoktan iyidir tabii, bütçe yetiyorsa çift olması için 32 alın.

Mümkün ama DDR4'te 24 veya 48 yapmak sıkıntı çıkarabiliyor diye duydum. Aradaki fiyat farkı çok değil zaten hocam ben 32 yapın derim.
Ne sıkıntısı oluyor? Ben de yükseltmeyi düşünüyordum. DDR4 16 şu an, 24 yapacaktım.

Ne sıkıntısı oluyor? Ben de yükseltmeyi düşünüyordum. DDR4 16 şu an, 24 yapacaktım.
Ben tam olarak bilmiyorum hocam benzer bir sorudan dolayı konu açmıştım bana gelen yanıtı buraya bırakıyorum okursunuz.
Nedeni RAM'lerin 48 GB gibi asimetrik olmasi. Intel 12 ve 13. nesil ile Ryzen 7000 serisi asimetrik RAM dizilimini destekliyor, yani evet islemciniz 48 GB RAM gibi asimetrik dizilimi destekliyor. Fakat anakartinizin bu asimetrik dizilime olan destegi nereye kadar yetiyor acik ve kesin bir sekilde yorum yapmak zor. Nedeni ise sunlar:
  • Memory Interleaving dedigimiz, kabaca anlatmak gerekirse islemci ile RAM arasindaki iletisimin hizini ve performansini arttiran donanim optimizasyon teknigi iyi calismayabilir. Bu yuzden RAM'de bazi bolumler tek-kanal, bazi bolumler ise cift-kanal olarak calisabilir. Bu da senkronizasyonda dalgalanma yaratabilir.
  • Ozellikle 6000 MHz ve ustu frekanslarda XMP/EXPO profilleri stabil calismama ihtimali yuksek. Iste tam da bu durumda manuel olarak ayar yapmalisiniz. Bu ayari Asus anakart yapar mi yapmaz mi onu bilmiyorum.

Ben DDR5 için sormuştum bu soruyu ama DDR4'te galiba 24 48 gb gibi sayılar desteklenmiyor görüntü gelecektir ama arkadaşın yazdığı gibi XMP gibi profillerde sorun olabilir başka dezavantajları var mı bilmiyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı